Fehér megyéből.

Full text search

Fehér megyéből.
Ha visszapillantunk a martiusi dicső napokra, ha visszagondolunk, egy hosszú tett és tapasztalás dús félévre, s ez alatt min magunkra, ha kebelünkbe nyúlva, szivünket tapogatjuk: meg kell vallanunk, hogy minket a martiusi dicső napok kevéssé érdekeltek; a hosszú fél év alatt honfi tisztünkből sokat elmulattunk, s a forradalom-szülte magasztos események kevés lelkesedésre találtak kebelünkben. Ezért van az hogy népünk egykedvű e terhes, de kedves időben, s ennek folytán, ha híreink egy vagy más helyről szomorúak, a nép kicsapongásait tárgyazván, mr is csak lehajtjuk fejünket, s töredelmes szívvel magunk elébe bámulunk, sopánkodunk, s pipafüst között csak a megtörténteket taglalgatjuk sok ezer volnával, a nélkül, hogy a múltakból tanulságot véve, okosabbak igyekeznénk lenni jövőre. Tespedünk a szó teljes értelmében, s csak dívánainkon tanakodunk a „hogyan kellene lenni” kérdése felett. Arról, hogy a nép közé menjünk, s honfi-tűzzel a nép szivébe tudást és lelkesedést öntsünk, barátink körében is hanyagok vagyunk csak egy árva indítványnyal is föllépni. Ezért tudatlan, lelketlen, sőt sok helyen goromba is a nép, mi pedig szégyen-pirt érezünk arczunkon, ha a nép nevét csak szánkra veszszük is, mert a nép mindenért minket okol, s a nép mindig egyszerűen, de következetesen okoskodik. Nagy nálunk az intelligensek száma, s mondhatni, sokan vnnak közöttünk, kiknek ereje s tehetsége által egy gyönyörű iskola-kertté válnék e megye kies vidéke, csak akarat és lelkesedés ne hibáznék. Vannak e megyében helyek, mellyeknek lakosaival csodákat lehetne míveltetni, ha illető előljáróik s közhivatalnokaik kitűrő szorgalommal járnának el hivatásunkban, s felnyitván a nép szemét, lelkesítenék azt a nehéz időkhöz képest cselekvésre. De soroljunk elő tényeket, s rostáljuk azokat férfiasan!
Bajaink legfőbb oka tiszti karunk sok dolgokbani hanyag eljárása, s számos falusi jegyzőink s papjaink lelkesülése nélkül tétlensége. Csak tekintsünk vissza, mit mívelt aprilisban a fehérvári fanatizált nép! nem szomorúan töprenkedtünk-e, hogy az árva zsidók után a reformátusak folytatandják a népvándorlást?! s mind ezekért kiket vádolhat a lelkiösmeret, mint azokat, kik gátat vethetének mindennek. Nézzük a nemzetőrök összeírását! Sok helyen cséppel és villával kergeté a felvilágosítatlan nép vissza a megye tiszteit, honnan jövének. Ezért történt az, hogy sok helyen csak pár hónap óta van nemzetőrség. S említsem-e egy kerületbeli követválasztás iszonyúságát? itt is azok tették a legnagyobb hibát, kiknek az ellenkező lett vala kötelességök, mert az egyszerű nép semmi ösztönből nem veri egymást halomra és halálra, ha gyalázatos kolomposai nem bujtogatják, vezetgetik tév-útra. Fehérmegye nem szégyenlett csak 500 önkénytes nemzetőrt mutatni be a honnak! De ez nem lehetett máskép, mert sok schwarzgelbbizmussal saturált népes helyein egyetlen nemzetőr sem ajánlotta fel magát a megyének és a honnak. De hiba volt még a nemzetőrök toborzásánál is, mert olly hanyag, lelkesedés és erély nélküli toborzás alig képzelhető. Jött az újonczok összeirása, s hány helyen találtak ellenszegülésre a tisztviselők?! Perkáta és Újmajor sokáig emlékezetesek lesznek egy némelly szolgabirónak s esküdtnek, mert kevésbe múlt hogy a felbőszített urasági cselédek halálig nem kínozák őket s a gazda-tiszteket. A dühös cselédség lecsendesítésére nemzetőröket kelle használni.
Az isten haragja, a camarilla bűnös parancsa s több efféle meghozták Jellachichot megyénk kellő közepébe Székes-Fehérvár városába, s uram-fia! Fehérmegye népe nem pirult, midőn őt – melly még ekkor sem kelt fel csak egyetlen faluból sem tömegestől – a szomszéd megyei nép fárad megvédeni tűzhelyénél!
Igazán mondá Kossuth: „Ki magát elhagyja, azt az isten is elhagyja!” Szomorú példája ennek a fehérmegyei gyáva nép, de nem a nép egészen, hanem a nép hivatalnokai, s az a megyei bizottmány, mellynek híre hamva is alig tudható. – Mert nem hallottunk abban az időben csak egy árva kurjantást is „Erre jőjetek!” mért könyörgénk heteken keresztűl a szolga-birónak csak láthatásáért is? Egész havon keresztűl abban sem valánk már bizonyosak, van-e bizottmány, van-e alispán, vannak-e szolgabirák? Csak magunkra hagyatva, mint vezértelen birka-nyáj a levegőbe kénytelenítteténk bámúlni, s birka-türelemmel várni a perczet, mellyben falvaink a dúlás, rablás és felégetés martalékai leendnek. Annyi hanyagság, annyi kötelesség-múlasztás örökre a kárhoztatás és megvetés bélyegét süti az illetők homlokára. Csak magának a historiai emlékű Fehérvárnak olly sétálva, nevetve történt elfoglalása, s gyalázatos elfoglalhatása a gyávaságok legnagyobbika, Sz. Fehérvár népe s a bizottmány e tényért kétszeresen felelős a közvélemény, s a figyelmesen gondolkodó honfi előtt. Először, mint a melly elég háládatlan volt az ősök szent emlékeit a vad banditák dühült és semmi szentséget nem ismerő tolvaj csoportjának engedni martalékúl, s megfertőztetni hagyni a nevet, mit tisztelettel említett e honnak minden fia, s a helyet, melly iránt a régi időkért minden honfi keblében szent pietas élt; s másodszor, mint a melly elég gyáva volt magát, vagyonát, s hölgyei ártatlanságát e szemét csoport vágyai kielégítésére szolgailag általadni. – De elég ügyetlen a hadvezér is, ki eszélytelen volt azt gondolni, hogy ő a rablók főnökét talán majd a Fehérvár-pesti országút közepén valahol akárhol elcsípheti, minek védje azért meg Fejérvárt? – Ez idő elmúlt a többi után. A történet-iró majd felgombolyítja ez események szálait, de nem fölösleges azért illyeneket emlegetni, mert okos ember a múltakból is szedi tapasztalatuit, s e múltak roppant sokat beszélnek!
Megérkeztek Rott és Philoppovics, főnökük nyomdokán már Fehérvár határáig nyomúlva, s ekkor mit tesz a nép, mikor az annyi távolra hitt ellenséget faluja törnyéből észrevevé? Egyik töredékét határtalan ingerültség, s bosszúra ragadja a pillanat hatalma, s a közel veszély gondolata, a másikat félelem lepi meg a kétségbeesésig; s mig ama töredék nemes elszántsággal sok százakat tesz tönkre az ellenség soraiból, addig emez s egy harmadik töredék ön haszonlesésük alattomos mesterségét űzik a zavarosban. Illy körülmények közt jött a rendelet a népfölkelésre, s Fehérmegye alsóbb határain fölkelt a nép tömegestől egyesűlni a pestiekkel s tolnaiakkal, az ellenség agyonnyomására. Ámde a népfölkelés rendezve nem volt. A népet lelkesíteni az egy Salamon Lajos kormány biztos úron kívűl senkinek sem jutott eszébe. Nem volt igazgató, nem parancsoló, ki a rendezetlen és zabolátlan tömeget féken tartani s hazafiúi biztatásokkal buzdítani, lelkesíteni hazafiúi kötelességének ismerte volna. A megyei tiszti karból egyetlent sem lehete köztünk szemlélni, pedig természetében fekszik azaz embernek, hogy a magasabb hivatalnokok iránt önkénytelenűl is nagyobb tisztelettel viseltetünk. Miért nem jött ki abból a Jellachich lakta Fehérvárból valamellyik alispán, vele fő- és alszolgabirák, s mért nem állottak tekintélyök és befolyásukkal a népfölkelés élére, tiz annyi lelkesedést öntendettek a nép szivébe, szép rendtartást eszközlendettek annak rendetlen soraiban, s megkimélendették hatásos parancsaik által a népet a horvát fegyverek elhordásától, s az azok beszedésekor történt, bizony némelly helyen gyalázatos, eljárástól.
Mindezek elmúltak, s Fehérmegye falvai – habár egyűl egyig magokra hagyattak is a megyei kormány által a vész idején – hála-isten! állanak még épen és pusztúlatlanúl; de megnehezűlt az idők viharos járása fölöttünk, s a jövő napra sem vagyunk biztosítva békés lakhelyünkön. Eljöhet és el is jő az idő, mellyben ismét „talpra magyar”-t kiáltatnak a hon kormányférfiai Fehérmegye síkjain és völgyein, s hogy az idő rövidsége, a hivatalnokok hanyagsága miatt körmünkre ne égjen a veszedelem, jó lesz az illetőknek figyelembe venni a következőket:
1-ör. A megyei hivatalnokok, kiknek hatásköre több városok, falvak és pusztákra terjed, mellyenek a fő- és szolgabirák, esküdtek, lépjenek fel mindenben a nép vezetőiűl, s egyetértve papokkal, bírákkal, és jegyzőkkel, minden országos események s politicai tények felől tiszta hazafi buzgalommal értesítsék a hír- és bizonyosságszomjú népet, az elsők népgyűléseket hirdetve, ünnepélyesen, komolyan szóljanak a magyar haza szent ügye fölött, mig az utóbbiak vallásos ihlettel csepegtessék hallgatóik szívébe nemzeti igaz ügyünk okvetlen győzelmi szilárd hiedelmét, nem csak vasárnapokon, hanem alkalmat csinálva a hétnek minden istenadta napjain, nemzetőri vagy községi gyüléseken egyiránt. – Különös hatást gyakorolna a nép felvilágosúlására, lelkesűlésére és kedélyére
2-or a megye székvárosából, a megye tisztviselői által aláírott, s népszerű nyelven szerkesztett „koronként tudósító levelek” minél nagyobb mennyiségbeni terjesztése. Sajtónk van, hozzáértő embereink Boross és Fekete megtennék azt a kötelességet.
Ehhez járulva a nép-hírlapok minden falubeli népnek a jegyzők általi – kormány által is parancsolt – olvasása, szép sikert teremtenének. – Továbbá
3-or. A bizottmánynak bizalomsezrés tekintetéből igen érdekében volna havonkénti működéseiről népszerű jelentést tenni „jelentő levelekben”. Igy nem csak Fehérvár néhány lakosa, hanem az egyész megye tenné a hallgatóságot, s e nyilvánosság által a rend, igazság és méltányosság sokat nyernének.
4-er. A nemzetőrök pontos fegyelemben és fegyvergyakorlásban tartassanak. – Ferdinándy őrnagy úr havonkénti látogatásokat, szoros vizsgálatokat, s hazafias buzdító beszédeket tartani a nemzetőrök előtt, kötelességének tarthatná. – Végre
5-ör. Ha az ellenség elébe indúlásra kerül a dolog, az alispán és egyéb tisztviselő urak ragadjanak zászlót, a nép előtt viendőt, s Fehérmegye nem leend utósó a hazafias tettekben s vitézségben magát kitüntetni!
Ezeket elmondani honfiúi kötelességemnek tartám, részint azért, hogy gyenge bár, de jószándékú s igaz szavaim a hibákat és hibásokat sújtsák a közvélemény előtt, részint azért, hogy csekély tehetségem szerint útat mutassak, mellyen e nép világosodottabb, munkásabb és lelkesedettebb lehetend. – Á. Béla.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir