MOLDVA és OLÁHORSZÁG.

Full text search

MOLDVA és OLÁHORSZÁG.
Bukurest, oct. 1. Mult levelemet mult hó 26. valék szerencsés beküldeni, mellyben a törökök bejöttét jelentém, azóta kevés változott meg nálunk, boltjaink az egész városban tegnapig teljesen zárvák, bár mindennap hirdettetett hogy nyittassanak ki, de senki sem hitt a töröknek, minthogy még mindig történtek rablások. Hogy a mult összeütközéskor mennyi ember veszté életét még ma sem tudhatni bizonyosan, de mintegy 28 emberre teszik mindkét részről.
Városunk minden főbb helyei erős kolostorai törökök által elfoglalvák, valamint a Kolcza is, hol a dicső XII. Károly svéd király magát olly vitézül és hoszasan tartá.
Tegnap ő ex. a metropolita vissza vevé átkát az ó törvényről és nemességről, és már most a szabadelvüeket átkozza meg, igy foly a világ, kell-e ehhez comentar?
A törökök még eddig egyes külvárosi rablásaikat kivéve, meglehetős békével viselik magokat.
De fájdalom ma jelent meg egy orosz proclamatio az ötödik tábori parancsnoktól, F. M. L. Lindorsztól mellyben jelenti Oláh ország elfoglaltatását, és bejöttét, minthogy némelly nyugtalankodók által a rend felzavartatott és ő erre a rendet helyre akarja hozni 70 ezer emberből álló táborával! De miért ennyi orosz? minekutánna e kicsiny Oláh országba már 50,000 török ben van? Továbba ugy hallatszik, hogy a török táboroni parancsnokságot is ő veendi át. Hát ezt miért? – Ezen 70,000 emberből álló orosz tábor e f. hó 3-ikán jő hozzánk, némellyek véleménye szerint azonnal tovább az erdélyi határra mozdulandó. Hát ez miért?
A török tábor felett a főparancsnokságot O mer pasa viszi, a ki hir szerint Szőlősinek hivatott az előtt.
Tegvap vitettek el innen számkivetésbe vagy 12-en a főbb szabadelvűek közől, u. m. Bretenyeano, 3 Golesku. Hir szerint Orsovára szállíttattak, nem azért-e, hogy az Erdélyi oláhokat fajunkra zúditsák?
Kajmakamunk áll G. Duchamel, Fuad Effendi és idősb Kantakuzen-ból.
Agánk kettő, egy török és major Vojnesko Gros Vornik Jankú Philiposkú.
Városunk a legnagyobb rettegésben van, nem a törökök hanem az oroszok bejöttétől, kik már előre bejelentik; hogy egész táboruk tőlünk fog eltartattni.
Ha bejönnek nem tudom irhatok-e többet mert nem volna kedvem Siberiába vándorolni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir