1905

Full text search

1905
Január 26. – február 4. – A magyarországi parlamenti választásokon 12 ellenzéki szlovák jelölt közül Milan Hodžát megválasztják a bácskai Kölpény szerb-szlovák választókerületében, Frantíšek Skyčákot pedig néppárti programmal az Árva vm.-i námesztói kerületben.
Február 18. – A magyar országgyűlés 10 ellenzéki nemzetiségi (román, szerb, szlovák) képviselője közös nemzetiségi klubot alapít.
Június 11–12. – A Szlovák Szociáldemokrata Párt (SZSZDP) I. kongresszusa az összmagyarországi pártból való kiválás mellett dönt.
November 5. – A IX. (utolsó) összausztriai szociáldemokrata kongresszus (okt. 31.) felhívására Ausztria-szerte tiltakozó megmozdulásokat tartanak az általános választójog bevezetése érdekében. Prágában a tüntetés 1 halálos áldozattal jár.
November 27. – A morvaországi tartományi gyűlés által nov. 22-én elfogadott ún. morva paktumot Ferenc József is szentesíti. A paktum újraszabályozza a tartományi rendtartást, a tartományi választások nemzetiségi arányait, az oktatás és a közigazgatás nyelvhasználati szabályait. A dec.-i választásokon az új szisztéma 73 cseh és 46 német képviselőt juttat a tartománygyűlésbe.
November 28. – Sztrájk Ausztriában az általános választójog érdekében. Ez a Habsburg-monarchia legnagyobb munkásmegmozdulása.
December 14. – Zsolnán bejelentik a Szlovák Néppárt megalakulását.
Az év folyamán – Megjelenik T. G. Masaryk Národnostní filosofie doby novejši (Az újabb kor nemzetiségi filozófiája) c. műve. – A hivatalos magyarországi kivándorlási statisztika szerint ebben az évben vándorol ki a legtöbb szlovák: az összes kivándorló (170 430) 31 %-a, 52368 fő.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit