Szombathely, nov. 10.

Full text search

Szombathely, nov. 10.
F. h. 6-kán kezdődött bizottmányi ülésünk három napig tartott. Évfordúlata a mult korban korteskedéssel űzött törvényszéki ülnökök választásának. S most? közakarattal harsány „éljenek” közt meghagyattak a tavaliak. Megyei életünkben mégis nagy a változás. Jellachich s más hasonszőrűek megszüntették a pártküzdelmeket. Érti s tudja már most minden osztály a szabadság hőseinek vérétől nem borzadó camarillának, a szabadság s nemzetiség eltiprását kísértő ördögnek, czélzatát.
A megyei bizottmány, tekintetbe véve, miként a gyakori előfogatok kiszolgáltatása által a lóbirtokosok rendkivűl terheltetnek, a megyei tisztviselők ezentúl előfogati díjt huzandanak, és pedig alispánok, fő- és alszolgabirák 200 pfrt, esküdtek 100 pfrtot, a többi hivatalnokok minden előforduló esetben alkalmazandó fuvaros-fogadással bizattak meg, egy postaállomásra 1 frt 12 kr. határoztatván.
Reisig biztos sürgeté, hogy a megyénkre esett ujonczi illetményből, 542két zászlóalj ruhával ellátva, mielőbb kiállíttassék. Mi annál nagyobb készséggel lőn határozattá, mivel Perczel Móricznak is vettük fegyverzett erőnek minél gyorsabb szállítása iránti fülszólítását.
E gyülés alatt részletes tisztújítás is történt. Azon 6 biró és esküdttel, kiknek választhatása iránt a ministeriumtól engedelmet kaptunk, 10 szolgabiró, s vagy 12 esküdt választatott. S. V.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir