Egyesületi mozgalmak.

Full text search

0928Egyesületi mozgalmak.
Második felszólitás a magyar orvosok és természetvizsgálók Kassán és Eperjesen tartandó VII. nagy gyülése érdekében. F. é. majus hó 9-kén tett első felszólitásunk következtében van szerencsénk a két testvérhoni orvosokat s természetvizsgálókat ezen VII. nagy gyülésre ujra figyelmeztetni. – A két városnak s illető megyének minden tekintetben nevezetes környéke az első felszólitásunkban kiemelt fénypontjain kivül is természettudományilag olly gazdag, hogy számos természettan kedvelők megjelenését méltán igényelhetjük.
A gyülés aug. h. 6. 7. és 8-kán Kassán a tagok szokott beirásával kezdődik.
Az aug. 9-kére kitűzött megnyitó ülés szakokra feloszva, aug. 10-kén szaküléseket tartand.
Aug. 11-kén kirándulás Arany-Idkára az aranyfoncsolozás megszemlélésére, s onnét Rudnoknak, délre a hires jászói apáturságba, estve Szepsinek vissza Kassára.
12-kén a szakülések s rövid ebéd után második kirándulás a két megye határán lévő ranki fördőbe.
13-kán a társulat e napot a világhirü vörösvágási opálbányákban töltendi, éjszakára Eperjesre menend. 14-kén a munkálatok a közülésben és szakülésekben folytattatnak.
15-kén szakülések s délután harmadik kirándulás a várossal határos sóvári sóbányákba.
16-kán közülés s délután negyedik kirándulás a czemétei és magyar islai fördőkbe.
17-kén berekesztő közülés, mellyből választmányok küldetnek ki a bártfai, s lipóczi fördökbe és az ó-ruzsini barlangba, melly kirándulásokról a választmányok jelentéseiket a VIII. nagy-gyülésnek 1847ik évben adandják be.
Mind ezeknek előterjesztéséből látható, hogy a nyolcz napra kiterjesztett gyülés ideje a teendők különféleségéhez és sokaságaihoz képest inkább elégtelen mint felesleges.
A társulat iránt évről évre növekedő részvét, különösen pedig e nagy gyülés teendőinek érdekessége minél több tagoknak, kik tapasztalásaik eredményeit előadni kivánnák, történendő megjelenését valószinüvé tevén, a kellő rend fentartása végett mind azon t. cz urak, kik ismereteikkel e nagy gyülést gazdagitani kivánják, illőleg megkerestetnek, miszerint szándékukat a beirásnál nyilvánitván, az előadás utáni értekezéseiket tisztán leirva a titoknokoknak átadni sziveskedjenek, hogy azok a társulat évkönyveibe kinyomathassanak.
Örömmel jelentjük egyszersmind, hogy a vendégek illő fogadására mind a két sz. kir. városban minden előkészületek megtétetvék, minek következtében a résztvenni kivánó t. cz. urak megjelenési szándékukat bérmentes levélben két héttel elébb a titoknokok egyikével közölni siessenek, megjegyezvén egyszersmind azt is, valljon mind a két vagy csak az egyik városban megjelenni akarnak-e.
Az utaztatás könnyitésére a fővonalon Pestről Kassáig előfogatok iránt minden állomáson rendelések tétettek, figyelmeztetjük egyszersmind vendégeinket a királyi s a Pest eperjesi gyorskocsizási intézetre, az első mindennap egy, a 929másik két hat személyre való kocsit küldvén Pestről Kassára aug. 5-kétől fogva. Kelt Eperjesen, jun. 1-jén 1846.
Pulszky Ferencz, mint alelnök.
Strosy József, mint titoknok.
Az állatkinzás elleni egyesület f. h. 11-én d. e. 10 órakor a m. kir. természettudományi társulat szállásán (papnövendék tér) gyülést tartand, mellyre minden ügybarát tisztelettel hivatalos. – Elnöki meghagyásból Wargha István az egyesület ideigl. jegyzője.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir