FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

614FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Budának összesen 500 újonczot kellene állítani, a városnak 40,000 lakója levén, nem sok, mert csak 80 lélekre esik egy, sőt leszámítván a már kiállított és az újoncz-illetékbe betudandó önkénytes századot, még kevésbbé sok, úgy, hogy csak 100 lakótól jövend körűlbelől egy újoncz, s mégis ugyan mennyit állított ki eddig ős Buda városa? Felelet – de kérjük tisztelt olvasóinkat, higyék el – egyet sem. Nem akart? Ezt mondani nem lehet, sőt akart és akar, de az akaratsál tovább vergődni nem tudott. Végre f. hó 8-kán kihirdettetett a sorshuzás, az alája esők tömegekben jelentek meg a városházán, de a bizottmány egy tagja sem mutatá becses magát. Mint állítják, tudósítva sem voltak. Igy az újonczok haza mentek. Uraim, ismételjük, hol azon buzgóság, mellyet a bor-accise alkalmával olly fényesen tanúsítának, midőn – hallatlan dolog! – képviselők napidíj nélkűl álltak a sorompókhoz, mint önkényted borőrök. Gondolják meg, kérjük, hogy részint a kiállítandó ujonczok őrzendik meg önök borát is, nehogy accise nélkűl, s igen jutányos áron igyák ki Jollachich csordái. Azért tettre, s pár nap alatt helyreüthetik az elmulasztást, csakhogy máskép járjanak el, mint a várban már történt. Itt 39 sorshúzás alá eső 19 éves ifjú iratott össze s az első elővizsgálat csak 17-et talált katonaságra alkalmasnak, sőt bővebb capicitatio után a második vizsgálatból csak 7 phoenix tünt ki mint használható. Mivel tehát az egyik vizsgálat mindenesetre hibás volt, merjük következtetni, hogy mindkettő rosz; azért rendeljenek rögtön egy harmadikat, de szigorút, s ez bizonyosan a két előbbinél nagyobb használható számot eredményezend.
– E napokban érkezett meg Fraknóról hg. Eszterházy 9 ágyúja és két mozsara. Csínos családi czímerekkel ellátott öntések, s bár régiek, egy 1559-dik évi s még többel a kihalt gróf Kéry család tulajdona volt, mégis könnyűeknek látszanak, sokkal hosszabbak a mostani hasonló öblűeknél. A derék herczeg csak ősi rendeltetésöknek adá vissza, midőn a haza védelmére nemeslelkűleg felajánlá. Egyen ezen felirat olvasható „Unvezugt ab Eberfurth III. Caesarum Consiliarius”, adja isten hogy dörgése legalább egynek legyen jó tanács.
– A lánczhíd belső oszlopai körűl már bontják az állást s toronyszerű karcsú oszlopok bontakoznak a rejtő gerendák közől eredeti szépségekkel gyönyörködtetve szemeinket. A hidon magánmunkások hemzsegnek, s ha szükség leend, gyalogok még e télen alkalmasint hasznát vehetendik. Δ

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir