Arad, dec. 6-án.

Full text search

Arad, dec. 6-án.
Az aradi vár ostromáról f. hó 4-én rögtön irt előleges tudósításhoz ezennel csatoljuk kiegészítésűl a részletesb s most már hiteles adatokat.
Az előleges ostromon túlestünk. A megtámadás, bár eleve három oldalról terveztetett, csak a déli oldalon történt. – Csapataink lelkesedése felűlmulhatlan vala, azonban tanúlságunk lőn, mikép csupa lelkesedés, kivált az aradi vár ellenében, melly építésére nézve egy a Vaubán rendszere szerinti legerősbek közől – nem egyedűli kellék.
Bátor és elszánt csapataink az elő s másod sánczokat is meghágták; honvédeink vélvén, hogy már mindenen túl vagyunk, s a fősáncz birtokunkban: a legszigorúbb parancs ellenére is hevőket s örömüket fékezni nem levén képesek, iszonyú éljen a magyar stb. lármát csaptanak; az erre felrettent vár fősánczairól omló kartácsok tüze közt előre nyomult seregeink előtt felnyilt és nyúlt a nem, vagy tökéletlen rajz után, roszúl számított 3-dik sáncz, s meredek bástya-fal; mellynek meghágására szükséges híd s egyéb készületek hiányozván: Máriássi vezér által hátra, de ennek az iszonyú zajban lett elhangzása miatt a székely és lengyel csapatok közt előre vezényelteték. – Igy következék be egy rendetlen zavar, mellynek természetes végeredménye lőn veszteség és sikeretlenség. – Az előbbre nyomultak s nagy részt a fősánczokba ugráltak, később észrevevén a haderő visszavonúlását: ki hogy tudott hátrált közőlök, azonban mintegy két századnyi, legtöbb székely, néhány honvéd és lengyel, – hőseinknek menekűlni többé nem sikerűlhete, s sikertelen fáradott seregünk eljötte után is a sánczokba szorúlva, a legborzasztób helyzetben, folytonos ágyú s fegyvertüzelés és megtámadtatásnak kitéve 24 kínos órát húztak ki, mellyek után az éj, lelki éberség, s ügyesség segélyével a halál e nyilt torkából a legborzasztób élet halál küzdelmében kifáradtan nagy részt haza szabadultak.
E közben a támadás napján d. u. 5-től 7 óráig ágyúztaték a város és nem épen siker nélkűl, a mennyiben a számtalan gyújtó gránátok tüzének egy istálló mégis martaléka lőn.
Veszteségünk ez ostromban 11 halott (6 a várbeliek által eltemetve); tábori kórházunkban – Zicco őrnagyon kivűl – 18 sebesűlt; – 21 foglyúl esett s egy eltévedt. – Halottaink közt 2 lengyel, kórházi sebesűlteink közt 15 honvéd s 3 lengyel, az elfogottak közt 17 honvéd, 3 székely s 1 lengyel van. Székelyeink közől sem halott de még csak sebesűlt sincs, s ez a rendes katonai fegyelem és szabály azon szigorú gyakorlatának tulajdonítható, melly a katonát magára hagyott s kétségbeejtő állapotában is a rettenthetetlenség mellett okos vigyázóságra szoktatja. – Ennek a székely katonák ugyancsak birtokában vannak.
Az ellen vesztesége is tetemes lehet. Ágyú-golyóink szinte semmi, de bombáink annál nagyobb sikerrel működtek, kivált az ellen-ágyúk kosarai között. Volt recsegés, robogás, nyakrafőre rohanás, és jajveszékelés; egy ágyújok mellől minden személyzet leszedeték puszta fegyverrel a sánczokba szorult mieink által, s a sánczokba kirontottak közől sokan elejtvék; sebesűlteik 30–40 körűl lenni mondatnak.
Említést érdemel egy székelyvitéz leleményes tette. Ez egyik bástya-szeglet falához egy maga szorúlva, midőn a kirontott s ugyanazon szegletfal túloldalához lapúlt ellenségre tűzelt: átnyúlt s végén ragadt fegyverétől megfosztaték, mellyre vitézünk iszonyú lármát üt, pajtásait (kik ég tudja hol voltak) rendre szólítja, linksrechts-et vezényel stb.; erre a túloldalról előre búvni sem mert ellencsapat a mieink sok voltát gondolván szinte csak átnyújtott fegyverrel tűzelt, mellyek közől egyet székelyünk meg és kiragadott, a vitéz csapat pedig saját sánczába megszaladt, s székelyünk a cserélt fegyverrel kimászott.
Tegnap d. után Máriássi parlamentairt küldött Bergerhez, a befogottak (kik közt van már rég Bernáth Gedeon is) s sebesűlteink kiadása s egyéb tárgy iránt, az eredmény azon izenet lőn, 1-ör az elfogottak bent mint hadi foglyok kezeltetnek, sebesűlteink gyógyíttatnak, halottaink tisztességesen eltemettetnek s viszont ezt kéri övéi iránt. 2-or a többire irásban felelend. – Siliák, e négyelni való gyönyörű mákvirág gúnyos daczczal fogadá küldöttünket. – Ránk is majd kerűl a sor nevetni, Gospodú Siliák! – Kendnek sem fogunk Bécsben keresni hóhért!
Gr. Zselinszki befogott tisztei s némelly újaradi sváblányok kibocsáttattak a várból. – A koszt ott bent átkozottúl sovány lehet, ujra összébb kell rántaniok a bagariát, ismét lóhússal oeconomizálnak, evén nap- és fejesként 1/4 fontot. – Mondják, mikép a bent levő uhlánok fogoly lengyelünk látására elémúltak s midőn tőle egy egész lengyel csapat ittlétét s még többnek leendő jövetelét – s a harcz okát hallák: fegyvereiket mind lerakák s többé nem vagy csak ezekkel harczolni nyilatkoztak. De hát még Berger uram, milly hosszú képet vágott! egy tiszt épen kétségbe esve ment Bernáth Gedeonhoz pártfogását esdekleni, igy mondják a kiszabadúltak. Azonban az uhlánok közől sokakat elzártak, fülünket pedig szokatlanúl szelídebb hangok üték meg egy kiküldött parlamentair által. No no! bűzt éreznek oda bent alkalmasint!
Igy állunk jelenben. – Derék csapatinkat az első nem sikerűlt kisérlet csak bátrabbakká s vigyázóbbakká edzi.
Ma kaptuk a hírt, biztos kútfőből, miszerint Vetter tábornok Tamasovacz-ot bevette 500 serviánt, magvát e rabló-fészeknek lekonczolván. Vettert már rég várjuk ide is, igy hozzánk is csak elérkezik.
Egy Verseczről hozzánk most érkezett magán-levél után szinte hitelesen irhatjuk, mikép e hó 2–3-ik napjain a temesi várból Verseczet 20 ágyúval megtámadott 12–15 ezernyi tömeg a Damianics vezérlete alatt álló veres és nem veres sapkások által borzasztón megvereték, s az alig megfutamodhatott ellen, 12 ágyút mieinknek hagyva, Csakováig űzeték. Csata sikon maradt részünkről 462, köztök 200 kassai; az ellenrészéröl ezernégyszáz sorkatona, köztök 150 uhlán, és kétezer hatszáz sváb és oláh fellázított csordanép. Sebesűlt mindkét részről számtalan. – Ha e szám igaz – min alig kétkedünk, más forrás után is itélve – illy véres csatánk ide alant még nem volt.*
Ezen két győzelemrőli örvendetes tudósítást közöljük szóról szóra a mint tettük: de kissé kétkedünk magunk is valósága felől, mert a kormányhez még irántok semmi hír nem érkezett. – A szerk.
A megtámadás sikertelenségét az ellenség részéről a verseczi sánczoknak s ezeket Borosszékely vitéz őrnagyunknak köszönhetni. – Bár Arad is nagyobb figyelmére méltatná sánczolásait. – Még hátra van a fekete leves! – Arad pedig fontos pont, ezt a megye is tekintetbe vehetné, és a magát e munkálatokra testestől lelkestől önkényt felajánlott mérnöknek naponként alig néhány rendetlenűl kiállott s bele fáradt szegény lakosokkali kínos vesződségén bizony segíthetne! – Arad sorsa mindnyájunk sorsa, urak! – M. G.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir