NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Full text search

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
A choleraszülte rémület minden más köztárgyat háttérbe szorít. Daczára minden szigorú veszteglési rendszabálynak, mellynek minden kivülről érkező hajó alá van vetve, a cholera Londonban is kiütött, minekutána már Woolwichban s kivált az ottani katonai növeldében több áldozatot ejtett. A kereskedés nem keveset szenved a veszteglési és elzáratási intézkedések által, mellyek miatt egyébiránt a metropolis bölcs doctorai nagy czivódásba estek, némelly aesculápfi erősen demonstrálván, miszerint a cholera mint az idei revolutionalis szellem, nem ragályos, hanem járvány és a levegőben fekszik. Az izgatott Europa minden részéről ide szökött camarilla-töredékek nagyon tartanak tőle, hogy a cholera, mint máshol is, socialis zavarok okozója lehet. Szegény Metternich, még Kain sorsára juthat; mióta Zichy sógora s Latour tanítványa fölmagasztaltatása hirét vette, még a conservative-clubban, mellynek minap tagjává lett, sem érzi jól magát.
Smith O’ Brienne october 6. az esküttszék által vétkesnek nyilatkoztatott ki. A jury következő szavakkal fejezi itélet-mondását be: Mi komolyan ajánljuk a vádlottat a kormány kegyelmébe, a jury azon egybevágó véleményen levén, miszerint vádlott élete több okoknál fogva kiméletet érdemel. A szerencsétlen patriota két nappal elitéltetése előtt egy figyermeknek apjává lett.
– A Times megint kezdi pengetni a Cavaignac lassú politicája által unalmassá lett ismeretes nótát, azaz, az olasz interventiót.
Fájlalja nagyon, hogy az angol kormány nem interveniált Károly Albert megveretése előtt, midőn Austria olly concessiókat adott volna, mellyekről most az 1814-diki békekötésekre hivatkozván hallani sem akar. Szerinte érdekében áll az angol kormánynak Olaszországot megszabadítani, mi nem történhetik meg fegyveres közbejárás nélkül, ez pedig könnyen európai háborut idézhetvén elő, a mostani körülmények közt igen veszélyes lépés volna. E lap csodálkozik a bécsi kormány szerencsétlen politicáján, melly a háborúba való ereszkedéstől, mint látszik, nem borzad vissza. Röviden okoskodását avval fejezi be, hogy Cavaignac a körülményektől vezetve bizonyosan fegyveres erővel is föllépend, mi az angol kormány részéről – az ő nézete szerint – nehezen fog megtörténni. –
– Jellachich levelei elfogatása egy kis világosságot kezd ügyeinkre a kül journalisticában terjeszteni. Az angol lapok nagyobb része mintegy vetélkedik Jellachichnak Latourhoz intézett leveleinek közlésében.
A Daily News ezen levelek nyomán indulva, legmelegebb rokonszenvvel szól ügyünk mellett, és (az álhirek szerint azt vélve, hogy a magyar már egészen le van verve) sajnálja, hogy a magyar mozgalomban, melly az ő véleménye szerint nem egyéb nemzeti mozgalomnál, hasztalan pazaroltatott el olly sok tiszta ügyekezet és buzgó nemes lelkesedés.
Minden nemzeti mozgalmak között, úgymond e lap, egy sem vala olly nagy reményü és annyi alkotmányos jogokkal támogatott, mint a magyaroké. Magyarország régen ellenszegülvén az austriai elnyomásnak, mindig ügyekezett szabadságát a bécsi kormánynak centralisatiója ellen ótalmazni. Metternich nyomasztó politicája következtében semmi sem volt bizonyosabb, mint az, hogy a magyarok az őket Austriához kötő kevés szemlánczokat eltörik, és igy erkölcsi, katonai, és kormányzási tekintetben függetlenekké teendik magokat. Azonban, fájdalom, e czéljok nem sikerült. Nemesebb és felvilágosultabb népfaj nincsen mostan mint a magyar, melly egy külön alkotmányos kormánynyal boldogulhatna. De annyi ellenség ellen igen nehéz feladat a három négy milliónyi magyarnak boldogulni. (Meg kellene a Daily Newsnek sugni, hogy mi bizony valamivel többen vagyunk négy milliónyinál, és hogy a hires kalandor hős csordáját egy maroknyi seregünk is már semmivé tette.) A bécsi udvar, s annak ministeriuma, folytatja e lap, Magyarország iránt legegyügyübb és legárulóbb módon viselte magát. A bécsi ministerek a magyarok leveretését diadalnak tartják, mi pedig ugyan azt az austriai ház leghűbb szövetségesei s barátjai megsemmisülésének tekintjük. A magyarnak s az austriai háznak ellensége közös, s ez a szláv faj. A magyarok politicai hatalmának megsemmisülésével a bécsi udvar többé nem egyéb, mint a horvátok vasalja, s országgyülése valódi szláv administratio.
E lap átalában beszélvén az austriai birodalom állapotjáról, annak további fenállását a német birodalomhozi szoros csatlakozásától föltételezi.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir