NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A birodalmi igazságügy ministerium által a nemzeti gyülés és a központi hatalom hivatalnokai biztosságára előterjesztett, és a törvényhozási bizottmány által módosított törvényjavaslat igy hangzik: 1. A birodalmi gyülésnek a végetti erőszakos megtámadása, hogy az szétveressék, vagy egyes tagok abból eltávolíttassanak, vagy pedig hogy a gyülés valamelly határozat hozatalára, vagy nem hozatalára kényszeríttessék, felségsértésnek tekintetik, s 10 évtől holtig tartó fenyitőházzal büntettetik. 2. Ha a gyülés ideje alatt a gyülés közelében valamelly összecsoportolás történik, s az illető hatóság fölhivására, vagy a nemzeti gyülés elnöke parancsára szét nem oszlik, az inditók s fegyveresen résztvevők egy évi, a többi részesek 3 hónapi börtönnel büntettetnek. 3. A gyülés folyama alatt a gyülés helyétől 5 mérföldnyi távolságban tilos a szabad ég alatt népgyülést tartani. Ki abban mégis elnökölne vagy szónokolna, 6 hónapi börtönnel fenyíttetik. 4. Kik a gyülésterembe erőszakkal berontanak, vagy a ház felügyelőinek ellenszegülnek, vagy, kik a gyülést s egyes tagjait megsértik s fenyegetik, 2 évi börtönnel fenyittetnek. Tettleges megsértések a törvényes büntetésen felül még 5 évi börtönt vonnak magok után. 5. A birodalmi gyülésnek a gyülési helyen kivüli nyilvános megsértése 2 évi fogsággal büntettetik. 6. A gyülés tagjának mint követnek megsértése a tény törvényes megbüntetésén kivül 3 évi fogsággal fenyíttetik. A veszedelmes fenyegetések büntetése hat hónapig terjedhető börtönnel fenyíttetik. 7. Nyilvánosnak tekintetik pedig a megsértés, ha az nyilvános helyeken vagy nyilvános gyülésekben követtetik el, vagy nyomtatásban s irásban terjesztetik el. 8. A 4 és 6 czikk a központi hatalom hivatalnokai ellen elkövetett megsértéseknél is alkalmazandó.
Illy rendszabályokat a martiusi napok után épen nem vártunk Frankfurtból. Maga Metternich az absolutismus édes apja sem szavazott a holtig tartó börtönre, és a szabaddá és egygyé lenni vágyó német népképviselői ugy vetik azt oda, mintha Kamcsatkában székelnének. Avagy azt hiszi-e a nemzeti gyülés, hogy alélt tehetetlenségének e törvényczikkel torlaszt fog emelni? Nem, soha! sőt inkább utat nyit a forradalomnak, s ne adja isten, hogy a sept. 18-ki eseményeknél véresebb jeleneteket idézzen elő.
Megirtuk legközelebb, milly gyönyörűséges tanácskozmányt vittek véghez a frankfurti honatyák; azt hittük, hogy első és utolsó jelenet volt az, mellyben az elnöknek, a gyülés egyik legtekintélyesebb tagjának szájából a „szemtelen” kifejezést hallottuk elreppenni. És ime, midőn a fentebbi törvényjavaslat tanácskozás alá került, a múltkori jelenet s ugyanazon kifejezések merültek föl. Hová visz ez? Hogy kivánhatja ezen gyülés, hogy tekintélye legyen, midőn a kivetés is szoba jön, mi egy csárdában, részeges tivornyázók között megállható kép, de nem olly gyülésben, hol 40 milliónyi nép képviseltetik.
– Érezve a fentebbi törvényczikk nyomasztó hatását, Zimmermann több baloldali követektől aláirva, következő nyilatkozatot kivánt a jegyzőkönyvbe iktatni: „Mi alólirtak, választóink és az egész nemzet előtt határozottan tiltakozunk a marcziusi forradalom által kivívott népjogokon ejtett azon csorbítások ellen, mellyek az oct. 9-én hozott törvény által eszközöltettek. Ezen törvénynél fogva az egyesiületi jog 78 ? mérföldön elnyomatik, a sajtószabadság szigorú büntetések által illusuriussá tétetik, a minden németeknek törvény előtti egyformaságát képző elv megsértetik, a puliticai vétségek jelentősége fegyelemházi büntetés által félreismertetik, sőt még esküdtszéki törvényszékek sem rendeltetnek határozottan. Ezen okok, valamint megsértett becsületérzésünk indítottak bennünket e nyilatkozatra s annak a jegyzőkönyvbe iktatására.”
Berlin, oct. 10. Senki sem kételkedik, hogy a bécsi események a berliniekre viszhatást fognak gyakorolni, mindeddig azonban semmikép sem háboríttatott meg a csend. A nép ugyan mindenfelé összecsoportosult s mindenhol a bécsi eseményekről beszélt, Wrangelnak szalmamásbani nyilvános megégettetése mégis elmaradt. Csak a Souveraine Lindenclubnak voltak számos látogatói. A club elnöke egy izgatott beszédet tartott, mellyben a bécsieket és a köztársaságot éltette. Mára az egyletek gyüléseket hirdettek. A kamarában is észrevhető volt az események hatása; a jobb oldali követek minden tekintetben simulni látszának elleneikhez.
A poseni fölkelésben részesült politicai vétkesek számára ma adatott ki az amnestia. Statushivatalnokok, katonatisztek, papok és tanítók ellen, kik hasonlag részt vettek a fölkelésben, fentartatott 432ugyan a vizsgálat további folytatása, azonban a hivatalvesztésnél nagyobb büntetésök nem leend.
Karlsruheban irják, hogy a katonaság olly ellenszenvvel viseltetik Struwe iránt, mikép csak nehezen lehet fékezni, hogy tettleges megtámadásra ne vetemedjék. Midőn legközelebb a vasuton rendeltetése helyére, Bruchsalba, vitetett, csak az őt kisérő tiszt, testével fedezvén őt, menté meg egy katona szuronyától.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir