FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Tegnap a borsodi önkénytes zászlóalj, melly magának a pákozdí csata óta olly szép nevet szerzett, érkezett meg a lajthai táborból. Szolgálati idejük eltelvén, most haza mennek. A had sanyarúságainak nyoma látszik ugyan a derék vitézeken, de egyszersmind annyi lelkesség is, hogy a haza a veszély bármelly pillanatában ismét harcz-készen látandja őket. Távoztok által seregünk ereje épen nem fogyott, mert a derék Sándorezred által még tetemesebb erőt nyert.
– A serviták zárdája, melly már úgy is nagyobb részt közczélokra használtatott, a tisztelt atyák által egészen elhagyatik, teljesen állodalmi szükségekre levén alkalmazandó. A tisztelendő atyák felől máskép leend gondoskodva, s legyenek meggyőződve, hogy a czél, mellynek csendes lakaikat átengedék, olly szent, mint maga az imádság.
– A most történtekből látjuk gyakran, mit kellett volna már hónapok előtt tennünk, hogy ott lehetnénk most, hol igy isten segedelmével csak hónapok mulva lehetünk. Májusban 10 honvéd zászlóalj szereltetett fel, számára nem volt posztó, most már 50 zászlóaljon is túl vagyunk, s mégis – ha nem is elég – de a nagy felhasználás daczára is több posztó van, mint azelőtt. De vastag végén fogta kormányunk a dolgot. A hadsereg részére valamennyi itteni posztótárban minden 5 pfrt alatti posztó összeiratott. Illy eljárást kellett volna ezelőtt, s kell ezután is követni, más czikkekre nézve is, és sokkal kevesebb szükséget látandunk. Δ

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir