Megemlékezés elhunyt volt országgyűlési képviselőről

Full text search

Megemlékezés elhunyt volt országgyűlési képviselőről
Tisztelt Ház! Szomorú kötelességemnek kell eleget tennem azzal, hogy bejelentem, Fekete György volt képviselőtársunk, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, majd tiszteletbeli elnöke életének 87. évében elhunyt. Fekete György 1932-ben született Zalaegerszegen. 1957-ben szerzett kitüntetéses belsőépítész-diplomát az Iparművészeti Főiskolán, életét szakmájának és a hazai kulturális élet gazdagításának szentelte. Politikusként 1990 és ’94 között az Antall-kormány Művelődési és Közoktatási Minisztériumának helyettes államtitkára és a Magyar Kulturális Alap egyik alapítója, illetve első elnöke volt. 1994-ben Budapest 18. számú egyéni választókerületében az MDF színeiben szerzett mandátumot, és 1998-ig volt a magyar Országgyűlés tagja. Megbízatása alatt előbb független képviselőként, majd a KDNP-frakció tagjaként is dolgozott. Országgyűlési képviselőként a Kulturális bizottságnak volt tagja.
Fekete György rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális, közéleti tevékenységet vállalva dolgozott. Szerepet vállalt Magyarország egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásában, amelynek első, majd újraválasztott elnöke lett, 2017-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. Fekete György munkásságát számos díjjal, köztük Munkácsy-díjjal, Kossuth-díjjal ismerték el, de több település díszpolgára és a professor emeritus cím birtokosa is volt, valamint tagja egyebek mellett a Szent Korona Testületnek és elnöke a Nemzet Művésze-díj Bizottságnak.
Kérem önöket, hogy képviselőtársunk emléke előtt néma felállással tisztelegjünk. (A teremben lévők néma felállással adóznak az elhunyt emlékének.) Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit