KOMOLY SZÓZAT A MAGYAR NEMZETŐRÖKHÖZ.

Full text search

KOMOLY SZÓZAT A MAGYAR NEMZETŐRÖKHÖZ.
Azt mondta egykor tanítványinak a megváltó: „Tudjátok, hogy a kinek tetszik a pogány népekeni uralkodás, uralkodnak azokon, és a kik ő köztük hatalmasok, szabadságuk vagyon azokon, de nem úgy lesz köztetek: hanem a ki akar köztetek nagy lenni, legyen ti szolgátok, és a ki akar keztetek első lenni, legyen mindeneknek szolgája; mert az ember fia is nem jött, hogy neki szolgálnának, hanem hogy ő szolgálna, és adná éltét váltságúl sokakért.”
E szókban a szabadság és egyenlőség elve mondatik ki, midőn a pogány népekeni uralkodás ellenébe a ker. viszonyosság állíttatik föl. Amott a hatalmasok alá rendelt szabadság említtetik föl, itt javultatik, hogy a ki nagy akar lenni, legyen szolga, a ki első akar lenni legyen utósó.
Ki azt állítná, hogy e parancs csak némellyekre tartozik: az a polgári élet legfénylőbb oldalával, a közhasznúsággal, egyedáruskodnék, az néhány kiváltságokra bizná az erkölcsiség magvainak széthintését, hogy a roppant néptömeg, gyáva madárseregkint, szemelje föl azokat.
Nem így polgártársak! a nép évezredes tapasztalatain okúlva, megtanúlta ismerni jogait, s epedve szomjazta azon szabadságot, melly a féregparánynak is legdrágább kincse. Várt, reménylt, és hitt az igéretnek: „a törőké és szenvedőké a mennyek országa.” A váltság boldogító szelleme áthatotta őt; áldozott vagyont és életet a szabadság és egyenlőségért, küzdött és győzedelmeskedett; s hogy diadala igazságos és állandó legyen, a jog mellé kötelességet, a szabadság mellé erényt és hazaszeretetet vállalt.
Az emberedés és polgárodás ezen évfordúltával korunk közhasznú szellemén hazánk szíve is lángra gyúladt; s más nemzetek példáján tanúlva, példát adott szomszédainak is a nemzetiség rablánczainak széttörésére. S hála a magyarok istenének! nem vérpályán, hanem szellemi fegyverrel tört szabadra az önkénynek sas-szárnyai alól. Mi szabad nemzet vagyunk már! kezünkben új alkotmányunk törvénykönyve, oldalunkon fegyver, keblünkben az igazság szent érzete.
A magyar szabadság teljes kiküzdése, kezet fogva lelkes sorkatonaságunkkal, nemzetőri testületünknek jutott dicső osztályrészűl, mellynek soraiban az ifjú tavasz a férfiú nyárral együtt érez, együtt fárad és küzd, ama nagy gazdának, a hazának, gyümölcscsel megrakandó őszi tárházaért, s e magas rendrltetés pályája föladatának lehető megfejtését s annak elsajátítását különösen igényli.
A nemzetőri díszes helyzetnek legfőbb kelléke: a belső rendtartás, már csak azon bölcs mondat szerint is, hogy minden dolognak lelke a rend. Rend pedig leginkább ott kell, hogy egyes ember feje fölébe különféle érdekek tornyosúlnak. Hogy már ezen érdekek rokonúljanak, s közös czélra nyissanak csatornát, meg kell magukat az egyeseknek tagadniok; szereznök kell az egészet magukban és magukat az egészben; szolgálniok kell, hogy elsők és nagyok legyenek, ez pedig okos függés és becsvágy nélkűl nem lehet. Azért is a nemzetőri törvények a polgári becsületességet és jellem-tisztaságot különösen megkívánják.
A nemzetőrnek hát szeretni kell a bel rendtartást szív és észben, mert csak ennek van jótékony kihatása családi és polgári közéletére. Mert a ki magaviseletében rendetlen, s erkölcsében bélyegezett, arra nem egy falut, várost, vagy hazát: de egy csirkefiút sem lehet bízni.
Az idegenek azért nyúztak eddig bennünket, mert nem volt nemzetőrünk. Bécsben intézkedtek rólunk nélkülünk, szabadon nyirbáltak bennünket; itthon, ha két szilvafa szállt ránk, azt hittük, hogy a vaksors heverésre szült. Brahminí arczvonallal néztük le a hazának nélkűlözhetlen munkáskarait a dolgozó néposztályt, pedig az úr-isten mindnyájunkat munkára teremtett, s a dolog becsét egyedűl sikeréből itélhetni meg. Ez okozta iparunk fejletlenségét, és a magyar pénznek idegen országokba szivárgását. A nemzetőri törvény nem ismer kasztot, 20 éves kortól 50-ig mindenkit szolgálatra kötelez. A hivatalnok és kézmüves, a kereskedő és tudós, a gazda, szántóvető és művész, mindnyájan fegyverbe öltöznek, ha a rend kivánja, s kinek juthat eszébe polgártársai sorában szomszédának állapota? ki szégyenlheti sorsát azon nemzetőrnek, ki a haza javát saját körében épen úgy eszközli mint ő, a rendet épen úgy fentartja, mint ő?
A nemzetőrségnek erkölcsi kihatása van az egyesek életére, mert a ki a törvény parancsára lakhelye határán belűl ingyen szolgál, és idejét föláldozza: az kárpótlásúl becsültetést kíván másoktól, már pedig a becsvágy minden aljasságnak és elveteműltségnek esküdt ellensége; s ha ez eleinte mesterkéltnek lenni látszik is, később természetté válik, s átszivárog a gyermekekbe és unokákba.
De különben törvény sem kivántatnék polgári legelső kötelességem teljesítésére, mellytől élet és vagyonbiztosságom függ. Én a másét és magamét őrzöm, más enyémet és magáét; s ollyanok vagyunk együtt, mint a házfödél szerkezete, egyik darab a másikat tartja. S ki merne vakmerően tréfát űzni a nemzetőri kötelességből? vagy ki tudná azt hideg pompajátéknak keresztelni? Lycurg azt modta egykor honfiainak: „Ne higyétek, hogy falatlan az a város, melly téglák helyett férfiakkal van bekerítve.” S e fontos szókban a nemzetőri magas hivatás van kimondva.
A szabad embernek lovagiasnak kell lenni, s igazi függetlenségét a rendtartásban és kötelesség pontos teljesítésében keresni: a gyáva, hanyag és rendetlen szolgahazába való. A szabadságnak egyik legnagyobb támasza a nemzetőrség, mellynek mindenik tagja fékezi a rakonczátlanságot, fentartja a csöndet, házánál pedig sorsa, kora és hatásköre szerint híven sáfárkodik. A családélet boldogsága az ő házi és polgári hasznos életének eredménye. Melegebben szereti a szüle akkor az ifjút, forróbb hálát érez a gyermek atyja iránt kebelében, édesebb vágy, hűbb szerelem dagasztja a nőkeblet férje irányában. Hiszen épen a nők áldattak meg szelíd érzéssel; ők koszorúzzák meg borostyánnal a küzdő erőt; ők táplálják anyatejjel gyermekeikben a hazának szent szerelmét!
Az egy kiképzett egyes polgárok, összefoglalva a törvény kapcsa által, egyetemes erőt fejtenek ki, életbe léptetik a honvédelmi rendszert, s védkarokkal ölelik át a legnagyobb családot, a közhazát.
A franczia nemzet 1790-ben állította fel a polgári őrsereget Lafayette fővezérsége alatt, s egy év múlva kimondta a nemzeti gyűlés: hogy hódítani, vagy más nemzetek függetlenségét megtámadni nincs szándekában; de a haza határain belül minden törvénytelenségeket meggátol, mert a gyűlés azon tapasztalatból indúlt ki, hogy a nemzet kebelében is vannak elég hazaárulók, kik az alkotmányt könnyen eladják.
Ugyanazon nemzet zsarnokai később törvénytelen czélokra használták a polgári őrsereget, vagy sorkatonaság közé rakták, vagy határvárakba ültették, vagy eltörlötték. De az idő megmutatta, hogy a nemzet vágyain megért törvényeket bűnsúly és bünhődés nélkűl kijátszani nem lehet; megmutatta, hogy épen azon törvényszegő kormány, melly a franczia nemzeti őrsereget az ország helyhatóságaiban eltörlötte, maga a fővárosi nemzetőrség által buktattatott meg.
Akármint okoskodunk is összes polgárság tarthatja fel állandóúl a nemzetek szabadságát és a koronák fényét, nem pedig idegen zsoldos sereg, melly a katonai mennydörgő törvényeknek vakon engedelmeskedni tartozván, ha egyszer fegyverét felhasználta, elhagyta szíve is, mint fulánkját kibocsátott méhet az élet. A nemzetőr imádva szereti hazáját. Szereti amazt a törvényekben, mellyek övéit biztosítják; szereti emezt a haza fénypontjában, mellyet az alkotmány napszikrái sugároznak körűl. És e szeretet nem a félelem vagy alacsony haszonlesés kifolyata: hanem a meggyőződés és polgári kötelesség tündérereje; s ha akár a nemzet egyes tagja, akár a király és kormánya belopja magát az alkotmány szenthelyébe, s megfertőzteti a törvényeket, úgy tekintetik egyik is másik is, mint hazaárúló; és ekkor a nemzetőrseregnek áll hatalmában s kötelességében a megrabolt alkotmány sebeit megboszúlni s begyógyítani.
A honvédelmi rendszert egy nemzet sem emelte olly tökélyre, mint a régi Roma. – A leghitelesb történetírók szerint, 17 éves kortól 46-ig, sokszor 50-ig, minden polgár köteles volt katonáskodni. Eleinte az alsóbb osztályúak kizárattak, csupán tengeri szolgálatot tehettek. Birtok és becsület képesítették a polgárt hadi szolgálatra, azon tiszta elvből, hogy a magán és közérdek egyaránt csatoljanak minden polgárt a hazához. Polyb idejében már a birtokmennyiségtől föltételeztetett a katonai képesség, Marius után pedig a szabadosok is besoroztattak. A szolgák csak a legnagyobb szükségben nyertek katonai alkalmazást, mint a cannaei csata után, mellyben Hannibal a római fősereget lekaszabolta. Minden teljeskorú polgárnak vagy a capitoliumban, vagy a Mars mezején kellett megjelennie beiratás végett. Szigorún büntették azt, ki, mint kirekesztett szolgálni akart: a ki pedig a törvényszerinti szolgálattól vonakodott, testileg fenyítetett, javaitól megfosztatott, s mint becstelen, szolgaságba tétetett.
Nem másra kell hát bízni az alkotmány őrzését, hanem magunkra; s az 1848-diki magyar országgyűlés a hazának egyes polgárait semmivel sem emelhette magasabb polczra, mint a nemzetőri törvénynyel; mert szabaddá tett minden polgárt, törvényes fegyvert adott mindeniknek kezébe. Azért is ha valaki e szép szabadsággal visszaélne, vagy ha – mitől az, ég őrizzen – közveszélykor a haza oltárára véráldozatot rakni vonakodnék, vagy alkotmány és törvénye ellen fordítná fegyverét: az maga mondta ki magára az itéletet; az maga vonta fejére a hazának iszonyú átkát.
Magyarország jövendő nagysága tehát a nemzeti őrseregre van fektetve! s a polgári érdemkoszorú mindenkinek virúl, valaki csak helyzetét s kötelességét felfogni tudván, a megváltó parancsa szerint első és utósó, nagy és kicsiny, úr és szolga tud lenni egy személyben; valaki csak szolgálni és életét másokért váltságúl adni kész.
Ne is féltse a magyar soha is alkotmányos szabadságát, mig áll e törvény. Nehány százezer nemzetőr országunkban nem kőszobor; nem az önkény gépe, hanem a hazának szabad polgársága. Ők maguk választják tiszteiket, és így, a törvény pajzsa alatt, maguk parancsolnak maguknak; mert a rend összefüggést, az összefüggés vezérletet, s ez parancsot föltételez. Illy erkölcsi és anyagi erőn megtörik a bel s külellenség érczhatalma; virágzásnak indúl a szabadság fája; a földművelés, ipar, kereskedés, mesterség és tudomány lábra kapnak; és az ókornak embere nem ismer többé e szép hazára, mellynek mindene volt, csak szabadsága nem, melly, az élet minden javaival megáldva, belnyavalyában kinlódott, mint aszkóros, magában emésztődött, s százados vén keblében hurczolta, mint egy rokkant aggastyán, a véginségnek és nemzeti halálnak emésztő mérgét.
Föl hát, bajtársak, a gyakorlat mezejére! minden vércsepp a hazáért lágoljon ereitekben. Véssétek szívetekbe a nemzetőri boldogító törvényt; dicsőítsétek a kor lelkét, és a régi magyar hazának derék fiait, kik mindnyájunkat egyenlőkké és szabad polgárokká tettek. Imádjátok e szabadságot, és soha meg ne alacsonyítsátok ezt és magatokat törvénytelen tettekkel. Ne téveszszétek a kitűzött nemzeti lobogót, melly alá esküdtetek, mellynek testvérei épületeitek homlokait díszítik. Éltetek legdrágább kincsei: várostok, helységtek, családotok, tűzhelyeitek, a gyönyörű hegyes és rónás határok, gyermekkorotoknak ezen szent bölcsői, bábjátékaitoknak ezen ártatlan édenei, mindezek rendet, törvénytartást, hálát, és áldozatot igénylenek! ezt kivánja a haza, ezt kivánja a magyar név becsülete, mellyet a ki imádni megtanúlt, az mindenkor kész érte élni; kész, és boldog dicsőségeért és jövendő nagyságáért véglelelletét is kisolrajtani. – Vályi Pál, s. a. ujhelyi lelkész.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir