1879-iki Árvíz. Vasutak.

Full text search

1879-iki Árvíz. Vasutak.
A politikai kérdéseket azonban egyidőre háttérbe szorította a megyeházán az árvízveszedelem. 1879 tavaszán a Tisza és mellékfolyóinak áradása egyre aggasztóbb lett. Szeged város pusztulásán okulva, előtérbe lépett e folyók szabályozásának ügye. Jékey alispán május 7-ére értekezletet hívott egybe a Szamos, Tisza, Túr, Homoród, Batár és Balkán folyók szabályozása érdekében, ezen az értekezleten megalakították a „Szatmár vármegyei vizeket szabályozó társulat”-ot, melynek elnökévé Jékey alispánt választották. A Batár folyó szabályozása csakugyan kezdetét vette, de nagyobb eredményt ebben az évben a szükséges költségek hiányában nem tudtak elérni. 1879 folyamán mozgalom indúlt meg a megszünt vármegyei gazdasági egyesület felujítása érdekében, a melynek elnökévé gróf Károlyi Istvánt akarták megnyerni. Gróf Dégenfeld Imre és Péchy Jenő a Szaniszló–Nyírbátor–Mátészalka közötti vasútvonal létesítésén fáradoztak, ugyanez évben a Szatmár-nagybányai vasút létesítése is szóba jött. A Nagykároly–Mátészalka közötti vasút tervét Ujfalussy Sándor, Keresztszeghy Antal, Svarcz Sándor vetették fel 1880-ban, míg a Nyiregyháza–Mátészalka közötti összeköttetés érdekében gróf Károlyi Tibor buzgólkodott. A tervek közűl legelőbb a Szatmár–Nagybánya közötti vasútvonal építése valósult meg, mely 1884 júl. 6-án adatott át a forgalomnak, míg a Nyiregyháza–Mátészalka között épült vasút 1887 aug. 20-án nyílott meg.
Az 1879. évi rendkívül kedvezőtlen gazdasági viszonyok következtében az év őszén már mindenfelé inség volt.
A vármegye közönsége már az őszi közgyűlésen állandó ínségügyi bizottságot választott s a nyomor enyhítésére a kormányhoz fordult segélyért. A kormány 100.000 forintot utalványozott az ínségesek segélyezésére s megígérte, hogy a következő évben megkezdi a Szamos szabályozását.
1880. év tavaszán ismét árvízveszedelem fenyegette a vármegyét. Márczius 8-án a Szamos folyó Szatmár-Németi és Dara között 100 méter hosszúságban áttörte a védgátat, a Szamosköz alsórésze víz alá került. A vízár átszakította a Nagykároly–Kismajtény közötti vonalszakaszon a vasúti töltést is s a Nagykároly–Szatmár-Németi közötti útvonalat is megrongálta, a hídakat pedig elsodorta, úgy hogy Nagykároly és Szatmár-Németi között a közlekedés megakadt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir