DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Egy fontos kérdést érintett felszólalásában, mégpedig azért, mert azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés megerősödése az egyik legfontosabb fejleménye az elmúlt éveknek az uniós színtéren. Egy olyan együttműködésről van szó, amely hasonló történelmi tapasztalatokból táplálkozik, és amely közös értékeken alapul.
(9.30)
Azt gondolom, komoly eredmény, hogy a jelentős uniós döntéseket minden esetben megelőzi a visegrádi országok egyeztetése. Olyan sikeres mintákat követünk itt, mint a Benelux államok vagy a skandináv államok együttműködése. Ezek az egyeztetések aztán számos konkrét eredményt is hoznak. Csak hogy pár példát említsek, a visegrádi négyek például közös állásponton vannak abban, hogy a migrációs válság kezelésének legfőbb módja, hogy mindenekelőtt megvédjük a határokat. Ezért is van az, hogy a visegrádi országok segítik a magyar határvédelmet. A régió biztonsága szempontjából kulcsfontosságú a védelempolitikai erőfeszítések összehangolása is. Erre jó példa a V4-ek baltikumi hadgyakorlata.
Fontos fejlemény az is, hogy Lengyelország egy közös V4-es tévé elindítását kezdeményezte, amit Magyarország is támogat. A megerősített együttműködés más területeken is tetten érhető. Szeretném itt felidézni, hogy a visegrádi négyek közösen lépnek fel az ellen, hogy a nyugati cégek silányabb minőségű terméket adjanak el az országainkban. A közös fellépésnek egy külön ennek a témának szentelt csúcstalálkozó adott súlyt. A kettős minőségű élelmiszerek ügye is jól bizonyítja, hogy a visegrádi országok nem szeretnék, ha másodrangú uniós tagoknak tekintenék őket, és minden lehetséges eszközzel fel fognak lépni a kettős mérce ellen.
Tisztelt Ház! Ha a gazdasági mutatókat nézzük, azt láthatjuk, hogy ez a térség Európa új növekedési motorja lehet. A gazdasági növekedés súlypontja egyre inkább Európának erre a részére tolódhat át. Ez nem véletlen, hiszen a visegrádi országok az elmúlt években óriási erőfeszítéseket tettek a munkahelyteremtés érdekében.
Ez csak Magyarországon 700 ezer új munkahelyet jelentett. Ezek a gazdasági eredmények aztán kellő alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy a visegrádiak megfelelő súllyal vehessenek részt az Európa jövőjéről szóló vitában. Mi ugyanis nem csinálunk abból titkot, hogy Európának újratervezésre van szüksége, újra képesnek kell lennie arra, hogy megvédje közösségeit, kultúráját, és újra képes legyen megerősíteni biztonságát. Mi továbbra is egy olyan Európát szeretnénk, amely erős, és azért erős, mert épít a nemzetállamokra és azok sokszínűségére. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad lopakodó jogalkotással megbontani a kényes egyensúlyt az uniós intézmények és a tagállamok között.
Tisztelt Ház! Antall József miniszterelnök a 90-es évek elején úgy fogalmazott, hogy nekünk Európát nem kisebbrendűségi érzésekkel kell megközelítenünk. Nem tudunk eléggé egyetérteni ezzel az alapelvvel, ezért is örülünk annak, hogy a visegrádi együttműködés erősebb, mint valaha. Ezért is érezzük azt megtiszteltetésnek, hogy júliustól Magyarország töltheti be a V4 soros elnöki tisztét. Nagy reményekkel nézünk a közös munka elé.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit