Az Elveszett Szív hölgyei

Full text search

Az Elveszett Szív hölgyei
Legyen az övé, a szegény gyermekeknek gyűjtő úrihölgyé: most minden tisztelet és respektus, kézcsók és gyengéd bókolás, mert az utcasarok köznapi porában, közönyös levegőjében, mindennapi, vásáros lökdösődésében a verejtékes munkával a legnehezebben megtalálhatót keresi reggeltől estig, a pesti járókelők szívét és erszényét.
Az erszényét csak magával viszi a pesti ember, amikor az utcára kilép, de honnan vegye elő erszénynyitogató szívét, amelyet valahol „914” tájékán elveszített, amikor az első sabáci sebesült részére levetette a kabátját a Keleti pályaudvaron? Hol találja meg a régi, szentimentális, vallásos kórusokban éneklő, humanisztikus jóságokban eszmélgető, babonás, de jótékony érzésekkel szinte gyermekessé lett szívét, amellyel kabátja alatt nem mehetett el az utcán a kezét nyújtó árva gyermek, a térdére függesztett orrú anyóka, a néma, hajadonfős aggastyán mellett erszénynyitás nélkül. Wekerle pénzei voltak divatban; szinte szárnya volt az egyfilléresnek, amint a zseb sötétjéből kikívánkozott, amíg a koldusok bosszúsan összegyűjtötték valamennyit, és a Duna-parton követ kötöttek a nyakába. De még nem vénült meg vándorló lába a rézkrajcárnak sem, a nikkel is tudta a szabadba vivő utat, és a karéj kenyér mellett áldott levessé változott a szegények kunyhójában. Az ezüstkoronásnak mágnási rangja volt azokban a tarisznyákban, amelyekbe az emberek a másvilági üdvösségüket, a szegénységtől való félelmüket, a borongó, babonás jóságukat hullajtják. Tíz fillért adott az ifjú a sarki koldusnak, ha randevúra ment, az örök szánalommá fásult templomi kéregető az ódon fal mellett a kezébe hullott nikkelről tudta meg, hogy valahol betegség van a városban, a mátkáját epedve váró ifjú szűz a legvénebb szegény embert kereste fel a templomajtó mellett, de jóformán minden utcának137 vagy városrésznek volt szerencsés koldusa, akinél a férfiak és nők bánatukban, örömeikben, betegségeikben, reményeikben vagy csalódottságukban oly pontosan befizettek, mint valami másvilági összeköttetéssel rendelkező adópénztárosnak.
Könyvet kellene arról írni, miért, miként adtak Pesten alamizsnát a járókelők, amíg birtokában voltak szívüknek, álmatlan éjszakáikon eszükbe jutottak a napközben látott esdeklő szemek, az ablak alatt kiáltó árva gyermek megállította a gyöngyöző kelyhet a könnyű kézben, és a legszemtelenebb öreg koldusok álmából is felverhették sürgős mondanivalóikkal a pesti embert. A koldus keresztbe tette a lábát az üzlete után siető polgár előtt, mert jól tudta, hogy ehhez joga van azon az alapon, hogy mindenki köteles adni a szegénynek. A rongyaiból settenkedő koldusnő nyugodtan rászólt a jól öltözött úri dámára; a gazdagok kapujának kényelmesen vetette hátát a kolduló, mintha jórészben övé volna már a földön is a bérház, nemcsak a túlvilági kastély; a koldusok örökös kikiáltói voltak a papok a szószéken; a humanista egyesületek az ő kedvükért alakultak; szívbajos gazdag emberek nem tudtak addig meghalni, amíg a maguk adóját le nem fizették; bánat ült a lakmározó asztal felett, ha nem vidította egy-két megajándékozott, jóllakott szegény emésztése; porciót fizetett az újszülött, ha gazdag háznál jött a világra, a szerelmes, ha csókot kapott, az úrnő, ha a hold nem változott, a pénzes öreg, ha jól emésztett… Kifeszített mellel járkálhatott itt a szegény ember a városon, mert olyan törvények uralkodtak az emberi szíveken, amelyek az ő megélhetését, védelmét biztosították.
A törvények tán ma is megvannak valahol, de hová lettek a szívek, amelyek engedelmeskednek?
 
A pesti úrnők, akik a gyermekek részére gyűjtenek e napokban a város utcasarkain, ahhoz a drágalátos Rendhez tartoznak, amely az Elveszett Szív megkeresésére alakult.
Ha valaha, amikor az utcai kéregetések az úrinők körében divatba jöttek: egy zsúrfix hangulatával, egy társadalmi ünnepély szórakozásával ért fel a Gyermeknap, annál komolyabb és tiszteletre méltóbb manapság a hölgyek fáradozása, amikor az emberek nem törődnek a mások szegénységével, mert torkig vannak a maguk nyomorúságával. Ma valóban hasonlítanak ők ama keresztes hadjáratok korabeli138 zarándokokhoz, akik maguk korbácsolva, sírva, vezekelve járták az országutakat, hogy Isten irgalmát könyörögjék. A nők, akik az egész világot falként körülvevő Ridegség, a földkerekség napjainkban dudva vadonként beborító szívtelenség, az űzött szarvasként menekülő Adakozás, az egérlyukba is elbújó Alamizsna csöngettyűit rázzák a pesti utcákon, mosollyal köszöntik a gyanakodó polgárt, mintha reggel óta reá várnának az Andrássy úton, nyájas szóval állítják meg a zordon dúvadként rohanó üzletest, a szegény gyermeket ajánlják figyelmébe az elszerencsétlenedett pestinek, aki tán egész éjszaka nem aludt a gondtól, a szívbeli jóságot jelképezik a modern magyar előtt, aki az utolsó évtized lávájában hitét, becsületét, érzékenységét és minden emberi értékét elpusztulni látta: – a nők valóban oly önfeláldozó zarándoklatot végeznek a nagyvárosi sivatagban, mint ősanyáik, a flagellánsok, akik az isteni kegyelemért könyörögtek. Az ostor itt van ma is a legtöbb adakozásra felhívott járókelő szemében, vonakodó mozdulatában, elsiető lábában, kegyetlen közönyében, önző vállvonogatásában. A zarándoklat ma is oly messzi, felfoghatatlan, isteni eredetű célért folyik a pesti utcán, mint a középkorban: az Elveszett Szív feltalálásáért.
Feltalálják őt a gyűjtő hölgyek, bár legszebb ruhájukat, kalapjukat, cipőjüket, mosolygásukat és gyengéd hangjaikat viszik a júniusi nap hevébe, a söpretlen utcára, a földön végig szakadatlan kopogó léptek vásárjába? A jóság estére nagyon megizzad a küzdelemben.
(1922)139

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir