PEST, DECEMBER 5.

Full text search

PEST, DECEMBER 5.
Nincs király!
Hirlik, hogy Ferdinánd austriai császár dec. 2-kán Olmützben ünnepélyesen lemondott a trónusról, s népeit és hadseregét az irántai hűségtől feloldozza.
Hirlik, hogy Ferencz Károly austriai főherczeg egyszersmind lemondott örökösödési jogáról.
És hirlik, hogy mindketten ezt Ferencz József főherczeg javára tevék, s hogy ez császárnak proclamáltatott.
És hirlik, hogy Ferencz József egy proclamatiót bocsátott ki eme szavakkal:
„Verkündigen wir hiemit feierlichst allen Völkern der Monarchie unsere Thronbesteigung unter dem Namen Franz Joseph der erste.”
És hirlik azt is, hogy ezen fiatal ember ezen Verkündigung-jában legalsó gondjának ismerte, kijelenteni, hogy mindenek előtt – a mint ő nevezi – a „lázadást” legyőzni, s a monarchiát „egységbe” összeolvasztani leszen legelső feladata.
Magyarországnak közállodalmi létele egészen ignoráltatik vagy lemondottak Magyarország királyi székéhez minden igényről, mellyet hitszegésök által már különben is elvesztettek, s csak a nemzet nagylelkűségéből nyerhettek volna vissza, az ország törvényes jogainak nyujtandó tökéletes biztosítékok mellett; vagy pedig Magyarországot már úgy tekintik, mintha nem is volna, mintha kitörölve a nemzetek sorából amollyan kiegészítő provinciácskája volna a Windischgrätz hóhérpallosa alatt görnyedező austriai monarchiának, mint példaúl a görtzi grófság.
Szégyen! gyalázat! de egyszersmind nevetség is.
Ha ezen dolgok valók – pedig okunk van hinni, hogy azok – úgy az országgyülés nyilatkozni fog. Elvárjuk. Időközben, minthogy okunk van fentebbi tudósitásainkat hiteleseknek hinni, következőket jegyzünk meg:
1) Hadseregünk V-dik Ferdinándnak esküdött hűséget. – V-dik Ferdinánd nincs többé, tehát hadseregünk s minden tisztviselő az V. Ferdinánd iránti hűség alól fel van oldva. És semminemű hűséggel semmi személynek többé nem tartozik.
De tartozik hűséggel a nemzetnek és az alkotmánynak, mellyre szintúgy megesküdött. – V. Ferdinánd nincs: de a nemzet s az alkotmány van. A hűség kötelességével tehát már tisztában vagyunk.
2) Az oláhok, s isten tudja, minő más fajok mindig azon ürügyöt tolták homloktérbe, hogy a magyarok V. Ferdinánd királyt akarják letenni, a más királykát tenni helyére. Most láthatják, mennyire elbolondították vezéreik, az udvari camarilla bérelt zsoldosai. – V. Ferdinándot nem a magyarok tették le, hanem letette Olmützben az udvari camarilla.
3) Mindig mondtuk, hogy gyalázatosan hazudnak Jellachich uraimék, midőn szemtelenűl azt lármázták, hogy ők V-dik Ferdinándnak hívei. – Nem – mindig mondtuk, hogy az udvari camarilla, Zsófia vezérlete alatt V-ik Ferdinánd uralkodása ellen tőr. – Végre kibújt a szeg a zsákból. A szegény V-ik Ferdinándot lecsapták, s „mir nichts dir nichts” Zsófia kiskorú fiával azt mondatják: ő a császár, és ő azt mondja: „én vagyok a császár” és mindenek előtt azt mondatják vele „legelső gondom, legyőzni a lázadást” – ez alatt kétségtelenűl minket értvén; mert az udvar elég szemtelen az merni színlelni, hogy nem ő, hanem mi lázadtunk fel!! – Botrány, gyalázatos botrány!!
4) Absolut monarchiában szokásban van-e, vagy nincs, az mondani: „Meghalt a király, éljen a király! ehhez semmi gondunk; mi nem vagyunk rabszolgák, mi nem vagyunk absolut monarchia. Nélkülünk, a magyar koronáról az isten minden teremtése sem disponálhat.
5) A magyar királyság két oldalú kötés. – Király az, a ki szent István koronájával megkoronáztatik, s a nemzet által elébe tett koronázási oklevelet aláirja, s arra megesküszik. – Koronázás, koronázási oklevél, s királyi eskü nélkűl nincsen király.
6) Juhakolról, juhnyájról lehet akként tractálni, hogy Ferdinánd oda adja Ferencz Józsefnek – ha tetszik: de a magyar nemzet nem juhnyáj, Magyarország nem juhakol, szent István koronája nem háló-sapka, mellyet a nemzet megegyezése nélkűl egy fejről másra dobálni lehessen.
V-ik Ferdinánd koronázott király, V-ik Ferdinánd a nemzet megegyezése nélkűl nem abdicálhat; ha áruló: elveszti koronáját, ha tehetetlen: a nemzet fog gyámságáról s az ország kormányzatáról gondoskodni; de ő, sine medeme Magyarország trónusát Péterről Pálra át nem lökheti.
Mi történnék akkor, ha V. Fardínad meghalt volna, az más kérdés, de lemondani! ehhez s a lemondás következményeihez hozzá szólani, a nemzetnek minden bizonnnyal több joga van, mint a koronázott király életében semmi joggal nem biró Ferencz Károlynak, vagy Ferencz Józsefnek, s furcsa, ez a Ferencz Károly, kinek V. Ferdinánd életében a koronához semmi joga, azt mondja, hogy ő is resignál, s átadja a koronát, a mi nem az övé, fiának Ferencz Józsefnek.
7) A pragmatica sanctio megállapitja az öröködés rendét, úgy a monarchiára, mint Magyarországra nézve – de azt távolról sem mondja, hogy a koronáról lemondogatni, és az öröködés rendjét, a koronázott király életében borúra derűre, megváltoztatgatni lehessen. – Ha tehát az austriai monarchia, Ferdinándnak és Ferencz Károlynak életében, elfogadja császárjának Ferencz Józsefet, ez az ő dolga; de megszakította vele a pragmatica sanetiót; és nekünk bizony sem Bécsben, sem Kremsierben, sem Olmützben királyt nem rakhatnak nyakunkba. – Ez világos.
Tehát: vég következmény:
A királyt, trónusától, csak a nemzet akarata foszthatja meg – más senki.
Ha más fosztja meg, – az, a ki megfosztotta, zsarnok, usurpator.
Ha lemondásról van szó, lemondás csak a nemzet megegyezésével lehet érvényes.
Nekünk tehát Ferencz József proclamatióihoz semmi közünk.
Ha meg meri országunkat támadni, – a mint anyjának befolyása alatt – a fiatal sziv romlatlansági supposituma daczára, botrányosan fenyegetőzik – visszaverjük, mint egy idegen usurpatort, ki mellett még a legitimitási ürügy s a koronázási nimbus sem szól.
Ha valami mondanivalója van, szóljon az országgyüléshez, az országgyülés majd határoz. – Olmützi irás-koholmányokkal Magyarország királyi székéről senki se gondoljon disponálhatni.
V. Ferdinánd király elmebeli gyengeségét, ezen abdicationalis comoedia, mellyet vele az olmützi camarilla eljátszatott, újabban bizonyítja.
Az országgyülés gondoskodjék kormányzóról.
Az V. Ferdinánd iránti hűségre esküdött hadsereg pedig ezen hűség érzeténél fogva is verje meg Winaischgrätzet, egy törvénytelen usurpator hadvezérét, a többi ugy is mind pártütő.
Mi s a nemzet maradunk ma, a kik tegnap voltunk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir