DR. GURMAI ZITA

Full text search

DR. GURMAI ZITA
DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormánypropaganda előszeretettel foglalkozik a menekültkérdéssel. Nem múlik el nap anélkül, hogy ne riogatnának a hazánkat megostromolni készülő migránsokkal. Rendben van, akkor beszéljünk a menekülők és a menekültek ügyéről!
Talán önök nem is tudják, hogy évente ezres nagyságrendben menekülnek el otthonukból magyar emberek, elsősorban anyák és gyermekeik. Igen, ők is menekültek, és éppen annyi törődést kapnak az Orbán-kormánytól, mint amazok. Még szerencse, hogy nem toloncolják ki őket az országból.
Az önök médiájában nagy port kavar minden egyes eset, amikor egy bevándorló egy fehér, európai nőt bántalmaz, de a fülük botját se mozdítják, ha az európai nő magyar és az elkövető is magyar ember.
Most vasárnap, november 25-én volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Beszéljünk hát arról, miért is támogatja az Orbán-kormány a mindennapi erőszakot - mert önök ezt teszik. (Németh Szilárd István: Atyaisten!) Nemcsak asszisztálnak a nők elleni erőszakhoz, hanem tettestársként bátorítják is az erőszaktevőket. Emlékeznek Seres Barbarára? Tudják, az ő gyerekét dobta ki az ablakon volt partnere. Barbara nem kapott védelmet, pedig kért, sőt könyörgött érte. Hiába sorolta a figyelmeztető jeleket.
De említhetném Renner Erika esetét is, akit volt partnere féltékenységből lúggal öntött le, megcsonkítva ezzel nemi szervét. Erika esetében is voltak előjelek, a támadás előtt már egy jó ideje nem mert sehova kíséret nélkül menni, mégsem hittek neki. Ezután pedig még ő volt az, akit újra és újra megaláztak. A bíró például azt a kérdést tette fel neki, hogy a lúggal szétmart hüvelye okoz-e neki bármilyen problémát a hétköznapi életben. Megalázás, meghurcolás és érzéketlenség - ezt kapják az erőszakot elszenvedő nők igazságszolgáltatás helyett. Ebből is jól látható, hogy Magyarországon még a jogalkalmazás szintjén is működik a zsigeri áldozathibáztatás. Mégis Renner Erikának volt bátorsága végigharcolni azt az öt évet, amíg az ügyében ítélet született. Ő egymaga többet tett a családon belüli erőszak ellen, mint ez a kormány az elmúlt nyolc évben összesen. Mert sajnos az ő esete nem egyedi. Statisztikák szerint a nők egyharmada tapasztal valamilyen erőszakot életében, minden harmadik nő. Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a férje vagy partnere.
A teljesség igénye nélkül következzen egy felsorolás arról, amit ez a kormány és önök nem tettek meg, hátha így megértik, mekkora is az önök bűne. Önök nem ratifikálják a családon belüli erőszak visszaszorítását segítő isztambuli egyezményt - ez alávaló időhúzás, a bajok elhallgatása, a nők cserbenhagyása. Az Orbán-kormány nem épített ki megfelelő védelmet az áldozatoknak. Aki ma áldozat, menekül - gyerekkel, éhesen, pénz nélkül, sokszor az ország másik végébe, mert csak ott lel menedéket. Az Orbán-kormány pedig VIP-páholyból nézi mindezt, miközben láthatóan az erőszaktevőknek szurkol, őket segíti.
És államtitkár úr, kérem, a válaszában ki ne merje ejteni a száján, hogy van hét új krízisambulancia! (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) A magyar GDP 6 százaléka jön európai uniós forrásokból. Önök nyolc éve kormányoznak, ez idő alatt futotta ennyire - ez kevés. Az önök képviselőtársa volt az a honatya, aki szilánkosra törte a partnere arcát, majd azt hazudta, hogy átesett egy vak komondoron. Üldözik a hajléktalanokat és más szerencsétleneket, miközben védik, sőt támogatják a nők bántalmazóit. Ráadásul önök nemcsak elnézik és bátorítják az erőszakot, hanem kormányzatilag is elkövetik azt.
A nők elleni erőszak ugyanis nemcsak fizikai vagy lelki terrort jelent, hanem azt is, ha egzisztenciálisan fenyegetik őket.
A legújabb kormányzati elképzelés a munka törvénykönyvének átalakításáról pontosan ilyen. A túlórapénzek évekig történő visszatartása, a dolgozó nők reggeltől estig tartó dolgoztatása igenis egzisztenciális erőszak, egy anyaellenes és egy családellenes rabszolgatörvény. Önök szerint ez a családok éve, de közben még több munkára kényszerítik a családtagokat, és évekre elveszik a túlórapénzt tőlük. Ezt miért nem kérdezik meg a konzultációs kérdőíveken? Miért nem kérdezték meg, hogy a családok akarnak-e többet dolgozni úgy, hogy a túlórapénzt akár három évig sem kapják meg? Önök csak beszélni tudnak a nők megbecsüléséről és védelméről.
Elvárjuk, sőt követeljük, hogy a magyar nők kapják meg a lehető legtöbb védelmet a fizikai, lelki és egzisztenciális erőszak minden formája ellen. Addig, ameddig az Orbán-kormány nem tesz konkrét lépéseket, ne is álmodjanak arról, hogy a magyar nők bármit is elhisznek önöknek. Köszönöm a szót. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit