Gróf Károlyi Gábornak

Full text search

Gróf Károlyi Gábornak
Turin, 1892…
Kedves Barátom!*
* Gróf Károlyi Gábornak. K. F.
Elvesztette Ön nejét, a ki behintette az Ön élete utját a szeretetnek virágaival s megadta Önnek a legbecsesebb kincset, az mit az élet adhat, a házi boldogságot.
Úgy vagyok értesítve, hogy gyógyíthatlan, kínos betegség okozta halálát; ha így van, neki a halál az volt, a mit így szoktunk kifejezni, hogy »kiszenvedett«. Igazuk lehet, igazuk van azon bölcselőknek, a kik Platótól kezdve az »ismeretlen bölcs elmének« szerzőjéig azt tartják, hogy nem adományul kapjuk a végzettől a létet, hanem csapásul; mert ha megvonjuk a mérleget létünk örömei és fájdalmai közt, a számvetés eredménye még a legkedvezőbb esetben is mindig passiv; hát én nem azt fájlalom, hogy az, a ki az Ön életét a házi boldogsággal megfűszerezé, »kiszenvedett«. Ő rá nézve a halál szabadulás volt; sohasem igazabb, mint a gyógyíthatlan, kínos betegségek esetében az, a mit Nápolyban egy templom ajtaja fölibe bevésve olvastam: »Aut pati, aut mori«; »vagy szenvedj, vagy halj meg«.
Ő meghalt, hát megszünt szenvedni, de olyan édesek a szeretetnek kapcsai, hogy Önnek, a ki őt elveszté, keservesen fáj, tudom, hogy mennyire fáj; közel egy emberöltő ideje vonult el már ősz fejem fölött, a mióta engem hasonló csapás ért, s a seb, melyet szivemen, lelkemen ejtett, még mindig keservesen sajog szakadatlanul; s a bú, a bánat, a lelki gyász, melyet lakótársammá tett, velem fog lakni rideg hajlékomban halálomig.
Hát én értem, hogy mennyire fáj Önnek a veszteség; a legőszintébb hű baráti érzéssel osztozom fájdalmában; óhajtom, hogy az idő balzsamos ujjai nagyobb hatással kezeljék az Ön szivének sebét, mint nálam tevék; de az időre bizva, a mit csak az idő adhat, vigasztalni nem akarom, mert vigasztalni nem tudom; de megmondom Önnek, miben keressen enyhítést; a kötelességek lankadatlan teljesítésében, melyekkel az ember embertársának, a polgár nemzetének, a hazafi hazájának tartozik.
Tartson meg – ha nem resteli – engem, öreg hű barátját nagyrabecsült, jóindulatában, barátságában.
Isten Önnel!
Kossuth Lajos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir