SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben újabb botrány robbant ki a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszerláncoknál. Azt már hallottuk korábban, hogy sanyargatott munkavállalók, mindenáron való piacszerzés, a hazaiak kiszorítása, a hazai beszállítók megsarcolása, de a közteherviselés alóli kibújási kísérletek után kiderült, amit sajnos régen sejtettünk: a nemzetközi láncok egyszerűen silányabb terméket adnak el nekünk, mint saját országaikban, ráadásul legtöbbször ugyanolyan áron. Ez felháborító, és szó szerint mindnyájunkat érint, mindnyájunkat, hiszen minden magyar állampolgár egyben vásárló is. Fogyasztóként és egyben európai állampolgárként pedig jogos elvárásunk, sőt követelésünk az, hogy sem az élelmiszerek, sem egyéb nem élelmiszer termékek vonatkozásában ne legyünk megkülönböztetve, ne érjen hátrány minket az osztrák, német, brit vagy éppen francia fogyasztókhoz képest. Állampolgári jogunk az, hogy a hazánkban előállított, kiváló minőségű termékekhez hasonlóan a multik polcain is elérhető külföldi származású termékek is azonos minőségűek és összetevőjűek legyenek itthon is, mint külföldön.
Tisztelt Államtitkár Úr! Legyen szíves tájékoztatni minket a sajtóban is megjelent hírek valóságtartalmáról. Igaz-e, hogy egyes nagy multicégek magyar piacra szánt élelmiszerei a különböző érzékszervi és összetételbeli vizsgálatok elvégzése után jól értelmezhető különbséget mutatnak a Nyugat-Európában vagy akár a szomszédos Ausztriában kapható termékekhez képest? Sokak számára lehet ismerős az az érzés, hogy ha vásárolnak egy-egy darabot valamelyik közkedvelt, mondjuk, kenhető kakaós mogyorókrémből itthon, illetve az osztrák határ túloldalán, akkor az Ausztriában vásárolt termék lényegesen finomabb, kenhetőbb, ízvilágában meg talán jobban hasonlít a mogyoróra. Megemlíthetném akár a csokoládékat, a kakaóporokat, a fűszereket vagy akár az üdítőket is; egyes híresztelések szerint igaz ez egyébként bizonyos háztartási vagy kozmetikai termékekre is.
Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy ezt a folyamatot, amely napról napra egyre több terméket fog érinteni a magyar fogyasztók kárára, közös összefogással és a kormány határozott lépésével meg kell hogy akadályozzuk. Kérdezem tisztelt államtitkár urat: folytattak-e már a témában átfogó vizsgálatot, és a híresztelések megalapozottsága esetén milyen intézkedéseket terveznek bevezetni, hogy a multik ne tehessék meg azt, hogy silányabb minőségű terméket forgalmaznak nálunk, mint más országban? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit