FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris. A franczia köztársaság hívatalos lapja „La Moniteur” aug. 12-ki számának nagy hivatalos rovatában egy czikket közöl, melly a jelen kormány külpoliticáját tárja föl, s magyarázza. Érdekessége miatt közöljük egész kiterjedésében.
„A történet egyik korszakában sem súlyosodott nagyobb felelőség terhe a franczia kormányra, mint a Cavaignac tábornok által alakított jelenlegire. Kezeiben van letéve nemcsak Francziaország sorsa, de egész Európa bevallása szerint, a polgárosúlt világé is. Ez igaz, d mindenek fölött most, midőn az olasz ügyek fordulatai egész uj helyzetet készítenek számunkra, mellyet ugyan a kormány rég előrelátott, s mellyet talán meg is gátolhatott volna, ha Olaszország kevésbé bízik vala saját erejében.
Illy fontos események, s Francziaországnak az olasz ügyek iránt tanusított egyetemes érdekeltsége irányában, kötelességének érezte a kormány mindazt szorosan szemügyre venni, mit követel politicánk hagyományos szükségessége, s mit a köztársaság jelen állása: mielőtt ösvényt választana, a béke vagy háború, s talán europai háború felé.
A kormány úgy vélekedett, hogy midőn a népek jóléte, s tekintély gyakorlása egyenest a kereskedelmi szövetségek fejlődésétől s állandóságától feltételeztetik, – az iparos érdekeket nem lehet szemelől téveszteni. Áthatva a mindig szilárdúló közhitel viszszaállításának szüségétől; s ugyancsak arról is meggyőződve, hogy Francziaország semmi okból nem fogja megsérteni a becsület parancsait; s a kormány igyekszik a franczia név méltóságával öszhangzásba hozni az egyéni érdekek követeléseit.
Szóval, elfogadjuk a háborút, ha becsületünk úgy kivánja, s elfogadjuk nem egyes uralkodók nevében, kiket gyakorta országuk óhajával s szükségeivel ellenkező indokok vezérelnek; hanem a béke és háború egyetlen birája – a nemzeti gyűlés nevében. Kerüljük ellenkezőleg – mig lehetséges – a háborút, ha egyetlen kötelességünket sem kell sértenünk, s nem kell lelépnünk azon lépcsőről, melly Francziaországot az europai hatalmak között megilleti. – Ezen politicát követte kezdettől fogvást a kormány, s egyedűl ezt itélte összeférhetőnek a köztársaság méltóságával.
Ezen politicát követte őszintén, minden tartalék gondolat nélkül. Törekvéseit már is gazdagon látja jutalmaztatva, midőn ma egész Francziországot azon reményre jogositja, hogy a franczia s angol közbenjárás által, rövid időn Olaszország békéje helyre lesz állítva.
A két hatalmasság már több helyen megkezdé közben járását a félszigeten. S ha kétségbe vonatnék is, Európa két legtekintélyesb nemzetének egyesülten egy s ugyanazon irányban, s az egész világ érdekében tett lépéseinek sikere; azt adjuk hozzá, hogy a Francziaország, s más idegen hatalmasságok közt létrejött viszonyok, újabb bizalom, s biztosság gyanánt szolgálhatnak. E viszonyok a legjobb akaratú egyetértésre alapszanak, s azon kormányokat sem vesszük ki, mellyeket, maga a név miatt, a köztársaság iránt ellenszenvűeknek gondoltunk.
Erős okunk van tehát hinni, hogy a franczia s angol közbenjáróság, sebes és becsületteljes eredményt hozand, s egyetemes békevilág előzménye lesz.
A herczegségekben alárendelt érdekek miatt vivott harcznak meg kell szűnni. (Értetik a Schleswig Holsteini német-dán kérdés.) Nincs kétségünk, hogy a német örszággyülés esőbben engeszteléssel fog föllépni, s egyesűlend velünk, a már régóta késedelmeztetett békekötés létrehozatalára. Ne feledje az, hogy befolyásának hatása mérsékeltségétől függ.
És igy az alig alapított köztárssaság Német s Olaszországban sőt európaszerte ujra elfoglalandja azon polczot, mellytől őt a királyság félénk, határzatlan s udvarias politicája megfosztá. S Francziaország a hálás világnak be fogja mutatni democratiáját, melly elvei által ujjá alakítva Europát, uralkodni tud a keblébe zárt erőkön, és más dicsőség után nem vágyakozik, mint a világbékét megalapítni.” –
– Hitelesnek mondott tudomás szerint a franczia s angol kormány egymásközt olly kötést tettek, hogy nemcsak Olasz, de Spanyolország, Dánia s Holland iránt közös erővel fognak föllépni, s a békét mindenütt mielébb megállapítni. – Mennyire változnak az idők! ki hitte volna csak 1815-ben is hogy 33 év múlva Francziaország fog legbuzgóbban az europai világbéke mellett izgatni! S ki hitte volna csak 1846-ban is, hogy két év múlva Franczia s Angolország két szíves barátként fogják magokat a világnak bemutatni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir