Bácsból, octoberben.

Full text search

Bácsból, octoberben.
Mióta a fenevadak megyénket dúlják, többször irtak már e lapokban ennek gyászos helyzetéről, de még egyik közlőnek sem jutott, – vagy tán nem is akart eszébe jutni az, hogy e világhirű szent-tamási sánczok eredetét és teremtőjét leirta volna, miután a dolog itt megyénkben úgysem titok többé!
Mi tehát azon dicső (?) férfiút, a hazának bemutatni, főkötelességűl tüzők ki magunknak: ki a szent-tamási sánczok létrejöhetésében, segédeszköze volt a vérebeknek. Minthogy két kormánybiztosunk egyikének sem jutott még eddig eszébe erről tudakozódni, im tehát hallja meg e tényt a nemzet, s itélje meg részrehajlatlanúl és lelkiösmeretesen, mit érdemel az illy ember és czimborái!
A ráczlázadás első havában, t. i. junius 22-én, Sz.-Tamáson bent egy krawall történt, minek következtében a vadráczok csupa emberszeretetből ottani zsidó polgártárainkat kiűzték a városból, és már ekkor nem kevésbbé tanusíták a magyarok iránti gyűlöletöket is. E valóban szennyes tettök után, valamint már az előbbi napokban is néhányszor a szent-tamási szegény árva magyarok, az őket fenyegető veszedelemről az első alispánnak, mint e megyei legfőbb birájuknak, többször panaszt tettek; de mindannyiszor szidalmakkal illettettek általa, sőt mi több, őket vasra veretéssel és bebörtönöztetéssel is fenyegeté, többszöri megjelenésök esetére – a szeretve tisztelt (?) alispán úr!!
Igy hát szegény magyar testvéreinknek mit volt mást tenniök, mint borzasztó pillanataikkal kisérni a vadak sánczolásait, minthogy a kiköltözni akarókat agyonlövéssel, és még mi borzasztóbb! megnyúzással fenyegették a kegyetlen viperák?!!!
Néhány napokig mindig csak a szent-tamásiak embertelen gaztetteikről szárnyalt a hír, mig jun. 24-kén este az ókéri tábor tiszti üléseiből, felkéretvén kiküldetett nagytekintetű s tekintetes Knézi Antal első alispán úr a szent-tamási dolgok és hangulatok bővebb megvizsgálására. El is ment ugyan a tekintetes polgártárs, hanem kiküldetése fontosságát mellőzvén, mit tett? more consveto pobratináival – rácz barátaival – leitta magát! s e közben egy pár kétségbe esett magyart, néhány mámoros ráczczal össze csókoltatott, s a mint szemtanúk mondják, bizonyos jót álló levelet is iratott volna, mellyben a vadak minden bent lakó magyart sértetlenül hagyni igértek!! Nevetséges dolog! de különben is újra valósult a monda: graeca fides .... Knézi úr visszatérte után ismét elterjedt a hír, hogy Sz.-Tamáson „békével vannak” de csak hamar kitűnt a szeg a zsákból. Eljötte után alig három nap mult el, midőn a táborból arra felé haza menőket kaszákkal és puskákkal fenyegették a csatornán levő hidnál a vadak, és valóban csupán lovaik gyorsaságának köszönhették a keresztűlmenni szándékozók, hogy ott nem hagyták fogaikat a becsületes (?) embernyúzók és sütögetők között!!
A mi részünkről, így folytak tétlenűl tovább is a napok, mialatt a bent levő vadak, szerencsétlen magyar testvéreink kényszerített segítségével a reactionarius roszlelkű megyei tisztviselők, és gonosz schwarzgelb szellemű katona tisztek kegyelméből sánczaikat csakugyan tökéletesen elkészítették!! Annyi igaz mégis, hogy a sz.-tamásiak eme nagyszerű és roppant erősségű munkájuk csendességbeni működéseikhez b. Jóvics István ő nagysága (!) s akkori főparancsnoka azon vidéki nemzeti őröknek, később pedig bokros érdemeiért eszéki várparancsnok (!) Csernovics Péter akkori királyi biztos, nagy részben segítségűl szolgálván a vadaknak, annyiból, hogy a római és egyéb rabló sánczbeli vérebeknek, hol 10, hol pedig 16 napi fegyverszüneteket osztogattak kegyelmesen, mialatt magokat mind a római sánczbeli csürhe, mind pedig a derék szenttamásiak (!?) igen jól ellátták mindennel bőven!! valaminthogy sánczaik erősségét eléggé igazolták a julius 14., aug. 19. és sept. 21-ki napok, jóllehet hogy a két előbbinél szinte ármány működött; igazolják ezt a fenebb mondott napokban Földvár, Turia és Szent-Tamásnál ártatlanúl baromilag lemészároltatott derék s lelkes harczosaink majd két ezerre menő száma! Ugy-e borzasztó s kebelrázó dolgok ezek? pedig igy van; csakhogy ez utóbbit, a schvarzgelb szellemű generál uraknak mindig jól sikerült, kevesebb számban előadni, mint volt; de mi, kik mindenütt jelen valánk e csatákban, praeter propter ki tudjuk számitani.
Ez itt leirottak, mindannyi tények, s véghezvitt gaz tettek, s ha valaki ezek valóságán kétkednék, vagy hogy tán részrehajlólag irattak e sorok, úgy szólítsa fel bár mellyiket, azon szerencsétlen kenyér s hajlék nélküli, de a jól tevő sors keze által kiszabadult, szegény ügyefogyott szent-tamási magyarok közől. Azok minden esetre könyhullatások között fogják nekik is sorsukat elbeszélni, de aligha elmulasztandják Knézi alispánnak fejére szórni a boszuló istennek átkát!! De bizván is istenben, és a magyarügy szentségében, a vész elhárultával, majd neki is ütend a számolás órája, úgy a többi reactionarius megyei tiszttársaival együtt fog lakolni! – Több nemzetőri csatárok.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir