A csatatérről.

Full text search

A csatatérről.
August 19-kén d. e. 8 órakor. Midőn e sorokat irjuk, Szent Tamás a mieink által reggeli 4 óra óta folytonosan lövetik. Hogy e napon történik a megtámadás, már ezelőtt egy pár nappal gyaníthattuk. Szentkirályi kir. biztos ur rendeléséből.* a magyar érzelmű helységek fegyverbe állíttatvák , olly útasítással rendeltettek el Szent-Tamás alá: hogy annak határán környöskörül őrvonalt vonva , a menekvő ráczokat az egészben felkonczolják.
Egy föszolgabirónak szóló rendelet eredetije történetesen kezeimhez jutván , tartalma így szól:
„A.P. Főszolgabró urnak. Ezennel kinevezem önt az Ó......i és B.....i nép által ez alkalomra kiállítandó fegyveres közerő parancsnokának , olly útasítással: hogy folyó Augustus hó 18-kán alkonyatra Ó..... és B..... községekből – amabból 450 , emebből 350 és így összesen 800 fegyveres embert, kiknek egy része igen czélszerűen lovas is lehet, Feketehegy alá kiállítson , honnan, a Feketehegyen nyerendő utasításhoz képest, őrvonalra állandanak ki. Az örség ötnapi eleséggel hazulról fogja magát ellátni, mint szinte lőporral s golyókkal is. – Jogában álland önnek ez alkalomra néhány segédtisztet a szolgálat gyorsítására maga mellé kinevezni. Utasítása pedig abból áll: hogy az őrvonalon senkit sem be, sem ki nem bocsátand, s a lázadókat mint ellenséget löveti vagy elfogatja, ha pedig egész helység támadna fel ellenségesen, azt felgyújtván, a lázadókat fegyverrel fogja leverni. Ezen rendeletem mind önt, mind Ó.... és B.... községeit a legszigorúbb felelet alatt kötelezi, a kivánt közerő haladéktalan kiállítására. Kelt Uj-Verbászon , August 15-kén 1848. Szentkirályi Móricz s. k. biztos.“
A még békességet színlelő rácz helyek pedig magyar nemzetőrökkel körülvetvén , őrködnek , hogy ki s be senki ne mehessen ; arra az esetre pedig, ha az egész helység fellázadni , azt felgyújtván , a lázadók fegyverrel lesznek kiirtandók.
E napot már igen türelmetlenül vártuk., s elérkezett.
Az idő kellemes , egy kevés szél is lengedez.
Bízunk a magyarok istenében , hogy az ütközet részünkre kedvezően fog kiütni.
– Az elfogott rablócsoport közől 160 ma vítetik át Verbászról Bajára , Horvát megyei főispán úr börtöneibe. Közöttük van az adai pópa* két falusi jegyző, s a koronai kerületbeli csendbiztos. Meg nem állhattam, hogy a pópának ne tegyek egy kis szemre hányást, mondám neki, midőn panaszkodott, miként fájnak kezei a szoros megkötés miatt: hogy jobb volna most puha párnákon (mert éji 2 órakor beszéltem véle) heverni, mint zsinegekkel a kocsi oldalhoz kötözve, jajgatások között utazni a büszhödt szagú odóba, mint jövő lakása helyére; egyszerű válassza csak az volt: ha ő akkor így gondolkozott volna!
Ki csakugyan megérdemlette volna a kötelet. V. G.
Ha megtekintettüka foglyoknak sápadt arczait, a szánalom néma fohásza tört ki ajkaikból; de lehetlen is nem szánni őket, mint embertársainkat, és nem kárhoztatni azokat, kik őket, mint értelmetleneket tévútakra vezérelték.
Voltak köztük nők is s fiatal legénykék, kiknek szemeikből csak bárgyuság tünék ki; devoltak közöttök magyarok is, kik –általok kényszeríttetvén – velök egyesűlve ellenünk szövetkeztek. 2/4 12 órakor az ágyúk szakadatlanul dörögnek.
– A bácsmegyei önkénytes seregnek némelly tagjai az ütközés határnapját eleve kitudván, ott betegekké szinlelve magokat, a harcz elől elvonultak. Ők voltak azok, kik felfegyverkezve ajánlották fel magokat a haza védelmére, s most elhagyják a csatahelyet ! Vannak magyarjaink közt derék lelkes vitézek , de vannak aztán gyávák és nyulszivűek is. – Victor Géza

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir