Technikai ujdonságok.

Full text search

Technikai ujdonságok.
Szerecsendió pótszere a kénnek a boroknál. A kénezett bor, kivált ha a kénezés féligtelt hordóval történt, könnyen ártalmassá válhatik az ember egészségére, jelesül főfájást és tüdőbajokat okoz. Azért fölötte kivánatos lehet a pótszer, mellyet a kén helyébe ajánl a svajczi „Verbreiter gemeinnütziger Kenntnisse.” Szerinte a szerecsendió igen jól használható a borok körül. Megégettetvén a hordóban (hol mint a gyertya ég) a bornak kellemes fűszeres illatot ad, az egészségnek pedig mitsem árt. – 1/2 lat szerecsendió elég 5–6 akós hordóra. A dió elébb ketté vágatik s ugy eresztetik be, meggyujtottan a hordóba; égő szenét azonban ki kell huzni, mert az a bornak kellemetlen szagot ad. – A kénnek e pótszere különösen a vörös boroknál ajánltatik.
Uj mozgony, (Locomotiv). Londonból irják: Coleman ur, egyesület-statusokbeli mérnök, ki most Londoban mulat, olly mozgonyt talált fel, melly mint mondja, minden kivüle helyezett mozditó erő nélkül képes a legmeredekebb lejtőkön fel és le legnagyobb könnyüséggel járni. Találmányi és beviteli szabadalmat váltott magának kormányunktól a feltaláló e mozgonyra nézve, melly a legnagyobb fontosságu fogna lenni, mert futni fogná engedni a mozgonyt magasokon, sőt hegyeken a nélkül, hogy nivellatiokra vagy alag-vájásra volna szükség.
A londoni polytechnikai egyesület saját palotája karzatain vasutat készitett, kisérletül Coleman ur találmányához, e vasut 70 lábnyi hosszu, kanyarai sazabálytalanok, lejtése egytől tizig, vagy is 800 láb egy angol mérföldre.
742A lőkupakok ártalma. Egy franczia orvos ár 1841-ben emlékiratot nyujtott be a belga kormánynak, mellyben állitá, hogy a lőkupatos fegyverek ártalmas befolyással leendenek a katonaság egészségére. És most a franczia seregnél, melly már háboruban is használta az illy lőfegyvereket, Algirban olly betegségek mutatkoznak, mik a lőkupakban foglalt higany gőzeinek tulajdonitatnak. Ez iránt most szorosan vizsgálódnak.
Kovács.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir