Történelmi és régészeti közlemények. (Miskolc thjf. város Hivatalos Értesítőjének melléklete.) Szerkesztik: Nyiry Dániel főlevélt…

Full text search

Történelmi és régészeti közlemények. (Miskolc thjf. város Hivatalos Értesítőjének melléklete.) Szerkesztik: Nyiry Dániel főlevéltárnok és Leszih Andor múzeumi titkár. Miskolc, 1926. I. füzet 16. l.
Helytörténeti és genealógiai irodalmunk szempontjából igen becses munkát végeztek a háborúelőtti évtizedekben a vidéki történelmi társulatok számban és terjedelemben folyton gyarapodó folyóiratai és évkönyvei, feltéve, ha arra hivatott és képzett szerkesztő kezében voltak. A háború megbénította a társulatok működését, a súlyos gazdasági helyzet pedig elnémította folyóirataikat. A politikai és gazdasági krízis enyhültével örömmel látjuk a lelkes buzgóságot, amely történeti irodalmunk e hasznos tényezőit, mai határainkon innen és túl, egyaránt talpraállítani és ismét a tudomány szolgálatára szentelni igyekezik. A viszonyoknak lassú javulása tette lehetővé az előttünk fekvő füzet megjelenését is.
Azt, hogy mellékletül adják a város hivatalos lapjához, csak helyeselni tudjuk, hiszen ezzel biztosítják számára, legalább is kezdetben, a közönség szélesebbkörű érdeklődését. Programmjukról, amely csakis 37Miskolc város és Borsod megye történeti emlékeinek összegyűjtésére és kiadására szorítkozik, szintén elismeréssel szólhatunk, az előttünk fekvő füzet közleményei pedig méltán bíztatnak azzal, hogy vállalkozásuk a tudományt és annak népszerűsítését egyaránt helyesen fogja szolgálni.
Nyiry Dániel Miskolc város «sántza vagy árka» címmel a városi jegyzőkönyvek alapján topográfiai tanulmányt ír a város faláról, amelyet vázlatban is bemutat.
Leveles Erzsébet Bakos alias Széchy Balázs miskolci prókátor ellen 1582-ben indított boszorkánypert ismerteti, amelynek iratait Borsodmegye levéltára őrzi.
Marjalaki Kiss Lajos a borsodmegyei Vasvár történetét ismerteti kellő felkészültséggel, Nyiry Dániel pedig a szihalmi besenyősírok feltárását sürgeti a befejező cikkben.
Folyóiratunk örömmel és szeretettel üdvözli e bátor kezdeményezést azon reményben, hogy a nagymultú város és vármegye közönsége megtalálja a módot a szerény, de biztató és elismerésreméltó kezdeményezés állandó támogatására és továbbfejlesztésére, s ebben az esetben a miskolci Történelmi és Régészeti Közlemények kitűnő szolgálatot tesznek majd tudományos irodalmunknak.
T. L.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit