1940

Full text search

1940
Az év elején – Létrehozzák a polgári ellenállási szervezetek központi vezetését, cseh rövidítés-nevén az UVOD-ot. A Gestapo sorra számolja fel a csehországi ellenállás szervezeteit. Az év tavaszán megszervezik a szlovákiai polgári ellenállást.
Április 25. – A szlovák parlament 113. sz. törvénye alapján 229 zsidó tulajdonban lévő üzemet felszámolnak, 50 vállalatot pedig nem zsidó tulajdonosnak juttatnak.
Július 9. – Londonban az 1939. ápr. 16-án megalakult csehszlovák nemzeti bizottság ideiglenes államapparátus létrehozásáról dönt. Ennek részeként elnöki hivatalt, kormányt és államtanácsot alakítanak. Beneš elnök az első londoni csehszlovák kormány élére J. Šrámekot nevezi ki.
Augusztus 31. – K. von Neurath és K. H. Frank, a protektorátus birodalmi protektora és államtitkára átadják Hitlernek a cseh nemzet elnémetesítésének tervét.
November 11. – Csehszlovákia és Lengyelország külföldi kormányai közös nyilatkozatban jelzik, hogy a világháború után konföderatív közösséget kívánnak létrehozni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit