DR. BENKŐ TIBOR

Full text search

DR. BENKŐ TIBOR
DR. BENKŐ TIBOR honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kérdéseire röviden a következőket tudom mondani: a Magyar Honvédség szállító repülőgépei igénybevételüknek több mint 80 százalékában katonai jellegű feladatokat hajtanak végre. Természetesen ezen túl készen állnak arra is, és végre is hajtjuk a különböző közjogi méltóságok vagy éppenséggel a kormány tagjainak szállítását. Ez egy teljesen természetes, bevett szokás és jog, hiszen a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésén került meghatározásra az, hogy kik és milyen formában vehetik igénybe ezeket a gépeket.
Hogy miért nem nevezzük kormánygépnek? Azért, mert még senki nem tudta megfogalmazni ennek a definícióját, mi az, hogy kormánygép.
(18.10)
Elnöki gépek vannak, de azon katonát szállítani én még nem láttam az elnökökön kívül. Tehát itt elsősorban állami tulajdonban lévő eszközökről van szó, amelyet a honvédség üzemeltet és tart fenn, és biztosítja ezeket a lehetőségeket a katonákon túl, ahogy említettem, közjogi méltóságok szállítására, illetve légi úton történő egészségügyi kimenekítésre.
Az, hogy miért voltak a gépek, elnézést, hogy erre is adjak választ, hogy az adatok letiltása megtörtént vagy nem történt. A HVG tőlünk tudja ezeket az adatokat. Ugyanis az adatok bár nem nyilvánosak, de hozzáférhetőek, és közadatigénylés alapján adtuk közre ezeket az adatokat, a HVG ezért tudta megírni.
Miért voltak a gépek ott, ahol ön is megnevezte? Az első a panamai. Hát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ott volt, és azt mondta, hogy ott megnyitunk valamit. Ez az újságban végigkövethető. A másik helyszín pedig, arról itt sem tudok nyilvánosan véleményt alkotni. Be kell jönni a minisztériumba, meg kell nézni. Egy példát mondhatok: Afganisztánba is így történtek a kiszállítások, nem Afganisztánban (Az elnök csenget.) szálltunk le, hanem Üzbegisztánban, és onnan történt a szállítás. Be kell jönni, nyilvános ebben az esetben. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit