DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Én most már a második ciklusomat kezdem el itt az Országgyűlésben, és azt a tapasztalatot vontam le, hogy alapjában véve a viták két nagy csoportba oszthatók az ellenzék részéről, kétfajta hozzáállást lehet megkülönböztetni. Az egyik az, és ez van többségben, amikor az ellenzék egy javaslat tartalmát bírálja, különféle szempontok alapján veszik végig a pontokat, és vannak olyanok, amelyekkel, úgy látszik, semmi bajuk nincsen, így ezzel a javaslattal sem, vélelmezem, mert nem a tartalmát vitatják, nem a tartalmáról beszélnek, felszólalásaiknak középpontjában nem a tartalma van, hanem az előterjesztés, a beterjesztés módja és annak a körülményei. Én azt gondolom, hogy ennek ellenére nagyon szívesen válaszolok azokra a kérdésekre, és egyben örömmel is tölt el, hogy a törvényjavaslat tartalmára vonatkozóan egyik vezérszónoki felszólalásában sem kaptunk kritikát vagy további javaslatot.
Azt gondolom, hogy itt, a Magyar Országgyűlésben mindenkinek joga van a megadott szabályok szerint előterjesztéseket benyújtani. Ezt önök is így teszik, ezt így teszi a Fidesz képviselőcsoportjából is mindenki, aki előterjesztéseket, határozati javaslatokat, illetve törvényjavaslatokat nyújt be.
Arra is nagyon szívesen vállalkozom, hogy válaszoljak, én önkormányzati képviselőként dolgoztam 1990 óta, az önkormányzat világából jöttem, helyből, a helyi közéletből, a helyi politizálásból. Azt gondolom, elvitatni azt, hogy egy képviselő, aki korábban hosszú éveken, mondhatnám, most már évtizedekig is önkormányzati képviselőként dolgozott, talán át tudja látni, hogy az önkormányzat világából, az önkormányzat szemszögéből nézve hogyan is mennek helyesen a dolgok, hogy mehetnek még jobban a dolgok, hogyan lehet még nagyobb figyelmet irányítani az önkormányzatok érdekére is. Ebben az előterjesztésben is erről van szó.
Amikor Harangozó képviselőtársam kérdezte, hogy vajon mire vonatkozik: Magyarországra vonatkozik. (Derültség az MSZP soraiban. - Dr. Harangozó Tamás: Akkor nem támogatjuk!) Magyarország összes önkormányzatára vonatkozik, amennyiben ilyen lehetőségük lesz, illetve ilyen megállapodásokat kívánnak kötni, és azt gondolom, ott pedig összeér két dolog, amikor az önkormányzati vagyont védjük és a nemzeti vagyont védjük - az önkormányzati vagyon része a nemzeti vagyonnak -, így aztán a két történet egybeér.
(18.40)
Hiszen az önkormányzatok felelnek az önkormányzati vagyonért, amely része a nemzeti vagyonnak, és nekünk mindannyiunknak kötelessége a nemzeti vagyont védenünk és a nemzeti vagyon védelmében mindent megtennünk.
Arra a kérdésre, amit Potocskáné képviselőtársam tett fel, hogy lehetőség, nem lehetőség, én a lehetőséget nem arra mondtam, hogy az eljárás módja, hanem azokban az esetekben, ahol még nem került sor a tulajdonátadásra. Azokban az esetekben, de már megkezdett eljárások, ott van lehetősége az önkormányzatnak a jelenlegi szabályok szerint hagyni a szerződést, és úgy fog majd teljesedésbe menni a tulajdonba adás vagy a megállapodás, ahogy az önkormányzat megállapodott a beruházóval. Vagy lehetőségük van ezt most már a törvény hatálybalépése után, tehát a folyamatban lévő ügyeknél koncessziós szerződéssé alakítani. De természetesen a további pontok valóban a zárt pályázat…, és itt ne csak a zártat nézzük, a pályázat nagyon fontos. Emlékezzünk vissza, amikor még pályáztatások sem voltak korábbi időszakban. Azt gondolom, hogy ezek a szabályok mind nagyon-nagyon körül vannak határolva, ezek nagyon szigorú ellenőrzés mellett mennek végbe, és kérem önöket, hogy ha szabálytalanságot látnak ezeken a területeken, mindenkinek kötelessége ezt jelezni, tegyék ezt! Köszönöm. (Bangóné Borbély Ildikó: Polt Péter a válasz!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit