Czéhügy.

Full text search

Czéhügy.
A czéhek belállapotáról. Szeretnék minden szépet és jót irni czéhünkről; de hogy tehessem azt? hazudni nem akarok, pedig igazat mondani tilos bár, de nem vétek.
Előttünk áll a czéhláda, mélyen rejtő a bádogtokba zárt szabálykönyvet, mintha ezzel jelenteni akarnók, hogy tartalma nem köztudomásra való. Miért is nincs az minden mester, mesterlegény és inas előtt tárva? hiszen az őket is egyaránt érdekli; ollykor történik ugyan hivatkozás a szabályczikkelyekre, de miért kell sok dolgot, mi a czéh körében is véghezmehetne, helyhatóság elibe terjeszteni, és annak elintézésére bizni? például: ha valakit 2 forintra büntettünk, mert mühelyébe nehány napra dolog nélkül levő kontárt fogadott napszámra s a büntetés neki fáj, vagy ha beteg s gyermekekkel terhelt mester folyamodik legényért és nem adhatunk, miért nem fogadhat illyen és az özvegy mesternő kontárt is; vagy ha valamelly magát szorosan a czéhszabályaihoz alkalmazó s ennek értelmében ollykor makacsan a czéh szokásai ellen nyilatkozó mester a czéhből kicsapatik stb. Tudom én hol rejlik a baj, de önök is tudják kedves czéhtársaim. Mind a mellett itt négy szem közt csak azért is megmondom, hogy elhihessék, miszerint csakugyan én is tudom. A czéhbiztos, tisztelet a kiveendőknek, ritkán nagyobb ur mint mi vagyunk. A chézbiztos legtöbb esetben maga is czéhbeli mesterember, és ha nem is az, a czéhbeliek által jő a tanács vagy egyéb hivatalba, miután biztossá lett, s ennek lehet tulajdonitani, hogy a szabályoktól sokszor nagyon eltérő végzéseinket is aláirja. Lám czéhtartó urak azt sem hagyják helyben, hogy azt a mit a biztos nagy számu czéhgyülésben a czéh akaratja ellen a jegyzőkönyvbe irt, egy fiatal mesterember ujával azonnal kitörölte, és mit irt be? azt hogy a jegyző beirta Péter és Pált, hogy rendelhetésök megengedtetett, ellenben Jánosnak nem; ezt tehát a biztos irta be, mert ugy látta igazságosnak, s a megsértett biztos nem nyert többet, minthogy czéhbiztos hivataláróli lemondása elfogadtatott. Nem kis baj, hogy a biztos mindent ránk hagy, de mit tegyen ha nem félünk tőle. Ollyan egyén, ki erélyesen léphetne fel czéhek irányában, bizony nem türendi lármánkat, a ki pedig eltürendné, a jó ég tudja használna-e vagy inkább ártana.
855Tekintsünk egy kissé a czéhszabályokba, ott nehezen fogjuk találni, hogy inast felfogadni nem szabad, ha csak 20 vagy több forint óvalompénzt nem tesz le, pedig az már némelly czéhek bevett szokása; azt sem olvassuk, hogy a felveendő gyermek legalább 14 éves legyen, holott némelly czéh – bár szakműve nem olly nagy erőt igényel, ezt nélkülözhetlennek látja; no aztán ha igy 8–10 éves gyermek kerül a mesterhez, ott csakugyan nem lesz egyéb az öntudatnál; hanem azt igenis helyén találom, hogy az inassal emberségesen bánjanak, kizárólag a meserségre használtassanak, hogy a tanitó-mester igyekezzék inas-tanitványát annyira vinni, hogy munkája után kenyerét mielőbb megkereshesse. Nem találom továbbá ezen szabályok közt azt sem, hogy a mesterré lenni kivánó háromszori tábla járás s tudja isten még mi czim alatt fizesen köszöntő pénzt és adózzék; hanem azt olvastam, hogy a remeklőt csupán azért, hogy a mesterek szaporodása gátoltassék, taksával tulterhelni nem szabad stb. Nézetem szerint a czéheket eltörölni nem szükség, mégcsak módositani sem sokban, hanem a fenálló szabályok volnának foganatba veendők. Ha a czéhek ezektől elejétől fogva el nem térendettek, aligha valakinek eszébe jutott volna azok vég-eltörlésének ohajtása. –
Mester János.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir