DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném visszautasítani a kérdésben megfogalmazott állítást, amit a képviselő asszony felvetett. Az Orbán-kormány soha nem támogatta az erőszaknak semmilyen formáját, ellentétben a 2006-os erőszakos cselekményekkel, amelyeket önök követtek el, sőt levezényeltek.
A másik, hogy pontosan egy olyan párt jogutódjaként, amely traktorosokat akart képezni a nőkből, teszik szóvá azt, hogy a foglalkoztatási viszonyok erőszakot jelentenének a nőkkel szemben - ezek is azért nagyon erős csúsztatások.
Az isztambuli egyezménnyel kapcsolatos felvetésére: talán nem volt benn tegnap a képviselő asszony, ugyanilyen tárgyú felszólalás elhangzott, ahol tisztáztuk, hogy gyakorlatilag valamennyi olyan pozitív előrelépés megtörtént az aláírás óta, amit az egyezmény tartalmaz, ami a nők védelmét szolgálja. Európában ma a legszigorúbb büntetőjogi szabályok Magyarországon vannak ezen a területen, és gyakorlatilag az egyezménynek az aláírása csak olyan vitákat nyitna meg, amelyek jelenleg a társadalomban, hogy úgy mondjam, megosztó jellegűek, úgyhogy ezt továbbra is mérlegelni kell. Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy 13 tagállam továbbra sem ratifikálta az egyezményt, tehát egyáltalán nem vagyunk elkésve ezen a területen, és kihangsúlyoznám, hogy valamennyi, a nők védelmét szolgáló lépést pedig már megtettük.
Ha visszaemlékszünk, 2013-ban a jobboldali többségű Országgyűlés jelentős mértékben szigorított a családon belüli erőszak különböző formáinak büntetési tételén, önálló tényállássá tette a kapcsolati erőszakot; lapozza fel, képviselő asszony, az akkori jegyzőkönyveket, tanulmányozza az akkor elfogadott jogszabályokat!
A jogalkotó célja elsődlegesen az egymással kapcsolatban lévő személyek emberi méltóságának, egzisztenciális biztonságának, önrendelkezésének, személyi szabadságának és testi épségének kiemelt jogi védelem alá helyezése volt. A családi típusú kapcsolatok tág értelemben vett erőszaktól való mentessége nemcsak egyéni, de társadalmi érdek is, amit a jogalkotó minden jogalkotási aktusnál hangsúlyozott. A Btk. az elévülési időt megemelte, a bűncselekmények többsége a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év - a korábbi három helyett - elteltével évül el.
(9.10)
Hangsúlyoznám, hogy az önök idejében ez nem így volt. 2010-ig nem voltak ilyen szigorúak a szabályok. Hirtelen önök megvilágosodtak, és most már a szigorítást sem tartják elég szigorúnak. Szóval, elég demagóg álláspont, amit ebben a kérdéskörben önök képviselnek, és gyakorlatilag az érdemi lépéseket, amikor a nők helyzetét könnyítettük az elmúlt időszakban, ezeket nem is szavazták meg.
Kiemelten fontosnak tartjuk az áldozatok segítségét, és az ellátórendszer folyamatos működtetése mellett a magyar kormány 2020. december 31-éig 3 milliárd forintot fordít különböző ellátórendszerek költségvetésére. A kríziskezelő szolgáltatások fejlesztésére szánt forrás 1 milliárd 160 millió forint. E konstrukció keretében valósul meg az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálat fejlesztése és a gyermekvédelmi jelzőrendszerhez tartozó mintegy 5 ezer szakember képzése. A „Biztos menedék” programra szánt forrás 1 milliárd 640 millió forint. A konstrukció a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatait segítő ellátórendszer komplex elemét tekintve egymást kiegészítő fejlesztésére irányul.
6 milliárd 200 millió forintos keretösszeggel meghirdetett „Védőháló a családokért” pályázat keretében az áldozattá válást megelőző prevenciós programok megvalósítására lehetett pályázni. Jelenleg 17 szervezet valósít meg egységes módszertanra épülő ismeretbővítést, szemléletformáló foglalkozásokat iskolai keretek között.
A „Családbarát ország” elnevezésű kiemelt projekt három ponton kapcsolódik a kapcsolati erőszak elleni küzdelemhez. Támogatja egy olyan országos reprezentatív kutatás megvalósítását, amely felméri a kapcsolati erőszak általi érintettséget, a témával kapcsolatos általános ismeretszintet és attitűdöt; leírja a kapcsolati erőszak jelenségének összetettségét.
A projekt keretében megvalósul majd egy országos kampány, amely a kapcsolati erőszak elfogadhatatlanságára, a probléma mielőbbi jelzésének fontosságára hívja fel majd a figyelmet. Emellett szakembereknek és érintetteknek szóló kiadványok is készülnek. A fejlesztések 2017-ben indultak, és megvalósításuk jelenleg is folyamatban van.
Tisztelt Képviselő Asszony! Ezúton szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány elutasítja a nők elleni erőszak valamennyi formáját, elkötelezett a bántalmazás felszámolása mellett. Ezek nemcsak szavak, hanem tettek formájában is testet öltenek.
Amit még szeretnék hangsúlyozni, hogy az említett esetekben - valamennyi esetben - az ügyészség képviselte a vádat, ahol példás büntetések születtek a bíróságokon. Tehát minden olyan felvetés, amely az igazságszolgáltatási szervek működését kifogásolja, nem igaz egyszerűen. Valóban súlyos büntetések születtek, valóban súlyos jogszabályok születtek. Az önök idejében ez nem így volt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit