Nyilatkozat a Megyeri-emlék ügyében.

Full text search

Nyilatkozat a Megyeri-emlék ügyében.
A fővárosi hirlapok egyike e napokban megemlité a Megyeri-emléket, melly mint megjegyeztetik, „mélyen hallgatt” elannyira, miszerint „bizony nem csodálhatni, ha nálunk utoljára minden aláirás kimegy divatból.”
Ha ez észrevétel talán azt czélozza, hogy a Megyeri-emlék-társaság választmánya vagy az emléknek a már begyült pénzekből fölállitására, vagy ha e gyüjtés még nem elegendő, ennek ujabb fölelevenitésére birassék: ugy e „mozgatást, mostani körülmények között talán nem időszerűnek mondhatni. Arra, hogy Megyerihez méltó emlék allitathassék, még pénzerő a társaság birtokában elég nincsen. Még nagyon kellend Megyeri tisztelőinek s a nemzeti szinügy barátinak segedelmeit e részben igénybe venni. De ennek most ideje alig van. Inség zaklatott eddig, s inség fenyegetőzik még mindig. Illy sulyos időkben, ugy látszik, a könyör kegyességének van az emlékezet kegyelete fölött elsőbbsége. A választmány tehát bevárandja alkalmasint az idők jobbrafordultát. Mint a körülmények ajánlandják, fogja föl-fölkérni a közönséget, a Megyeri-emlék ügyének további előmozditására. Az eddigi pénzgyüjtelék is ismételt fölelevenités eredménye lett.
Ha az észrevétel inkább a begyült pénzeknek számonkérése akart lenni, ugy figyelmeztetjük a czikk-irót, miképen annak idejében hirlapilag voltak közölve az adakozások, az aláirók neveinek s adalékaiknak külön külön kitételével s miképen meg volt mondva, hogy az öszszegyült pénzek, gyümölcsöztetésül a takarékpénztárban vannak letéve. – E szerint most csak sommás előadásra szoritkozhatunk.
Begyült öszvesen456 frt 18 kr.
Költség, ivek s fölszólitó levelek nyomtatására, papirosra16 frt – kr.
Van tehát még440 frt 18 kr.
Ez öszvegből van a takarék-pénztárban be- s koronkint után téve436 frt – kr.
Kész pénzben, pénztárnok Antal Mihál urnál4 frt 18 kr.
mi öszvesen teszem410 frt 18 kr.
Költ Pesten, május 4-én, 1847. – A választmány nehány tagjai.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir