DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Augusztus közepétől módosultak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felszállási irányai, így naponta több száz repülőgép repül át a X. és XVIII. kerület eddig csendes részei felett is. Eddig is óriási volt a zajszennyezés a XVII., X., XIV. kerületek bizonyos részein, de az új repülési irányok nem jelentenek érdemi változást a zajtól eddig szenvedőnek, emellett pedig ma, az új intézkedések miatt nagyságrendekkel többen szenvednek a zajterheléstől. Immár a XVI., XVIII. kerületek is jelentősen érintettek, Kőbányán az Óhegy park, Bajcsy-Zsilinszky Kórház területe, az Újhegyi lakótelep és több iskola és óvoda is elszenvedi a zajterhelés káros hatásait.
A lakók és az érintett önkormányzatok türelme már rég elfogyott, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér külföldi üzemeltetői az Orbán-kormány és hatóságai szembehunyásával évtizedek óta szabálytalan, a nemzetközi normákat és a hatályos jogi szabályozást is engedékenységükkel messze alulmúló, az emberek és otthonaik maradandó károsodását okozó gyakorlatot folytatnak. Saját hasznuk gátlástalan növelése érdekében teszik ezt.
A HungaroControlnak például nem a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítványnak kellene 320 millió forintnyi közpénzt utalnia fideszes pártkampányra, ahogy az kiderült az adatigénylési perünk nyomán, hanem a károsult lakosokon kellene segítenie. Külön pikantériája az ügynek, hogy a Kulturált Légiközlekedésért Egyesület augusztus végén támogatási kérelmet nyújtott be a HungaroControl felé, azóta válaszra sem méltatták őket, pedig ők ténylegesen azért dolgoznak, hogy a zajártalom hatásait mérsékeljék, és segítsenek azoknak a lakosoknak, akiknek az élete tönkremegy ennek kapcsán.
Kérdés, hogy kinek az érdekeit képviseli a kormány, vajon a külföldi üzemeltetőkét, akik a költségvetésbe egyébként jelentős adót fizetnek be, amit persze nem tudni, hogy mire költ a kormányzat, vagy az egész biznisztől szenvedő, több százezres érintett magyar lakosságot. Az érintett lakók jelentős egészségkárosodásnak vannak kitéve, házaik, lakásaik tönkremennek. De úgy látszik, az egészség, az emberélet és a lakossági ingatlan vagyon károsítása nem gond a kormány számára.
A reptér ráadásul rohamosan bővíti forgalmát, a korábbi 10 milliós helyett már 15 milliós utasforgalommal lehet számolni, és a teherszállítás volumene is folyamatosan nő. Az érintett lakosok közül sokan küzdenek állandó stresszel, egészségi problémákkal. A gépek hatása a családi házak tetejét bontja meg. Még a négy fal közé zárkózva is megfélemlítő a helyzet, eladni, cserélni pedig szinte reménytelen az ingatlanokat, amelyek folyamatosan értéküket vesztik.
Az LMP a lakosság panaszaira azonnali cselekvéssel reagált. A kőbányai képviselő-testület ülésére is előterjesztettük a témát, most már sokadszor, és végre eredményt értünk el. Látszik, hogy van értelme a nyomásgyakorlásnak. Ugyanis az érintettekkel, akik évek óta küzdenek, pereskednek, közös nyomással elértük, hogy a testület megtárgyalta a javaslatunkat, amely valamennyi területen csökkentené a zajterhelést. Ezt a beadványt Tóth Balázs kerületi LMP-s képviselő, aki több helyi lakossal és szakértővel együtt dolgozta ki ezt, javaslatára fogadta el a képviselő-testület. Ezzel a változtatással Kőbánya minden területén megoldható lenne a zajártalom minimalizálása vagy pedig teljes megszüntetése.
Egyértelműen belekerült ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak szóló kezdeményezésbe, hogy alakítsanak ki új jogi szabályozást a légiforgalmi irányítás tekintetében. Itt kiemelten, nevesítve is szerepel, hogy a repülőtéren szűnjön meg a mélyalvási időszakban, azaz éjféltől hajnali 6 óráig tartóan a légi forgalom, a cargoforgalmat pedig helyezzék át esetleg máshová. Elengedhetetlen az, hogy a lakosság számára végre egy olyan alapot hozzon létre a kormányzat, amely a reptéri zajszennyezés károsultjait érdemben tudja megsegíteni. Hiszen ezek az emberek nem tudják megfelelőképpen eladni az ingatlanjaikat, és nagyon sokan szenvednek súlyos egészségkárosodástól.
Mindenképpen elvárjuk, hogy a Technológiai Minisztérium lépjen végre érdemben az ügyben, és képviselje a lakosokat, nem pedig a reptér üzemeltetőinek az üzleti érdekét. Az LMP a parlamenti és önkormányzati képviselőin keresztül azért fog küzdeni a továbbiakban is, hogy minél több önkormányzat csatlakozzon a kezdeményezéshez, és a Technológiai Minisztérium pedig ne vegye félvállról ezt az ügyet, a régióban élő és a repülőgépek zaja által zavart százezrek jogos igényeit. Tehát folytatjuk a harcot egy fenntartható és komplex megoldás mielőbbi megvalósításáért. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit