Késgyártó Ditmar testvérek, (Heilbronban a Neckar mellett) javitott beretva gyártása. Karmersch-tól.

Full text search

Késgyártó Ditmar testvérek, (Heilbronban a Neckar mellett) javitott beretva gyártása. Karmersch-tól.
A jó beretvák szükséges volta, s azon gyakori panaszok, hogy a kereskedésben forgó közönséges faju beretva között, még akkor is midőn igen csinosok és drágák, csak történetesen akadhatni igazán jófélékre, a felirásban megnevezett gyárosokat, már több évek előtt arra inditotta, hogy egész figyelmöket s szorgalmukat ezen tárgy felé forditsák. Tapasztalataik szerint a hiba nemcsak a késvasnak kevésbé szorgos kezelésében fekszik, mind kovácsolás mind edzés közben, hanem sokkal inkább a beretvák szokott alakjában. Ugyanis a girincz vastagsága, s az élnek vékonysága között létező törzarány miatt, lehetetlen a késvasakat átalában illőleg megkeményiteni. Ezen észrevételtől vezéreltetve már 1829-ben, átalában egyenlő vastagságu beretva késvasakat készitettek, rátapasztott girinczekkel, s ezen javitás, mellyre Wittenbergában kirekesztő szabadalmat nyertek, azon idő óta olly czélszerűnek mutatkozott, hogy gyártmányaik terjedelmes körben nagy hirre kaptak. A németipar átalános műkiállitásában Berlinben 1844-ben Ditmar testvérek egyéb gyártmányai között, ezek is átalánosan kedvező elismerésben részesültek.
Ujabb tapasztalataikból azonban a nevezett gyárosok azon következtetést huzták, hogy a késvasak mindig annál jobbaknak mutatkoznak, minél kevésbé melegitetnek meg a kovácsolásnál; mert a finom aczél, kivált vékony darabokban gyakori megmelegités által hamar megromlik. Ezen körülmény igen kivánatossá tette, hogy a vékony beretvák hideg uton készittessenek; ehez képest Ditmar testvérek folytonos igyekezetének, minélfogva gyártmányaikat a tökély lehető legmagasabb fokára emeljék, sikerült a nevezett kovácsolást és meleg készités módot egészen eltávolitani, mellynek következetében legnagyobb biztosággal a legtökéletesebb beretvákat gyártják. A legfinomabb India-aczélt ugyanis hideg állapotban a késvastagságára kihengerzik, azután sajtoló és metsző eszközökkel a hidegen kihengerzett aczélból, hasonlag hidegen vagdalják ki a beretvákat. Az így készült beretvák, kiváltképen tartós, metszős éllel különböztetik meg magokat; mert a késvasak már a hengerzés és a sajtolás által ollyan szerfeletti tömöttséget vesznek fel, mellynek következtében az edzéshez sokkal kevésbé kell felmelegitetniök, ehhez is azonban saját bánásmódjuk szerint, szénvizenygázt (Kohlenwaserstoff) használnak. Ez által a finom India-aczél edzetlen állapotu, eredeti szivossága legnagyobb részben 850megmarad, melly különben a szokott edzési módoknál a melegités fokához s kihűtéséhez képest elvész.
Mivel a fekete angol simitás közben, a kiköszörült beretvák könnyen megégnek, azaz élüknél ártalmasan meglágyulnak, e tekintetből Ditmár testvérek a magok szabadolmazott beretva-késeiknek galvaniféle aranyozással halvány aranyszint adnak; és hogy a hátulsó részt kivált elefántcsont-nyelekben a rosdától megóvják, álannyal vonják be.
Ezen gyártás mellett, azon különféle hatások, mellyek az aczélra gyakoroltatnak, más egyéb bánásmódokhoz hasonlitva, egy igen érdekes észrevételből is feltünők lehetnek; melly abban áll, hogy a süritett aczélból készült Ditmárféle késeken miután csekély felmelegités és kihütés által kellőleg megedzettek, mikor az aranyozást megelőző rágatás (Aetzung) által belső szerkezetük felfedeztetik, igen szép damaszk alakok tüntek elő; ellenben az ugyan azon aczélfajból kovácsolt késvasak, mellyet erősebben kell megtüzesiteni és kihűteni, hogy illő keménységet nyerjenek, a rágtatás közben vagy változatlanul maradnak vagy pedig csak apró pontokat tüntetnek elő.
Ditmár gyártás módjával nem kell öszvetéveszteni a Francziaországban már régóta szabadalmazott azon gyártásmódot, minélfogva a beretvakések vékony aczél-lemezekből metszetnek ki; mert noha a kimetszés mind két esetben alkalmaztatik, de a kettő között lényeges különbség talál helyet. A franczia módnál, melly egyátalában a szaporább gyártásra, nem pedig a késvasak javitására van intézve, az aczélnak előleges hideg kihengerzése egészen hiányzik, s igy az innét származó előnyök is elmaradnak. Az aczél lemez, mint a melly meleg uton készül semmivel sem jobb a közönséges aczélnál, hanem egyenetlen sőt részenkint meg van égetve; ellenben a hidegen hengerzett aczél lemez, magának finomságára sürüségére s egyenlőségére nézve az áruban forgó legjobb aczélt is felülmulja. Ugyan ezért az aczél-lemezekből kimetszett kések kellő megkeményitését nem eszközölhetni másképen, hanem csak a szokott mód szerint, kemény izzitás és kihűtés által, ugy hogy a Ditmár-féle gyártás módjának többi előnyei is hasonlag elmaradnak.
A beretva-gyártásnak, ezen lényeges javitásáért Ditmar testvérek a würtembergi kormánytól, julius 5-én 1845. tiz esztendeig érvényes kirekesztő szabaditékot nyertek, s a király születése napján septemberben 27-dikén tartott ünnepély és jutalom kiosztás alkalmával, ezüstérdem pénzre és 30 darab arany jutalomra érdemesittettek.
–y.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir