Szilágyi Virgilnek

Full text search

Szilágyi Virgilnek
Turin, 1867. julius 15.
Uram!*
* Nemzeti életünk annyi viszontagság között való fenmaradását nagyrészben a megyei rendszernek köszönheti. Midőn a megyék organismusa ellen hangzatos mondatokban bővelkedő törvényjavaslatot nyujtott be a kormány, Szilágyi Virgil Berlinből levelet intézett Kossuth Lajoshoz és kérte, közölné vele a megyei önkormányzatról véleményét. Erre válasz e levél. K. F.
Teljes mértékben osztozom az aggodalmakban, melyeket Ön a magyar municipalis institutiók ellen már megindult hadjárat fölött nyilvánít. Nemcsak arról vagyok meggyőződve, hogy a megyei institutiónak (a követválasztás és utasítás kivételével) teljes csorbítlan ősi hatóságában fentartása s annak a megyei jurisdictio alól kivett kerületekre és városokra is kiterjesztése legkevesebb ütközésben sincs akár a parlamenti kormánynyal, akár a miniszteri felelősséggel, de sőt arról is meg vagyok a legerősebben győződve, hogy a municipalis institutióknak csorbítlan megőrzése az utolsó horgony, melyhez még szegény hazánk állami léte s nemzeti élete megmentésének reményét kötni lehet, ha ugyan mindazon tömérdek jogfeladások és veszélyek mellett, melyekbe hazánk a közösügyi vész-alku által sodortatott és sodortatik, a megmentés még lehetséges.
Nézeteimet a magyar municipalis institutiónak a parlamentáris kormányzattal (ha ugyan volna hazánkban oly kormányzat), s a miniszteri felelősséggel (minthogy minisztereknek nevezik a minden magasabb állampolitikai hatóságból kivetkőztetett organumait az ország provincialis közigazgatásának), mondom: nézeteimet a municipalis institutiónak a parlamentáris kormánynyal és miniszteri felelősséggel összeféréséről részletesebben kifejezve találandja az Ön ide rekesztett nyomtatvány-szeletben,* mely még mult márczius hóban jelent volt meg, s mely, bár nem egészen az én tollamból eredett, de a czikk irójával akkor közlött s most is változatlanul fentartott véleményemet egészen hiven fejezi ki.
* Nem volt található. K. F.
Vegye Ön annak hasznát, a mint jónak látja. Csak egyet kell magyarázatul megjegyeznem.
Mondva van többi között e czikkben, hogy a megyék számára a politikai discussiók jogát is csorbítlanul fenn kell tartani; úgy, hogy a mely jogot hajdan a követutasítások és postulatumok útján gyakoroltak az országgyűlés irányában, gyakorolják azt jövendőben petitiók útján addig is, míg a felsőháznak senatussá reformálása folytán talán másképp is gyakorolhatandják. – Ezen szavak azon komolyan átgondolt régi meggyőződésemre vonatkoznak, hogy a képviseleti rendszer behozatalára alapított 1848-diki jogi reformoknak természetes, okszerű, sőt nélkülözhetlen complementuma egyszersmind a reformált, de mindig a nemzet geniusához alkalmazandó magyar alkotmány logikai postulatuma a felsőháznak oly módoni átalakítása, hogy a municipiumok követőiből álljon.
Hogy születés tegyen valakit törvényhozóvá, ez derisiója a józan észnek; hogy a kormány nevezzen törvényhozókat, ez a derisiója az alkotmányosság fogalmának. Az alkotmányos önkormányzat eszméjében benne fekszik, hogy a törvényhozó hatalomnak a nép bizalma kifolyásának kell lennie. Küldje – a mint küldi – a nép egyenes választás útján választottait a képviselőházba, – s küldjék a képviseleti alapra fektetendő megyék, szabad kerületek és városok, követeiket a felsőházba. – Ez s csakis ez lehet az alkotmányos temperamentumnak azon módja, mely a népképviselet s önkormányzat eszméjével összefér.
Ez iránt én magammal már 1848-ban tisztában voltam, s ha azt akkor nem indítványoztam, csak azért nem tettem, mert nem tartottam tanácsosnak a nép javára czélba vett többi üdvös reformok keresztülvitelét e kérdés szőnyegre hozatalával veszélyeztetni! De tudni fogja Ön, hogy már az 1848-diki pesti országgyűlésen a főrendek Beöthy Ödön bihari főispán indítványára egyhangulag elismerték elvben, hogy oly felsőház, mely születése vagy kormány által kinevezett tagokból áll, a képviseleti rendszerrel össze nem fér.
Ezt magyarázatul megjegyezve, mindenek fölött óhajtom, hogy a nemzet jobbjai törhetlen erélylyel őrködjenek a megyék és municipiumok ősi hatóságának megőrzése fölött. – Ebben van az enyészettőli mentségnek utolsó reménye. – Más a parlamentáris kormányzat, más a centralisatio. Más a miniszteri felelősség, más a miniszteriális omnipotentia. – A világon minden ország, még maga Francziaország is, decentralisatio felé gravitál. – Ez a szabadságeszme progressusának természetes logikai postulatuma. Isten ne adja, hogy épp akkor, midőn az egész művelt világ a decentralisatio szükségét vallja, éppen Magyarország legyen az, mely hátrafelé haladva, mint rák, megbecsülhetlen municipalis institutióinak lényegét a centralisatiónak hozza áldozatul.
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir