ANGLIA.

Full text search

ANGLIA.
A julius 17-diki alsóházi ülésben Russel kijelentete, miszerint a közügyek folyama nem engedi a parlamenti ülésszaknak augusztus közepén tuli prorogatióját. E szerint tehát a hajózási törvények, mellyeknek tárgyalása legnagyobb részét foglalá el az idei üléseknek, elfognak maradni. A parliament bezárásáig mindössze is csak a közegészségnek felügelet alá tételét és a Rómávali diplomaticai összeköttetést tárgyaló törvényjavaslatok fognak sanctio alá jöhetni. Ez utóbbi ellen azonban még a mondott napon iseg 3,500 aláirással ellátott kérvény nyujtatott be.
– A Daily News a czár és a szláv mozgalmakról következőleg nyilatkozik: Jelenleg az orosz hatalom növekedésétől egyáltalán nem kell rettegni, mert e hatalom nem egyéb, mint elv, pedig a zsarnokság elve. A zsarnokság, melly által kiterjesztetik s föntartatik aroppant birodalom, elvben naponként gyengítetik, és a különböző népfajok elégületlensége mind inkább növekedik, sőt ugy látszik, hogy a zsarnokság lánczai lassankénti tágúlásával nem sokára az egész birodalom felbomlik. Europa egyensúlya eddig bizonyos territorialis felosztások által tartatott fen, a jelen időszakban pedig az elvek túlnyomósága döntendi el a birodalmatk határait. 1816–1830-ig azt gondolá az ember, mikép Oroszország és Anglia csupán a világügyekbe való nagyobb befolyásért küzdöttek; most azonban könnyen átláthatni, hogy e küzdés nem volt egyéb, mint az alkotmányosság és zsarnokság elveinek harcza. És e harcz következtében az utóbbi legyőzetvén, Európa nyugoti határaitól kelet felé szoríttatott. Anglia hat hónap óta folymaatosan azért küzdött, hogy az alkotmányos elvek Spanyolországban fentartassanak; most ettől egyszerre egész közönbösséggel elfordulván, figyelmét az Aidge, Duna és a Spree folyamokra forditja, Igaz, hogy a dunai tartományokrai befolyás a törökről az oroszra ment át, s a bukaersti békekötés az orosz beavatkozhatást nyiltan kimondá, a mi illy kifejletlen nemzetekre nézv tán nem volt épen rosz, – sőt mondhatni, hogy a nép ez által a fejeldelem és bojárok nyomása s önkénye alól némileg megmenekült: mindzáltal a czárnak a Pruth feé vonuló seregétőli félelme alaptalan. Röviden e lap nézete az, hogy Németországnak a moldvai ügyekbe beavatkozni, s a prágai és bécsi jeleneteket Jassyban és Bukarestben előidzéni szükségtelen és czélellenes, nem azért, ugymond, mintha mi a bécsi és berlini forradalmak ellen panaszkodnánk, mivel mi ezeket nagyon is szükségeseknek, sőt kikerülhetetleneknek tartjuk, minthogy a tömérdek visszaélések s otromba rendszerek eltörlése forradalom nélkül nem is lett volna kieszközölhető; hanem mivel Moldva és a német birodalmak között nagy a különbség, itt ugymond, az intelligentia, vagyonosság, s más állandó elemek elegendő garantiát nyujtanak a vas zsarnokság elmellőzésével a rend helyreállítására, míg amott mindez tökéletesen hiányzik.
Azután átmegy e lap a szláv mozgalmakra, s azokröl következőleg szól:
Lehetlen, hogy e legenthusiasticusabb panszláv is maga fajainak unioját remélhetné. Dánzigot s Warsót Jassy- s Belgráddal összekötni, valami képzelhetlen, valamint az sem hihető, hogy Csehország Németországtól elszakadjon és egy szláv birodaomhoz csatlakozzék. Lengyelország ujjászületése a remény méltó tárgya, de egy ausztriai s Oroszországtól független déli szláv birodalom felállitása, sem kivánatos, sem kivihető. E népfaj különböző helyekre van szétszóra, egy része a magyarok, a más Austria, a harmadik Poroszország és az orosz hatalma alatt van, s ezen illy módon szétszórt népfaj egygyéolvadását a nyelvkülönbség is óriásilag gátolja.
E lap még azt is hiszi, hogy a cázr a külhatamak- és szabad sajtóból akaratlanúl is tanulván, átlátta, hogy a Siberiába való száműzés- és kancsukávali kormányzási rendszernek az ő szent székéről is el kell tünni.
– A királyné s férje julius 18-kán meglátogatták a neullyi grófot (Fülöp Lajost) Claremontban.
A julius 19. felső házi ülésben Richmond herczeg a külföldi juhok bevitelének eltiltását inditványozta, minthogy ezen állatok megvizsgálására kevés gond fordittatván, betegségeket hoztak be, mellyek a belföldi birkák közt is elharapóztak. A nemes lord e körülményt megint szemrehányásul használta a free-trade-rek ellen. Wharndiffe lord a londoni kereskedőknek a bukási törvények szigoruabb végrehajtását sürgető kérvényét nyujtá be. Az eőadásból kitünt, hogy a lefolyt öt évben 1,300 bukási eset fordult elő évenkint; az ezekkel járó veszteség pedig 65 millió font sterlingre rug, mi egyedül csak a törvények hiányosságának tulajdonitható. Az alsóház nem tarthatott ülést, minthogy csak 31 tag jelent meg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir