TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, egy kicsit áttekintőbben és globálisan érinteném a diákhitelezés kérdését. Egyébként pedig az elmúlt év decemberében írt válaszomban is részletesen kifejtettem a diákhitel fizetése kapcsán a kedvezményeket.
A gyermekeket vállaló hitelfelvevők törlesztését jelenleg is célzott kamattámogatás segíti, hiszen a gyesen, gyeden, illetve cseden lévő édesanya vagy édesapa most is kérheti a diákhitel törlesztésének szüneteltetését. A Diákhitel1 esetében a kamat fizetését ez alatt az időszak alatt teljes mértékben átvállalja az állam, a Diákhitel2 esetében pedig általános kamattámogatás jár. A hitelfelvevőnek csak a 2 százalékos kamatot kell fizetnie, az afeletti részt az állam megtéríti. (Farkas Gergely folyamatosan közbeszól.) A Diákhitel Központ forrásbevonásához kapcsolódó állami kezességnek köszönhetően a Diákhitel1 kamata is lényegesen alacsonyabb a hasonló piaci feltételekhez mérten, hiszen az elmúlt években fokozatosan csökkent, és 2017. január 1-jétől már csak 3,35 százalék a kamat mértéke.
A kérdésében ön adósságspirálba került fiatalok sokaságáról beszélt. Ezzel szemben a valóság egészen más, hiszen 2011-hez viszonyítottan lényegesen csökken a törleszteni nem tudók aránya, illetve a felmondott és a végrehajtásra átadott szerződések száma, és ezáltal az aránya is. 2011-ben ez az arány még közel az összes szerződés 3 százaléka volt; jelenleg ez 2 százalék alá csökkent, mi több, közelít a 1,5 százalékhoz, tehát lényegében a felére csökkent. Összességében a kormány eléri a célját a diákhitel finanszírozásával kapcsolatban, és amikor szükségesnek látja a feltételek módosítását, azt meg is fogja tenni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit