Alamut vára a hegyek közt

Full text search

Alamut vára a hegyek közt
Ez idő szerint, amidőn a „Hegyek urának” a neve rettegésben tartá az uralkodókat és minden embert, akit hőstette vagy bölcsessége a néptömeg közül kiemelt, még azt sem tudták bizonyosan, hogy hol van valósággal az a tartomány, ahol a hegyek vénje uralkodik, kinek hívják azt a népet, amely neki vakon és híven engedelmeskedik, hol van az a vár, melyben székét tartja? Ott: a nagy hegyeken túl! Ennyit tudott minden ember. A híveit mindenütt meg lehetett találni, őt magát sehol. Róla mindenki beszélt, vele senki. Szultánokat gyilkoltak le testőreik közepette, főpapokat a mecsetek közepén, hős lovagokat kerített városaikban a legnagyobb vakmerőséggel: a gyilkosokat elfogták, kínpadra vonták, de semmi tüzes vas és forró olaj azokból soha egy szót ki nem bírt csikarni; meghaltak kacagva a pokolkínok közepette. Évekig elólálkodtak a kipécézett áldozat körül, kit a Hegyek ura halálnak avatott: mindenféle alakban, mint bölcs tanácsadók, mint hű szolgák, mint csodavitézségű testőrök, mint tudós orvosok, míg az alkalom kapóra jött, hogy az ítéletet végrehajtsák rajta. Annyit megtudtak tőlük, hogy ez a Hegyek urának az ítélete volt: többet semmit. Voltak adószedőik, akik sorba járták a szultánokat (Malek Adelnek tizenkét fia volt, s az mind szultán volt apjuk nagy birodalmának egyes darabjaiban), megkérték az évi harácsot, amit a Hegyek ura kivetett rájuk. A szultánok fizettek készséggel: nagy pénzt fizettek. Ez volt az ő életbiztosításuk. Aki nem fizetett, az a sírja fölött járt egy szál kötélen. A Hegyek urának sok pénz kellett. Ő is mesésen fizetett. Ismerték az ő pénzét Bizáncban is, az európai udvaroknál, még a szent városban, Rómában is voltak bérencei, s nem egy bíbornokkal történt meg az, hogy a szentelt ostyában kapta meg a rögtön ölő mérget, amit a Hegyek ura küldött neki.
Csak egy század múlva, mikor már a Hegyek ura a minden hatalmak fölött álló hatalomnak lett elismerve és rettegve: adott annak a hollétéről, kilétéről felvilágosításokat a tudós Mirkhand, perzsa történetíró, amiknek a nyomán azután két francia lovaghős ráadta a fejét, hogy a Hegyek ura országát és fészkét fölkeresse, s e rejtélyes lénynek szemébe nézzen. Az egyik volt Guillaume de Tyr, a másik Jacques de Vitry.
A Hegyek urának a birodalma Rudbard perzsa tartományban volt, hozzájárulhatatlan hegycsoportok között, amiket még félelmesebbé tett húsz sziklavár, azok között legnagyobb Masziát vára. S e vár-tömkeleg közepette voltak azok a völgyek, amikben a földművelő nép lakott, szántóvető, baromtenyésztő, kertészkedő békés jobbágyság, aki csendes völgyeit el nem hagyta soha. A kis tartomány közepén pedig, magas sziklatömbre szédületesen felemelkedő várpalota uralkodott. Ez volt Alamut vára. Ebben lakott a Hegyek ura. Maga a saját népe sem látta az arcát. Egész harminchét évi uralkodása alatt csak kétszer jelent meg a vára lonkáján Hassán.
Ez volt a neve az első „Hegyek urának”; ki az izmaelitákat maga körül gyűjté.
Az izmaeliták egy vallásos szektát képeztek, melynek tana az volt, hogy lehet vallás pap nélkül is: nem kell se templom, se mosché, se imám, se dervis; minden ember forduljon maga az Istenhez. A mohamedán filozófok szektája volt ez; s annak a prófétája Hassán. Hogy ezeket egyik ország szélitől a másikig üldözték: az igen természetes. Tagadhatja valaki az istent, de nem tagadhatja a papot: azért kikap.
Egy emberlaktalan sziklasivatag volt a Rudbardi hegyek közt, körül kopár bércek; azok közt meg mocsarak, miktől dögleletes ragályok és pusztító, öldöklő sáska, szúnyog, bűzterjesztő repülő csimazsereg árasztotta el a körülfekvő tartományt. Ezt az elátkozott helyet bírta örökségül Alinak egy unokája, Méhdi. A filozófok prófétája, Hassán azt az ajánlatot tette a pusztaság urának, hogy adjon neki el örök áron háromezer dínárért e hegyek közt egy akkora darabot, amekkorát egy ökörbőr körülkerít. Méhdi ráállt az alkura, s akkor Hassán ismétlé azt a tréfát, amit Karthágó alapítója talált ki, hogy a nyers ökörbőrt olyan vékony szironyokra hasogattatá el, hogy azoknak az összetoldásával körülkeríthetett egy egész hegyet, arra felépítette Alamut várát.
Azután csatornákat vágatott a sziklák közt, lecsapolta a völgyekből a mocsárvizeket, a hegyi patakokat medreik közé, tavak medencéibe szorítá; az őstermékenységű földet művelés alá vette, Egyiptomból elhozott búzával, termő magokkal bevetteté, az egész lakatlan pusztának más alakot adott. Paradicsomkert lett abból, melyben hatvanezernyi szorgalmas nép talált otthont.
S többet aztán nem kérdezték az izmaelitákat, hogy adja Méhdi a szikláit, hanem elfoglalták szép szerével, s tíz új várat építettek a hegyeken szerteszét, amik e kis hegyi vármegyét elkeríték, s elzárták a világtól. Úgyhogy egyszer Melik sah azt vette észre, hogy nem ő uralkodik Perzsiában, hanem a „Hegyek ura”. A sah el akart bánni a hívatlan uralkodótárssal, s összegyűjté ellene hadait; hanem amint a serege élén meg akart indulni: egyszerre csak lefordult a nyergéből halottan. A Hegyek ura el tudja találni az ellenség szívét fegyver nélkül is.
Ekkor aztán a hirtelen kimúlt sah fiai összevesztek a trón felett, s amíg azok civakodtak, ezalatt Hassán még tíz új várat épített hegyországa megvédelmezésére.
Utoljára Szindzsár szultán került fel a trónra, s ennek is az volt az első gondja, hogy a „Hegyek vénjét” a sziklaországból kipusztítsa.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir