A »Magyar Ujság« szerkesztőjének

Full text search

A »Magyar Ujság« szerkesztőjének
Turin, 1867. junius 27.
Szerkesztő úr! *
* A képviselőház junius hó 17-iki ülésében Tisza Kálmán indítványt tett, mondaná ki a Ház, hogy elvárja, mikép a miniszterium az 1848–49-iki honvédek, azok özvegyei és árvái ellátására vonatkozólag még ez évben törvényjavaslatot terjeszszen a Ház elé, s jelentse ki előre is, hogy az e czélra szükségelt anyagi eszközöket az ország vagyonához képest készségesen meg fogja ajánlani.
Az indítvány junius 21-én tárgyaltatott, mely alkalommal Papp Zsigmond nemzetiségi izű beszédet mondott és hivatkozott Kossuth egy állítólagos proclamatiójára, mire Kossuth a »Magyar Ujság«-ban a fenti nyilatkozattal felelt. K. F.
Olvastam a »M. U.« 68-ik száma országgyűlési tudósításaiban, hogy a képviselőház junius 21-iki ülésében a honvédügy feletti vitatások folyamában Pap Zsigmond képviselő ezeket mondotta:
»1848-ban egy proclamatióban Kossuth azt irta: »ha ti oláhok nem fogtok engedelmeskedni és ha a fegyvert nyolcz nap alatt le nem teszitek, mint egy isten van az égben oly igaz, hogy – mint a vihar elsepri a gazt, úgy én titeket kiirtalak.«
Sokat rágalmaztak, sok dolgot fogtak reám életemben, sok holmit költöttek nevemben és felőlem. Nem igen szoktam vele törődni. De a mit P. Zs. úr az ország képviselői előtt reám fogott, azt nem szabad hallgatással tűrnöm, mert annak személyemen messze túlvágó hordereje van. Olajat önthet a fajellenségeskedés hamvadó tüzére. Pedig elég átok fekszik szegény hazánkon, ez egyet legalább nem kellene provokálni.
Kötelességemnek tartom tehát kinyilatkoztatni: hogy P. Zs. képviselő úr nem jól van értesítve. Idézett állítása nem igaz. Én olyas proclamatiót soha sem irtam.
Kérem Szerkesztő urat, legyen szives e nyilatkozatomnak lapjában helyet adni.
Fogadja stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir