MENCZER TAMÁS

Full text search

MENCZER TAMÁS
MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány stratégiai partnerségi programjának az a célja, hogy a magyar gazdaság meghatározó, stabilan működő szereplőivel hosszú távú és kiegyensúlyozott fejlesztést biztosító együttműködéseket alakítson ki az ország versenyképességének javítása, növelése érdekében. Ezek a stratégiai megállapodások mindkét fél részéről önkéntesek kell hogy legyenek, illetve hosszú távú együttműködés hangsúlyozásán alapuló szándéknyilatkozatok.
A kormány a stratégiai megállapodások megkötése előtt több körülményt is megvizsgál, és minden vállalatnak ezeknek a körülményeknek, feltételeknek meg kell felelnie. Ezzel összhangban a kormány csak olyan cégekkel köt stratégiai partnerségi megállapodást, amelyeknek a pénzügyi helyzete megfelelően rendezett, köztartozások alól mentesek, és nem állnak perben a magyar állammal. Szeretném megjegyezni a tisztelt képviselő úrnak, hogy a stratégiai megállapodások megkötése után a stratégiai partnerek mostanáig tízezres nagyságrendben növelték a munkahelyek számát, és növelték a magyar beszállítói hányadot is, tehát a stratégiai megállapodások rendszere eredményes.
A Dunaferr-rel kapcsolatban tájékoztatom a tisztelt képviselő urat, hogy a Dunaferr tulajdonosi háttere jelenleg nem átlátható, és a tulajdonosi struktúra jelen formájában kizárja a stratégiai partnerség megkötését a kormánnyal. A stratégiai együttműködési megállapodás rendszerén kívül azonban a Dunaferr-rel a kormányzat eddig is folyamatos párbeszédet folytatott. Az elhibázott privatizációs szerződésnek és az elmaradt fejlesztéseknek is köszönhetően a 2008-as válság után a Dunaferr a túlélésért küzdött, több ezer család egzisztenciája volt veszélyben. 2013-ban még 1500 fős elbocsátást tervezett a vállalat, majd több egyeztetést követően a létszámcsökkentésre vonatkozó tervek teljes mértékben visszavonásra kerültek. Tehát a kormányzati beavatkozás eredményes volt, enélkül kevesebb munkahely lenne most Dunaújvárosban.
Arra kérem a tisztelt képviselő urat is, hogy ön is egyeztessen a cég vezetőivel azokról a kérdésekről, amelyekről a lakók is egyeztetni szoktak, és felvetik ezen modernizációs és környezetvédelmi kérdéseket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit