ENSZ Gyermekalapja

Full text search

ENSZ Gyermekalapja
Angolul: United Nations Children’s Fund (UNICEF)
Franciául: Fonds des Nations Unies pour l’enfance
Főigazgató: James P. Grant (Egyesült Államok)
Székhely: New York (Egyesült Államok)
Postacím: UNICEF House, 3 United Nations Plaza New York, N.Y. 10017
Tel.: [1] (212) 326-7000
1946-ban a II. világháború következményeitől szenvedő gyermekek segélyezésére hozták létre. 1953-ban állandó szervezetté vált, tevékenységének fő irányait a gyermekek helyzetének figyelemmel kísérése, az alultápláltság, a gyermekhalandóság, a gyermekbetegségek megszüntetése, a gyermekgondozás fejlesztése, az írástudatlanság felszámolása, az alapfokú oktatás fejlesztése, támogatása képezik. Az UNICEF az ENSZ-en belül önálló státussal rendelkezik, tevékenységét a 41 tagú végrehajtó tanács irányítja. Programjait teljes egészében önkéntes felajánlásokból finanszírozzák. A szervezet évi bevétele megközelíti a 600 M USD-t, amelyből kb. 100 M USD-t tesznek ki a népszerű UNICEF üdvözlőlapok eladásából származó bevételek. Az UNICEF 1965-ben Nobel-békedíjban részesült.
A menekültek támogatását, segítését célzó nemzetközi programok, akciók története 1921-ig nyúlik vissza, amikor a Népszövetség kereteiben létrehozták a menekültügyi főbiztos intézményét. Az 1943-ben létrehozott UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) – amely nem kapcsolódott a későbbi világszervezethez és csak elnevezésében viselte a United Nations kifejezést – ENSZ-beli megfelelőjeként az ENSZ-közgyűlés 1946-ban létrehozta a Nemzetközi Menekültügyi Szervezetet (International Refugee Organization – IRO), melynek fő feladata a háború menekültjeinek védelme és segítése volt. A szervezet 1951 végéig csaknem 1 millió menekült letelepedését segítette elő.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit