értelmi

Full text search

értelmi [e] melléknév
1. Az értelemmel (1) kapcs., ennek körébe tartozó; szellemi, gondolkodási. Értelmi működés, tevékenység; fejlett értelmi képességű.  Van-e nyelv, mely holmi értelmi intelemre és belátásra hallgatva, lemond … rendhagyó igéiről, csak azért, hogy elősegítse az emberiség merőben gyakorlati célját, a megértést? (Kosztolányi Dezső)
2. Vminek az értelmével (5) kapcs., értelem szerinti. (nyelvtudomány) Értelmi egyeztetés: az állítmánynak olyan egyeztetése az alannyal, amelyben nem az alany nyelvtani alakjához, hanem jelentéséhez igazodik az állítmány alakja (pl. Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy …; Maga szakállába kiki elmélyednek. Arany János) (nyelvtudomány) értelmi v. logikai hangsúly: az a hangsúly(ozás) <az érzelmi és a ritmikai hangsúllyal szemben>, amely a közlés vmely részletének jelentésbeli v. alaki kiemelése céljából esik vmely szótagra (pl. Pécsen v. Pécsett: egyformán jó. Nem kiment, hanem kidobták. A nappal egy világos éj. Arany János)
3. Értelmi szerző: <másoktól végrehajtott, bűnös(nek tartott) cselekvéssel, tettel kapcs.:> kigondoló v. kitervező. A törvény az értelmi szerzőt is bünteti.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir