A Blagay család oklevéltára. Bevezető tanulmánynyal a család történetéhez. A M. T. Akad. tört. bizottsága megbizásából szerkeztet…

Full text search

A Blagay család oklevéltára. Bevezető tanulmánynyal a család történetéhez. A M. T. Akad. tört. bizottsága megbizásából szerkeztették Thallóczy Lajos és Barabás Samu. Budapest, 1897.
Folyóiratunk olvasói ez oklevéltár bevezető tanulmányának egy részével csak nem rég ismerkedtek meg, azzal t. i. mely a Blagay család származásrendjéről és czimeréről szól. Genealogiai s heraldikai szempontból tehát e munkához hozzá nem szólunk, utalván folyóiratunk emlitett közleményére.
A család származásrendjéről s czimeréről szóló részen kivül a bevezető tanulmány beszámol a közlött anyag nyomán a család származásáról, hol az általánosan elterjedt Orsini-leszármazást czáfolja meg szerző, továbbá a család történeti szerepléséről, mely a bevezetésnek legterjedelmesebb része. A közlött okmányok alapján összeállitja a helyrajzi adatokat is, melyekhez egy áttekintő térkép van csatolva. Ez a rész a történelmi topografia tekintetében valóban megbecsülhetetlen, értékét növeli az emlitett térkép és az ügyes csoportositás. Egyébiránt e bevezető tanulmány külön is napvilágot látott.
A tulajdonképeni oklevéltár anyaga javarészben a családi levéltárból magából került ki, és csekély azon okmányok száma, melyek kiegészitésképen más levéltárakból vétettek. A családi levéltárról az előszóban történik emlités; azóta a levéltár is gazdát cserélt, a mennyiben az a család utolsó férfisarja gróf Blagay Lajos halála után a Magyar Nemzeti Múzeumba került örök lététeménykép.
150A közlött oklevelek száma összesen 265. A kor, melyből ezek származnak, 1200-tól 1578-ig terjed. Fölemlitendőnek tartjuk itt azt, hogy ez oklevelek közül II. Endre 1218-iki oklevele hamisitvány, s hogy IV. Bélának 1241-ben kelt oklevelét Thallóczy szintén gyanusnak tartja, s ebbeli véleményét mindkét oklevelet illetőleg a bevezető tanulmányban nagy apparátussal támogatja.
Külön kell megemlékeznünk az oklevéltár indexéről is, mely valódi mintaképe annak, hogy kell egy családi oklevéltár indexét szerkeszteni. Egyébiránt ez magáról az egész munkáról is áll, mely a Blagay családra vonatkozólag a lehetőségig teljes oklevéltárat nyujt, s azon óhajt kelti fel, vajha többi családi oklevéltáraink is ily tökéletes formában kerülnének a szaktudós kezei közé.
–y.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit