A fehértemplomi csatatérről, octob. 7-kén.

Full text search

A fehértemplomi csatatérről, octob. 7-kén.
Valóban furcsa dolog, hogy huszárokat – csak egy századot legalább – annyi felszólítás daczára sem kaptunk. Minden hadi munkálataink eredménynélküliek azért, mert e gaz népet odvából, ott, a hol van, a hányszor kiverjük, másnap ugyanannyiszor viszszajőnek ismét. Nem egyszer lehetett volna már őket úgy, a mint egy rakáson vannak, minden hadiszereikkel elfogni; de hiába! mert mi nem kölcsönözhetünk agárlábakat, hogy őket futásukban elérhessük. – Vukovics kir. biztos egy hóval ezelőtt megigérte, hogy ide pár hét alatt mindenáron legalább egy escadron huszárt elküldend; a pár hét elmúlt, utána még kettő, – – de a huszároknak sem híre, sem hamva; ajánljuk a kir. biztos urnak, hogy ne bízzék senkiben, s egyedűl a maga szemével nézzen, mert csalatkozni fog. A nemzet ügye eddig is könnyenhivőség miatt bukott. – A gaz nép már egy hónapja és 6 napja múlt, mióta nem intézett támadást a város ellen; mert nem adtunk nekik soha annyi időt, hogy magokat összeszedhessék; – most volna ideje, szinte maga kinálkozik a legszebb alkalom, hogy őket örökre semmivé tegyük. Mintegy 5000-en elmentek e környékről a Jellachich táborába, ehhez pedig semmi egyéb nem kellene, mint legfelebb pár hétre egy escadron huszár. Verseczen van egy divisio, ezredesük b. Vécsey, azt mondják, schwarz-gelb; mi becsületes, derék magyar embernek hiszszük őt, ki hazájának hű fia! különben jobb, ha jó eleve elpusztúl innen; mert többé nem nézendjük behúnyt szemmel ügyünk elárultatását!
Pancsován, mint mondatik, jelenleg igen kevés őrizet van. Ma a szomszéd Kusitz helységben a rablók valamellyik csapata elfogott egy szekeret gazdájával együtt, Vracsegaj mellett pedig egy nemzetőrnek kezét, lábát elnyiszolva, derekánál fogva egy fa ágára akasztotta fel; a szegény szerencsétlen másnap még élve találtatott, s kórházunkban pár óra múlva iszonyú kínok közt meghalt. – Múlt éjjel egy schwarzgelb nyugalmazott őrnagynak házát feltörték, a benn talált bútorokat összezúzták, nem tudni kik. A vizsgálat megrendeltetett; igen hiszem, embereink e tény elkövetésében ártatlanok.
A temesvári várparancsnok ellenséges állást vőn a város irányában. Ajánljuk e fekete-sárga urat az illetők figyelmébe. – Fáy Gyula, h. v. hadnagy.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir