FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Köztudomás szerint a németországi központi hatalom számos sereget rendelt a Renus mentében; eziránt legközelebb a „National” fölszólítást intéz hozzá, hogy miután ez bizonyosan nem ellenséges czélból történik Francziaország irányában, adjon kellő fölvilágosítást iránta a közönség megnyugtatására.
Páris. Nemzeti gyülés. Oct. 9-kén az alkotmány fölötti vita folytattatván a 42-dik cz. iránt melly igy szól: „az elnöknek 30 évesnek kell lennie, és ki sohasem veszthette el a franczia polgárjogokat”, több módositvány adatott be. Deville inditványozá a volt uralkodók ivadékainak kizáratását, s hogy elnökké főrangu katonatiszt ne lehessen. Indítványát sok tűzzel védé, de nem nagy viszhangra talált. – Thouret szinte inditványozá, hogy a már uralkodott családból elnökké senkise választathassék. – Woirhaye nagy dicsérő beszédet tartott a Napoleon név fölött, különösen kiemelve, hogy Napoleon valódi népember volt, s neve maig is mint népszabaditóé említtetik. Több jelentékenytelen szónokok után a ház feszült csende között Bonaparte Lajos lépett a szószékre, s röviden igy szóllott „Polgárok! Tökéletesen boldognak érzem magamat polgártársaim körében, mintsem más valami után is vágynék. Azért is ezennel 400 ezer választóim nevében ezennel ellene mondok minden gyanusításnak, mintha praetendensi szerepet játszanám.” A bizottmányi szerkezet megmaradt. A 43-ik s 44-ik cz. érdemileg már a 41-ikben foglaltatván, szinte elfogadtattak. Hasonlóul a 45-ik cz., melly szerint a tanácselnök 4 évre választatik, s csak szinte 4 évi köz után ismét ujra választható.
– Ledru Rollin lapja a „Reforme” igen különös birálatot mond Lamartine minap tartott beszédéről, az elnök általános szavazattali választása iránt. Az egész ennyi „Washington meghalt, s evvel basta” –
– A „National” oct. 11-ki számában ismét részletesben közölve a Jellachich elleni háborúnk szerencsés műtéteit, s az osztrák kormány szerencsétlen, sőt ocsmány politicáját irányunkban; emlékezteti azt, hogy ne bízzék Radeczky táborába, mert ez a visszaindulás perczében magyar, német, olasz, cseh és horvát katonaságra fog szakadozni, és az egész sereg fölbomlik. Végre veszélyességét taglalva maga a fejedelem részére ez osztrák-magyar harcznak – e szavakkal zárja be czikkét – „és senki sem találkozott ki a tehetetlen fejedelmet Ferdinandot, ez élő képét egy porladozó királyságnak megmenthesse az elsülyedéstől.”

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir