FARKAS FÉLIX,

Full text search

FARKAS FÉLIX,
FARKAS FÉLIX, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyek és Urak! A Magyarországi nemzetiségek bizottsága az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat, a házszabály 44-45. §-a alapján lefolytatta az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/17277. számú törvényjavaslat részletes vitáját.
A bizottság a törvényjavaslatnak - a házszabály 32. § (2) bekezdése szerint - a bejelentésben megjelölt rendelkezéseit, azaz a törvényjavaslat egészét megvizsgálva megállapította, hogy azok megfelelnek a házszabály 44. § (1) bekezdése a)-d) pontjában foglalt követelményeknek, azaz megfelelnek az Alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek, illeszkednek a jogrendszer egységébe, megfelelnek a nemzetközi jogból és az európai uniós jogból eredő kötelezettségeknek és a jogalkotás szakmai követelményeinek.
A bizottság 2021. X. hó 26-ai ülésén megkezdte és lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját, és az ülésen 13 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntött arról, hogy a törvényjavaslat részletes vitáját lezárja. A bizottság a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról nem foglalt állást, és további módosításra irányuló szándékot sem fogalmazott meg.
Már az általános vita során is utaltam rá, hogy üdvözlendő, hogy a 14 törvényt módosító törvényjavaslat bővíteni kívánja az ügyfelek által igénybe vehető elektronikus szolgáltatások körét, és kényelmi szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek a különböző hatósági eljárások során. A pandémia megtanította a világot az elektronikus szolgáltatás igénybevételére, még azokat az idősebb korosztályhoz tartozó polgártársainkat is, akik nem használják nap mint nap az internetet, ezért kifejezetten örömteli, hogy a közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény a jövőben az ingatlan-nyilvántartásba a bejegyzés alapjául szolgáló jognyilatkozat közjegyzői okiratba foglalása során bizonyos adatkezelési szolgáltatás ügyfél általi igénybevételét is lehetővé teszi. Ugyanígy könnyebbé válnak az eljárások a jövőben az ügyvéd előtt az anyakönyvi eljárásban vagy a hagyatéki eljárás során is.
A kormány tökéletesen felismerte, hogy a különböző élethelyzetekkel összefüggésben keletkező adatváltozások átvezetéséhez szükséges fejlesztéseket végezni, éppen ezért döntött az 1795/2020. (XI. 13.) kormányhatározatával az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetéséről. A személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény jelenlegi módosítása az ennek való megfelelést szolgálja, amikor a személyiadat-, a lakcím-nyilvántartás rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségei közé rendeli bizonyos adatoknak az adatváltozás-kezelési szolgáltató felé történő továbbítását is. Így adatvédelmi és adatbiztonsági garanciák mellett és az adminisztrációs terhek csökkentésével kaphatnak értesítést a természetes személyek állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím- és okmányazonosító adatainak változásáról azok a szolgáltatók, amelyek az érintett természetes személlyel szerződéses jogviszonyban állnak.
Az, hogy a távhőszolgáltatók, a villamosenergia-kereskedők, a földgázkereskedők és az egyetemes szolgáltatók, valamint a víziközmű-szolgáltatók 2021. december 1-jétől, illetve 2022. január 1-jétől kötelesek a felhasználó adatainak változásának felhasználó általi bejelentését fogadni és kezelni, szintén nagy könnyebbséget fog jelenteni, nemcsak azért, mert nem kell majd szabadságot kivenniük az embereknek, hogy megkössenek egy-egy közműszerződést, hanem azért is, mert az egyszer helyesen felvitt adatok kerülnek majd mindig továbbításra a szolgáltatóknak.
A nemzetiségi neveket viselő polgártársainknak sem kell majd kálváriát járniuk annak érdekében, hogy a nevük vagy éppen az édesanyjuk neve vagy a születési helyük minden egyes szolgáltatónál helyesen kerüljön rögzítésre.
A törvényjavaslatban foglaltakat figyelembe véve a Magyarországi nemzetiségek bizottsága az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/17277. számú törvényjavaslathoz módosító szándékot nem fogalmazott meg, a részletes vitát lezáró módosító javaslatot nem nyújt be, a részletes vitáról szóló jelentést elfogadja.
A bizottság a törvényjavaslattal egyetért, és elfogadásra javasolja. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit