A yarmouthi hid lerogyásáról.

Full text search

A yarmouthi hid lerogyásáról.
Fest Wilmos jeles mérnökünk a m. academia mathamaticai osztályának egyik legközelebbi ülésében következőleg nyilatkozott: „Hirlapokból tudjuk, milly szomoru következménye volt ezen hid, mult évi május havában véghez ment lerogyásának és sajnosan kell megvallanunk, hogy a yarmouthi bal eseményhez hasonlóű szerencsétlenség már egyebütt is kisebb nagyobb mértékben történt, mellynek elkerülhetlen következése az, hogy a közönség gyanakodása ébresztetik fel az iránt, mintha a függő vashidak vagyis a lánczhidak nem birnának elegendő tartóssággal és szilárdsággal. –
A yarmouthi bal esetet illetőleg megjegyzendő, hogy a hid szerkesztésénél fogva a két oldal felőli gyalogut a főlánczokon kivül alkalmaztatott, a hidpálya közepe pedig, ugy mint a pesti lánczhidnál történendik, a szekérutat képezé. Az emlitett szomoru napon a Bure folyón, mellyen a yarmouthi lánczhid keresztül visz, mulattató mutatványok adattak, mellyeknek megtekintsée végett sok ember tódult a hidra, és hogy a vizen mutatott játékokat jobban szemlélhesse a nép, csak az egyik gyaloguton gyült össze, ugy hogy ez által az egész teher csupán az egyik oldal felőli lánczon feküdt, a tulsó oldalu főláncz pedig semmit sem viselt, s igy e pillanatban felesleges is volt.
261Annak világosabb megmagyarázására tekintsük meg a hid szélességét jelölő AB vonalt;
C és D-ben legyenek a felfüggesztési pontok, mellyeken felül természetesen a főláncz létezik. A mondottak szerint tehát AC és BD a gyalogutakat, és CD a szekérutat képezi. – Vegyük fel hogy például az E ponton nyom lefelé a hid keresztszelvényén találtató ráviteles teher = t, akkor a felfüggesztési pontok C és D ezen súly által ugy lesznek terhelve, mint megfordítva a távolságok CE és DE; t. i.:
A C pontbani nyomás úgy áll a
D pontbani nyomáshoz, mint DE: CE-hez.
Midőn a teher egyenlően van felosztva a hid keresztszelvényén, mi rendes közlekedésnél mindig történni szokott, akkor a ráviteles teher = t a hid kersztszelvényének közepére sik, azaz akkor CE = DEvel és természetesen a C és D pontbani nyomások is egymással egyenlők.
De ha a teher nem esik a C és D felfüggesztési pontok közé, hanem azokon kivűl, p. o. az A pontra, akkor a t’ teher nemcsak hogy nem gyakorol nyomást a D pontra, hanem ezt még felemelni törekszik, úgy hogy ez által egy egykarú emelcső támad, mellyen B a nyugpont, A pedig a támpont. E szerint a C pontra gyakorolt nyomás n a következő arányból találtatik meg; u. m. t’: n = CD: ADhez, miből a C pontbani nyomás n = t×AD…(I.)/CD
Igen valószinű, hogy a yarmouthi hid lerogyásának egyik főoka az volt, hogy a főlánczok’ szilárdsága egyenként véve, nem számíttatott ki olly erősre, hogy az (I) alatti alakban kifejezett nyomást háromszoros biztossággal megbirhatta volna.
Ezen kivül egyébiránt még a következő okok segítették elő a híd lerogyását, ugyanis:
1-ör. Némelly lánczszemek több vas darabokból készíttetvén roszúl voltak összeforrasztva.
2-or. A vas minősége és munkája tökéletlennek találtatott.
3-or. Az egyes lánczszemek nem próbáltattak meg; ez pedig minden jól szerkesztett lánczhidnál szükséges; mert a próba által nem csak a vas rosz minősége, hanem a tökéletlen munka és a rosz összeforrasztás is minden hibás szemnél megtaláltatott volna.
4-er. Miután a Yarmouth-Norwich-féle vaspálya a közönségnek megnyittatott, a hidoni közlekedés élénkett lett, és ennek következtében a híd keskenynek találtatván, szélessége a változott körülményekhez képest nagyobbíttatott. Ezen szélesbítése a hídnak erősebb és nehezebb hídpályát kivánt, s így nem csak a hid történetes megterhelése, hanem annak állandó terhe is jóval szaporítva, és a hid állandósága tetemesen veszélyeztetve lőn.
Az előadott észrevételek nagy figyelmet érdemelnek a lánczhidak építése körűl, és nem szenved kétséget, hogy ha azokra kellőleg ügyeltek volna, a yarmouthi szomorú eset bizonyosan nem következett volna be.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir