TÁROGATÓ.

Full text search

210TÁROGATÓ.
A legközelebbi napokban, szálland tengerre Fiuménál, az első tengeri magyar hadi-hajó 12 fontos 12 carronád-ágyúval, és két 24 fontos paixhans-ágyúval felszerelve. – Ezen hadi-hajót a pénzügy-minister állítja ki, a tengerparti financz vonal ótalmára. S intézkedéseket tett, hogy az ekkép megkezdett tengeri magyar hadi erő nyomban szaporítassék. Az említett hajó időnyerés végett készen vétetett, miután előbb szakértő bizottmány által meg lőn vizsgálva. Neve: „Kérlelhetlen” (Implacabile). Épittetett a magyar tengerparton.
A ministeri tanács határozata szerint, s a hadügyi-minister utasításai értelmében ugyan csak a pénzügy-minister, egy .háromezer főnyi szabad könnyű lovas sereg, s egy másik 2200 főnyi könnyű szabad gyalog sereg felállításával is foglalatoskodik; mellyhez azonban aránylag lovasok is csatoltatnak, s minden tizedik legény czél-vadász leend. Az első Erdélyben, kilált a Székelységen állíttatik; s ennek összetoborzására a pénzügy-minister Berzenczey László marossszéki követet küldé ki ministeri biztosúl, mellé adván Gál Sándor székely tisztet katonai, s Pirényi Sándort gazdászati segédűl, – 30 székely ifju mindjárt Pesten felcsapott; kik nyomban felruháztatva, a ministeri biztossal útnak indultak toborzókúl. – Gyögyörű nép. – E sereg elhozza, ha kell, magát az ördögök nagy apját a poklok belsejéből is. – A másik sereget egy harczban edzett hazánkfia szerkeszti, s vezérlendi, ki Napoleon alatt mint szabad csapatbeli százados barátkozott meg a veszélyeknek minden nemeivel. – A fegyvert már megszerzé a pénzügy-minister; a ruhát varrják Pesten. Ezen sereghez tartozik már azon 200 ember, kiket tegnapelőtt a Duna-parton, a hadügyminister felesketettk s kik tegnap herczeg Woroniczky vezérlete alatt, útnak indultak megköszönteni lent a ráczokat. Lo Presti is ezen sereggel egyesíti huszárjait. Fájdalom, hogy maga a herculesi karú Lo Presti Pesten betegen fekszik.
Hazánk felvidékein van mintegy 200 lengyel menekvő; kik azon nemes érzettől hevítve, melly a lengyel nemzet sajátja, visszatorlandók azon alávaló gyanúsitást, mintha panszláv irányokkal kaczérkodnának; életöket, véröket ajálották fel a magyar nemzetnek, vendégszeretetéért köszönetűl. – A pénzügyminister a kellő értesítéseket megszerezvén; minister tanácsi helybenhagyás mellett: őket egy lengyel csapatba (cohors) egyesítette; s alkalmat nyujt nekik teljesíteni óhajtásukat, miszerint azt kérték, hogyhol a tűz legnagyobb oda vezettessenek.Már útban vannak.
De mondunk egy botrányos eseméyt is. A pénzügyminister rendeletet bocsátott a bánya-igazgatóságokhoz; mellyben meghagyja, hogy azon bányák, mellyek hosszas idő óta mindig nagy veszteséggel műveltetnek, szakértőleg megvizsgáltassanak, s ha egészen kimerítettetnek s teljesen reményteleneknek bizonyodnak, följelentessenek, miszerint művelésök megszüntethessék, s a bánya-mívelés eredményes pontokon, nagyobb erővel folytattathassék. Ennyi volt a rendeletben. Es a selmeczi kerületben akadtak alávaló emberek, kik ezen rendelet dátumára és számára hivatkozva; a bányász munkások között egy tót kör-rendeletet köröztettek, melly által vakmerő hazudsággal azt adják a munkásoknak tudtára, hogy a magyar ministerium a bánya-munkások napi bérét leszállította; holott a pénzügyminister tömérdek gondjai közt is mindent elkövet a bányász nép sorsa javítására, s erre már viharos hivataloskodása pár hónapjában többet tett; mint ez előtt egy századon át történt. – Ezen hazug lázitó körirat természetesen nagy felindulást és nyugtalanságot okozott. – Szörnyűség! minő alávalóságokkal kell találkoznunk. Hasonló ahoz, midőn a német és illyr sajtó azt híresztelé, hogy a magyar ministerium, a horvátok nevében, hadat izent a törököknek, vagy azt híresztelé, hogy Zichy Velenczét, Batthyány és Kossuth nógatására adta fel. – A pénzügyminister Benyiczky Lajost küldte nyomban Selmeczre kormány biztosúl a legkiterjedtebb hatalommal , s kérlelhetetlenűl kemény utasítással. – Lesz epuratió: s igen valószinűleg a statarium is müködni lesz kénytelen. – Szomorú kénytelenség! – De hiába szigor kell kérlelhetetlenűl ! A pénzügyminister éjjel nappal abban fárad, miként boldogitsa a felföldet is. A bányászat körében már mennyi concessiót tett, tavaszszal mindjárt száz ezereket adott az inséggel küzködő felföld segedelmére; Árvában sóréteg-kutatásokat rendelt, hogy aknákat nyitva, keresetet nyujtson: az erdőszetet gyökeresen reformálja , hogy a kereskedést élénkítse; bányászati osztály-igazgatójak a derék Trangous most is útban van, hogy a felföldön fegyver-gyárt állítson stb. s néhány gaz lázító fogja a nyugalmat felháborítani, alávalóan hálátlanúl ? De hiszen emberökre akadtak; a kéz mellynek jótéteményeivel visszaéltek, lesujtand rájok, a törvény egész szigorával, irgalmatlanul. – Kinek az olajág nem kell, a kard élével fog találkozni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir