A lagerdorfi csata nov. 7-én.

Full text search

A lagerdorfi csata nov. 7-én.
Versecznek a temesvári ellenséges érzelmű várőrség által czélzott megtámadását megakadályozni szükséges levén, valamint Versecz és Fehértemplom közti közlekedés helyreállítása végett is, Lagerndorf, melly fekvésénél fogva védelmi előnynyel bír, és főbemenete 2 váracscsal, 1200 jól felfegyverzett emberrel, és 3 ágyúval volt ellátva, nov. 7-én Vetter tábornok által egyenes, Elek százados által pedig oldalas vonalban megtámadtatott.
A mint seregünk ágyúlövésnyire közeledett, az ellenség hevesen kezdett ágyúzni, mit tüzérfőhadnagy Freudenreich olly hathatósan viszonozott, miszerint százados Földváry előnyomúlhatott, és megrohanván az ellenség jobb szárnyát, a faluba bement.
Seregünk előnyomulásával, Barta és Orosicza felől ellenség mutatkozott, mellynek szétverésére Rózsa csapatának egy része kiküldetett, melly is ügyes gyorsasággal az ellenséget csakugyan megszalasztotta.
A faluból Karos folyóhoz visszanyomúlt ellenséget egyik oldalról Resser Würtemberg ezredbeli hadnagy, másik oldalról pedig a székelyek támadták meg, és nagy vesztességgel a vizen átűzték, melly alkalommal a hullámokban is sok veszett közőlök el.
Az ostrom kezdetével Voivodincza felől Elek százados a 9-ik honvéd zászlóaljjal olly elszántsággal rohanta meg az ellenséget, hogy az kevés idő mulva 2 ágyi, 1 társzekér, 40 puska, és 71 fogoly vesztességgel a faluból megszalasztatott. Ez alkalommal különösen kitüntette magát százados Földváry, a ki első nyomult be a faluba, s tüzérfőhadnagy Freudenreich, ki ügyes vezénylete által egy embert sem vesztett, de még meg sem sebesíttetett, ámbár az ellenséghez közel huzódott, s abban nagy kárt tett.
Különös elismerést és dicséretet szerzett martának Damaskin István főbiró úr is, ki több hasznos szolgálatain kivűl, egy csapat önkénytest vezénylett a csatára.
Részünkről hadnagy Résser megsebesíttetett; – a derék Fáy Gyula hadnagy pedig a 9-ik honvéd zászlóaljtól, egy golyó által mellben találtatva, midőn a sánczra fel akart lépni, elesett, ezekenkívül 2 közvitéz halva maradt és 7 megsebesűlt, kik között egy szegedi nemzetőr is van.
Rózsa Sándor, és csapata egytől egyig szemlyesített bátorság. Rózsa maga a csatázás között 5-öt agyonlőtt, 7-et levágott, és a hol legveszedelmesebb volt, ott vala csapatjával. Egy requisitiojuk is volt, melly alkalommal 1800 juhot, 402 drab szarvasmarhát, 53 lovet, 63 sertést és más különféle tárgyakat foglaltak el.
Ezen csapat vívásának látásakor akaratlanúl is a sivatag gyermekei ötlenek előnkbe; majd hegyen s ismét völgyben a legnagyobb gyorsasággal látja az ember őket, száguldó paripáikon az ellenséget űzni, majd pedig ravasz vigyásattzal a zsákmányolt marhát hajtani; ha az ellenségtől észrevétetnet, zsákmányaikat elhagyván, azt űzőbe veszik, s s úgy térnek ismét vissza zsákmányaikhoz. Különös jóviseletök dicséretökre válik. Rózsa Sándor nagylelkűleg sokaknak megkegyelmezett, az asszonyoknak pedig, kik mellökön gyermekeket tápláltak, élelmök szerzésére pénzt ajándékozott. Lagerndorf nincs többé. A mint ennek elestét Ördöghidjánál az ellenség meghallá, Lalanka felé megszaladt, s még itt is sokan közőlök a Dunán átkeltek.
Hadnagy Havancourt, ki a holtak eltakarításával bizatott meg, ezeknek számát 470-re teszi, ide nem értve a tájékon szerteszét találtató sebesülés által elhalt tetemeket.
Ebből is kitetszik, milly elszántsággal vívtak seregeink, minthogy az ütközet alig tartott 1 óráig, s egyedűl csak szurony által a faluban közel 230 ember teríttetett le, azonkivűl a derék Freudenreich jól irányzott lövései sem mentek kárba.
A foglyok közől az asszonyok és valami 32 gyermek szabadon bocsáttatott, a többiek Becskerekre szállíttattak.
Ez alkalommal teljes elismerést vívott ki magának Rákóczi őrnagy, ki különös elővigyázattal lovasaival ott termett, hol szükség vala rájok.
A vásárhelyi lovas nemzetőrök is vitézségük jeleit adák, különösen pedig őrnagy Fekete Imre; kapitány Kamocsay Mihály; főhadnagy Kovács Sándor, Nagy Pál; tizedes Schmidt János, Samu Ferencz, Gojda Péter és Tarka Pál; közvitézek Varga Péter, Szabó Pál, Vetro Pál, Hordy Péter, Hódy Pál, Olasz István, Koremann Pál, Lázár József, Gojdan Sámuel, Szér János, Dany János, Kristóf Márton, Balog Pát, Kiss Mihály és Gera Pál.
Kiemelendő bátorságot tanúsított főhadnagy Sivkovich István, a ki, midőn főhadnagy Péchyt az ellenség körűlvette, és ez, az iszapon menekűlni akarván, lova abban megakadt, két emberrel az ellenséget feltartóztatta, mi alatt Péchy az iszapból magát kisegítette. A szegedi nemzetőrök is, Vojvodinczénél, a szó teljes értelmében vitézűl viselték magokat.
A harmadik honvéd zászlóalj századának vitézei is egytől egyig jól vívtak.
A 9-ik honvéd-zászlóalj olly derék, hogy mindegyik veres sapkás egy egy kitűnő hős.
Az egész tisztikar, jelesen százados Sándor, főhadnagy Földváry, hadnagy Csicsery és Csikó csapatakat kitűnő ügyességgel vezényelték. Az oroszlánbátorságú Fáy Gyula, ki a sánczok megrohanásánál hűsként esett el, hasonlíthatlan vala.
A székelyek, ez alkalommal is, hidegvérűséget és bátor elszántságot tanúsítottak százados Boros szakértő vezénylete alatt; midőn az ellenség hátrált, annak útját állván, jól irányzott tüzelésük által, nagy kárt tettek benne.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir