Mint kell a bőrt csávázni, mellyen a szőrt rajta akarjuk hagyni.

Full text search

Mint kell a bőrt csávázni, mellyen a szőrt rajta akarjuk hagyni.
A bőrt, a mint az állatról levonatott, hüs tiszta vizbe kell tenni, hogy a rátapadt vér eltávoztassék. Ezután a bőr belső oldaláról vakarás által távolitják el a tisztalanságot, folyó vizben vagy szivattyu alatt megmossák, és végre kiteritik, hogy a viz róla lecsorogjon.
Ez alatt forró vizzeli leöntözés, vagy főzés által 12 pintnyi vizben 2 font timsó és 1/4 font konyhasó feloldatot kell csinálni. Mikor ezen feloldat a langyosságig meghült, a bőrt bele kell tenni, gyakran megforgatni, és nehány napig ezen folyadékban hagyni.
Gyakori kicsavarás által meg kell kisérteni, hogy a kicsavart helyen a bőr nem lesz e fejér, és ha az lesz, az azt mutatja, hogy a bőrt a csáva egészen átjárta. Ekkor a bőrt a timsófolyadékból kiveszik, a vizet róla lecsorgatják, és száradni szellős helyre felakasztják. Megszáradva a bőr kemény és merevény lesz. Hogy ezen keménység és merevénység elháritassék, a bőr beloldalát egy kis vizzel meg kell nedvesiteni, összehajtani, és éjszakára befedve szellős helyre tenni. Igy az egész bőr megszivosodik, és puha s hajlékony lesz. Hogy ezen állapotban megtartassék, a csávázó nyujtó rámáján kifeszitetik, és hogy beloldaláról minden piszok eltávoztassék, s egészen fehér legyen, simitó késsel megvakartatik. Ezen eljárás után megszáradván, a bőr kész a használatra.
Ha pedig a bőr az állat megölése után megszáradt, akkor a megtisztitás, kimosás és csávazás előtt vizben meg kell puhitni, olly mértékben, hogy az a meg nem száradt bőrhöz lehetőleg hasonló legyen. A mint ezen puhitás megtörtént, melly által a szőr egy része rendesen elvész, azután ki kell mosni, csávába tenni, s ugy bánni vele mint fölebb előadatott.
Ha egy ló, ökör, tehén, szarvas, átalában nagyobb állat bőrét kell kicsávázni, a bánásmód a fölebbi marad, a csávázási 1508műfolyam azonban köv. lesz. A megpuhitott, tisztára mosott és minden felesleges husos résztől megtisztitott bőrt, miután a vizet róla jól lecsorgatták, egy táblára gondosan kiteritik, és 10 rész timsó s 2 rész konyhasóbul készitett porral behintik. A behintésnél meg kell tartani, hogy a bőr-, fej-, hát- és fark-része vastagabban hintessék be timsó és sóporral mint oldal-része; mert ez utóbbi véknyabb levén mint az első, hasonló behintésnél a csáva már meg is járta, midőn a vastagabb részekbe a csáva még bele sem kapott.
A timsó és sóporral ekképen meghintetett bőrt ezután gondosan, s olly keményen mint lehet, összehajtják, ugy hogy szőrös oldala kifelé maradjon. A bőrt ez állapotban, befedve 5–6 napig szelős helyen hagyván, az ki lesz csávázva, és hogy egészen kész legyen a megszáradás után csak a fölebb előadott nedvesitési, kifeszitési és simitási eljárást kell megtartani.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir