1942

Full text search

1942
Január 19. – Újabb csehszlovák-lengyel nyilatkozat jelenik meg a háború utáni közös államalakulat létrehozásáról, de a 2 kormány eltérő külpolitikai kapcsolatrendszere, a Szovjetunió eltérő megítélése végül az egész tervezetet sikertelenségre kárhoztatja.
Február 5. – A Szovjetunió területén elkezdődik az 1. csehszlovák ezred toborzása.
Március 25. – Elkezdődik a szlovákiai zsidóság deportálása, jóllehet az erről szóló törvényt a szlovák parlament csak máj. 15-én fogadja el (egyedül a Magyar Párt elnöke, Esterházy János nem szavazza meg a 63 képviselő közül). 1942-ben 58 ezer szlovákiai zsidó kerül koncentrációs táborokba.
Május 27. – A londoni kormány által Csehszlovákiába küldött fegyveres ellenállók egy csoportja Prágában merényletet hajt végre Heydrich birodalmi protektor ellen. J. Gabčik és J. Kubiš, a 2 cseh katona jún. 18-án egy prágai templomban a német túlerővel szemben hősiesen védekezve saját maguk vetnek véget életüknek. A németek megtorlásként lerombolják Lidicét,192 főnyi férfilakosságát halomra ölik. Hasonló sorsra jut Ležáky község 32 lakosa is.
Augusztus 5. – Az angol kormány Németország szerződésszegése miatt érvénytelennek tekinti a müncheni szerződést.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit