Török-Becse, oct. 20-án.

Full text search

Török-Becse, oct. 20-án.
A halál, pusztulás, és iszony szinhelyéről irok. Mig egy combinált terv szerint Magyar-Becse túl a Tiszán, innen pedig Zsigmondfalva hatalmas erővel megtámadtatott, s egy 1500 főből álló csapat bántatlan egész N. Kikinda alá vonúlt, a kerületbeli ráczokat fellázítandó: azalatt egy 4–5000 főből álló ellenséges csapat, 10 ágyúval, Csurognál a Tiszán áttörvén, nagy félkör alakjában Becse felé vonult. Az itteni erősség 600 önkénytes Csongrád megyebeliekből, a néhány száz főnyi helybeli nemzetőrökből, és egy 40 főből álló Turszky ezredbeli századból, 2 egyfontos ágyúból állott. Midőn az ellenség tömegben a város felé nyomúlt, három oldalról ágyúzván, seregünk nagyobb része a sánczok és torlaszok mögé, a város közepébe vonúlt, folytonos, jól irányzott tüzelésével az ellenséget a főbb utczáktól távol tartván. Erre az elhagyott, s leginkább magyarok-lakta város-részekbe törvén a rabló zsiványok, ott egyesülvén sok becsei, Franyován pedig odavaló ráczokkal, dúlni, rabolni, és gyujtogatni kezdének; minek gyászos eredménye lőn, hogy körülbelől 150 ház, kiválólag magyar és német ajkúaké, hamuvá tétetett. Az okozott kár több száz ezerre rúg. Déltájban segély érkezett Magyar-Becséről, 1 század honvéd, 1 sz. Ferencz-Károly, 2 hatfontos ágyú, és vagy 30 Ferdinand-huszár. E csapatka eleinte a Franyova piaczán felállított ellenséges ágyúk által, mellyek legottan egy tüzért, meg nehány lovat elejtettek, feltartóztatának, de későbben, midőn a Becse ellen boldogúlni nem tudó lázadók visszavonúlni kénytelenűltek, a városba érkezvén a huszárok, különösen pedig a pajtásuk elestén felbőszült tüzérek a tömegekben inkább futó, mint visszahozódó lázadók közütt nagy pusztítást tettek. A holtak száma 150–200-ra mehetett. Mi veszteségünk 3 halott, és vagy 15 sebesültre rúg, ezek között Kirscher nemzetőri őrnagy, ki állán könnyű sebet kapott. És igy a hatszor erősebb ellenség közharczosaink elszánt bátorsága, vezéreik vitézsége, különleg pedig Csuha ezredes bölcs elrendezései által, visszaveretett.
Mi a csatázás után történt, arról azt kivántam vala, bár az emberiség dicséretére be nem következendett. Tapasztalván ugyan is harczosaink, hogy mind a becsei, mind a franyovai ráczok (melly utóbbiak egy birájuk elnöklete alatt megindúlt küldöttség által hivák meg helységökbe az ellenséget) szövetkezve a lázadókkal, gyujtogattak, rablottak, sőt harczosainkra, visszavonúltakkor puskáztak, nagy része elvégre a lázadó csordával Csurogra átkelt, nem hallgatván többé vezéri szóra, bőszűltségükben a hon maradt ráczokra törvén, boldogot, boldogtalant lelőttek; vagyonukat elvitték, vagy elpusztíták; sőtt a csongrádi önkénytesek annyira vetemedtek, hogy sok becsei nemzetőrök házait is, még ezek kijelölt állomásaikon őrködének, kirablák, vagy elpusztíták. És ez eme különben dicső napra kiolthatlan szégyenfoltot ejt. Elvárjuk a magyarnak becsületérzelmétől, hogy ehhez hasonló esemény meg ne újjúljon.
Itteni parancsnok, Csuha, ezredessé lett kineveztetése folytán, ma elhagyá e várost. Ernyedetlen buzgalma, hősies magaviselete és kitünő hadi tudománya őt a becseiek bálványává tevék: követi őt útjában ezeknek mély hálája, de eltávozta miatt – még mélyebb fájdalma!
Kevés napok előtt, épen az ostrom napján, itt utazott keresztül Pest felé a lelkes gr. Esterházy alezredes, és a lángeszű ezredes Vetter. Bár útjok czélját sejtjük, de nem tudjuk, hinni akarjuk, hogy rövidre ismét visszatérendnek, mert bármikép tiszteljük is Kiss Ernő tábornoknak bátorságát és hazafiúi érzelmeit; Vetter ezredesnek hadtudományát nem gondoljuk nélkülözhetőnek vészteljes helyzetünkben. Azért tehát minél nagyobb erőt a bánságba és ennek egyik parancsnokává Vetter ezredest! – Sg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir